Trumpetista Christian Scott si mění umělecké jméno na Chief Xian a míří na JazzFest Brno

Vydáno 18.05.2022 | autor: redakce

Experimentátor, objevitel, hudební filozof, uctívač tradic, bořitel hranic, stavitel mezikulturních mostů… Přilepte k trumpetistovi Christianu Scottovi jakékoliv z těchto označení a vždy bude sedět. Zároveň ho však nikdy nevystihne celistvě. Scott je totiž podobně jako pověstná Achillova želva vždy o kousek napřed. To potvrdí i při své brněnské premiéře, která se odehraje 14. září v Divadle Husa na provázku v rámci festivalu JazzFestBrno. Scott zde vystoupí pod svým novým uměleckým jménem Chief Xian aTunde Adjuah.

Trumpetista Christian Scott si mění umělecké jméno na Chief Xian a míří na JazzFest Brno Trumpetista Christian Scott si mění umělecké jméno na Chief Xian a míří na JazzFest Brno

Hudebník, skladatel a producent Christian Scott se hudebnímu řemeslu začal učit ve třinácti letech v rodném New Orleans. Prvním učitelem mu byl strýc, jazzový inovátor a legendární saxofonista Donald Harrison Jr., mimo jiné také náčelník skupiny Mardi Gras Indians, v rámci níž Afroameričané uctívají tradice původních obyvatel Severní Ameriky – zde také hledejte původ jeho nového uměleckého jména Chief Xian.

JazzFestBrno ohlašuje další jména. Přijede účastnice olympiády Hiromi, hudební šaman Richard Bona či kytarový mistr Mike Stern

Po absolvování New Orleans Center for Creative Arts v roce 2001 získal stipendium s plným školným na bostonské Berklee College of Music, kterou rovněž úspěšně vystudoval. Od roku 2002 vydal tucet oceňovaných studiových nahrávek, tři živá alba a jednu kolekci největších hitů. O své muzice mluví Chief Xian jako o „Stretch Music“. „Respektuji jazzové tradice, nesnažím se je nahradit. Jde mi o to vložit do rytmické a harmonické struktury co nejvíce hudebních forem a kulturních vjemů,“ vysvětluje. Charakteristická je pro něj i technika „whisper“ neboli „šepot“, jež produkuje zastřené tóny, hrané s důrazem na intenzitu dechu.

Početná kapela, s kterou Chief Xian zavítá i na JazzFestBrno, se vyznačuje úžasnou energií a schopností znít v jednom okamžiku tribálně i futuristicky s neúnavným polyrytmickým drivem. Návštěvníky koncertu tak čeká kosmický zážitek s příměsí progresivního rocku a jazzu, který zároveň připomene, že ačkoliv jsou kolébkou jazzu Spojené státy, kořeny tohoto žánru sahají ještě mnohem hlouběji do historie a na jiné kontinenty.

Jednadvacátý ročník festivalu JazzFestBrno, jehož program se i vzhledem ke koncertům přesunutým z předešlých let rozprostřel do celého roku, pokračuje už 18. května koncertem kapely Mike Stern & Bill Evans Band v Sono Centru. Kytarista Mike Stern a saxofonista Bill Evans se se svým kvartetem mistrně pohybují mezi jazzrockem a soulem.

V neděli 22. května pak v rámci festivalu vystoupí duo Joey Calderazzo & John Patitucci. Jejich koncert v Cabaretu des Péchés nabídne jedinečný dialog piana a kontrabasu v podání dvou osobností, které spolu v různých kapelách hrají už přes třicet let, ovšem vůbec poprvé vyrážejí na turné v duu. Kompletní program festivalu je k dispozici na webu jazzfestbrno.cz.

TZ, foto: archiv Christiana Scotta
Témata: Christian Scott aTunde Adjuah, JazzFest Brno, Chief Xian

zavřít