Zachary Stieber

18. 5. 2022

TÉMA: Crossfire Hurricane

WASHINGTON – Agentům FBI, kteří měli za úkol analyzovat tvrzení o spolupráci Donalda Trumpa s Ruskem, trvalo méně než den, než zjistili, že data tato tvrzení nepotvrzují, vypověděl 17. května u federálního soudu jeden z agentů.

Agent Scott Hellman byl členem týmu, který zkoumal „bílé knihy“ (reporty) a data na flash discích, jež v roce 2016 předal vrchnímu právnímu zástupci FBI Jamesi Bakerovi Michael Sussmann, advokát, který zastupoval kampaň Hillary Clintonové – soupeřky Donalda Trumpa v tehdejších prezidentských volbách.

Sussmann byl obviněn zvláštním vyšetřovatelem Johnem Durhamem ze lhaní FBI na základě tvrzení, že informace o Trumpovi nepřinesl úřadu jménem klienta.

V první den Sussmannova procesu agent Hellman řekl soudu, že jemu a dalšímu agentovi trvalo necelý den, než zjistili, že informace poskytnuté Sussmannem nepodporují tvrzení o „tajném propojení“ Trumpova podniku a ruské Alfa Bank.

„Myslím, že osoba, která vypracovala [hlavní bílou knihu], trpěla duševní poruchou,“ řekl Hellman.

Před zahájením procesu bylo stanovisko samotné FBI ohledně obvinění právníka kampaně Clintonové nejasné. V jednom z podání ale zvláštní vyšetřovatel John Durham uvedl, že FBI a CIA dospěly k závěru, že obvinění jsou „nepravdivá a nepodložená“.

Uvedl také, že úřad (FBI) nakonec nedospěl k závěru ohledně správnosti údajů nebo toho, zda mohly být zcela nebo částečně vymyšlené, ale že CIA už počátkem roku 2017 určila, že údaje nejsou „technicky věrohodné“ a že byly „vytvořeny uživatelem, a nikoliv strojem/nástrojem“.

Hellman na lavici svědků uvedl, že když dostal flash disky a bílé knihy, prozkoumal je, aby zjistil, zda nebyly upravené, a poté provedl technickou kontrolu, aby je porovnal s narativem uvedeným v hlavním reportu.

Metodiku, kterou použili autoři reportu, označil za „pochybnou“ a dodal, že tvrzení o tajném propojení „nám prostě nedávalo smysl“.

„Proč by kandidát na prezidenta uváděl své vlastní jméno na údajně tajné doméně?“ položil řečnickou otázku.

Hellman řekl, že byl znechucen, když Baker odmítl odhalit totožnost osoby, která údaje poskytla. Namísto toho Baker uvedl, že údaje má z „tajného zdroje“. To připadalo Hellmanovi neobvyklé.

Během křížového výslechu se Hellmana tázal Sean Berkowitz, jeden ze Sussmannových právníků.

Berkowitz se pozastavil nad Hellmanovým tvrzením, že neví, odkud Baker data získal, a poukázal na to, že dle interní komunikace FBI jeden z agentů označil za zdroj Sussmanna a v jiných komunikacích agenti popsali hlavní report jako „report DNC“. DNC je zkratka pro Demokratický národní výbor. DNC, stejně jako kampaň Clintonové, byl v roce 2016 také klientem Perkins Coie, advokátní kanceláře, pro kterou Sussmann pracoval.

Hellman řekl, že kdyby to věděl, jasně by uvedl, odkud pochází. Dodal, že si nebyl vědom toho, že ostatní agenti to nazývají reportem DNC.

I když Hellman po prozkoumání informací sepsal záznam, v němž podrobně popsal obavy z jejich věrohodnosti, kontrašpionážní divize FBI se přesto rozhodla obvinění vyšetřovat.

Překlad původního článku americké redakce: J. S.

Související témata

Přečtěte si také

Jak se vypořádat s migranty? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu
Jak se vypořádat s migranty? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu

Jak řešit otázku nelegální migrace? Jak odradit nezvladatelné množství běženců? S neschopností EU dohodnout se na funkčním přístupu přicházejí jednotlivé země bloku s vlastními řešeními, která by mohla sloužit jako příklad účinné migrační politiky. Podíváme se na situaci v Dánsku a Maďarsku.

Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren
Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren

Podle zprávy časopisu Cicero nové vládní dokumenty ukazují, že zelení odpůrci jaderné energie na německých ministerstvech překrucovali doporučení odborníků ve prospěch odstavení jaderných elektráren.

Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány
Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány

„Ministerstvo zdravotnictví varuje před transplantačním turismem do Číny, kromě zdravotního rizika můžete dostat orgán násilně odebraný vězni,“ uvádí na svém X účtu náměstek ministra zdravotnictví.

Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte
Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte

Vliv ESG proniká už i do sféry hypoték pro fyzické osoby.

Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv
Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv

Když dnes dostal Biden otázku, zda bude s Trumpem debatovat, odpověděl: "Budu, někde. Nevím, kdy, ale rád s ním budu debatovat."