FlockLock: Chytrá ušní známka mapuje polohu zvířat na pastvině i jejich zdraví. V budoucnu může nahradit ohradníky

Přidat na Seznam.cz

Startup FlockLock vznikl teprve před rokem, přesto může zásadním způsobem změnit české zemědělství. Nebo spíše chov hospodářských zvířat. Ušní známka nabitá technologiemi přenáší k chovatelům řadu důležitých informací, informuje BusinessInfo.cz.

Řadu let zůstávalo zemědělství, a především chov hospodářských zvířat, stranou probíhající digitální revoluce. Brněnský startup FlockLock se to rozhodl změnit. Zhruba před rokem se nápad zrodil v hlavách informatika Daniela Rychlého, ekonoma Adama Kláska a leteckého mechanika Hynka Závorky.

„Prvotním hybatelem byla naše touha rozjet nějaký užitečný projekt. Znáte ten klasický scénář, kdy inovátor dostane shůry skvělý nápad, opře se do něj a realizuje ho? Tak u nás to bylo naopak. Rozhodli jsme se zamakat na něčem, pak jsme dali dohromady seznam nápadů a vybrali zrovna FlockLock,“ popisuje Daniel Rychlý zrod startupu.  

S podnikáním přitom neměli žádné zkušenosti. „Koneckonců, všichni máme sotva po dvacítce, takže naše podnikatelské zkušenosti končí prodáváním limonády před domem a obchodováním se svačinami na gymplu,“ usmívá se Daniel Rychlý.

Raději statek, než korporace

Podobně jsou na tom i se vztahem k zemědělství. „Pocházím z dědiny, zahradničím, ale podstatnější praxi v oboru nemám. Ostatně, jsme technici a naší stěžejní rolí je vytvářet řešení. Jako technik můžu zkoumat potřeby zemědělců, zažít si jejich práci a navrhovat řešení, ale jako vyučený zootechnik bych se do návrhu tištěného spoje spíš nepustil,“ pokračuje Daniel Rychlý.

K tomu, aby se pustili právě do oblasti chovu hospodářských zvířat, přitom mají i jednu netradiční motivaci. „Musím říct, že všichni ve FlockLocku až zvráceně milujeme špinavé práce. Možná i proto děláme inovaci pro chov dobytka namísto abychom vyvíjeli další nesmyslný software pro korporát, seděli v naškrobené košili v kanceláři a brali velké prachy,“ zmiňuje Daniel Rychlý.

Sám má k oboru ještě jeden osobnější vztah. „Řekl bych, že stav české krajiny se odráží ve stavu mé duše. A jak lépe napravit křivdy vůči krajině, než skrze zemědělství?  Náš produkt poskytuje největší přidanou hodnotu extenzivnímu chovu, což je jeden z velmi dobrých způsobů obhospodařování krajiny,“ míní spoluzakladatel startupu.

Vyhovuje mu také to, že se se zemědělci jedná napřímo. „Narovinu, největší výzvou jsou lidé. Nejenže jsou všichni velmi dobří obchodníci, ale hlavně vás prohlédnou skrz naskrz. Nepotkáváte se s nimi v navoněné kanceláři nad kávičkou, ale na statku, kde jsou vždy důležitější věci na práci, než plané klábosení. Je tam spousta věcí, které prostě nepočkají, a pracujete s tunovým tvorem, ke kterému musíte chovat cit i respekt zároveň. Na statku vás vždycky hodnotí především jako člověka a až potom jako obchodníka,“ konstatuje Daniel Rychlý. 

Známka ohlídá pohyb i tělesné funkce

Digitální ušní známka pro hospodářská zvířata, kterou startup vyvíjí, má řadu funkcí, které běžná plastová „náušnice“ ani podkožní čip neumějí. Umí například sledovat pohyb zvířat a upozornit, pokud opouštějí vymezenou oblast, a tím může zabránit jejich zaběhnutí nebo krádeži. Navíc sleduje i míruaktivity jednotlivých zvířat. „Když se zvíře málo pohybuje nebo třeba málo přežvykuje, je to velmi přesný ukazatel toho, že je něco špatně,“ upozorňuje Daniel Rychlý.

V současné době digitální ušní známka zvládá všechny důležité funkce, které od ní zakladatelé startupu v první fázi vyžadovali. Další vývoj se zaměřuje zejména na spolehlivost a výdrž. „Baterie je vždy limitující, buď musíte často dobíjet, nebo máte výdrž několik let, ale je to na úkor funkcionality. Proto teď pracujeme na malém solárním panelu, který by známku nepřetržitě napájel,“ plánuje Daniel Rychlý. Další oblast pro rozvoj představuje zpracování dat. „Věřím, že časem bude naše známka umět nejen upozornit na nízkou aktivitu, ale danou potíž i přesněji diagnostikovat. Třeba rozpoznat kulhání nebo nastupující infekci. Testujeme i jiné senzory, třeba teploměr nebo pulsní oxymetr,“ naznačuje Daniel Rychlý směr, kterým se budou v rámci firmy ubírat.

Finální technologie by toho ale měla umět ještě víc. „Ideál, který si sebou nesu téměř od počátku vývoje, je ušní známka, která by uměla upozornit chovatele ovcí na ohrožení vlkem. Čímž by se snad částečně mohlo vyřešit momentální příhraniční napětí mezi ochranáři a chovateli. Rovněž stále věřím, že pomocí chytré ušní známky jednou budou moct být pastviny úplně bez ohradníku. Je to zatím hudba budoucnosti, ale postupujeme správným směrem,“ nahlíží Daniel Rychlý dále do budoucnosti.

Od skotu k dalším zvířatům

Hlavními zákazníky startupu jsouzemědělci, kteříchovají skot na pastvinách. Časem se FlockLock chce zaměřit také na chovatele dalších hospodářských zvířat. „Zároveň ale víme, že chytrá ušní známka bude časem jen malý střípek do mozaiky jakési chytré pastviny. Nechceme tedy nabízet jen řešení, chceme být součástí celého ekosystému chytrých řešení,“ podotýká Daniel Rychlý.

Největší konkurencí brněnského startupu je australská společnostCeresTag. „S produktem na trh šli chvíli poté, co my jsme začali s vývojem a slaví úspěch. Jejich ušní známka v zásadě dělá to, co ta naše. Spoustu věcí dělají dobře, nicméně je to pořád známka určená primárně pro australský trh, který je velmi specifický. Ostatně, dobytek tam nahánějí vrtulníkem. Australský, ale třeba i kanadský chov fungují zásadně jinak. Zvířata musejí být samostatnější, třeba i otelení tam zpravidla musí zvládat sama. Naopak v Evropě jde doslova o každé zvíře. Ceres Tag odesílá data přibližně dvakrát denně, což stačí v případě, že zvířata naháníte čtyřikrát ročně a v mezidobí s potížemi jednoho zvířete stejně nic neuděláte. U nás je potřeba zpracovávat mnohem větší množství dat, abychom mohli upozornit na širokou paletu problémů a chovatel je mohl řešit hned. Způsobů chovu dobytka je celá řada, proto i řešení budou muset být velmi pestrá,“ porovnává Daniel Rychlý.

Inovativní kvarteto

Od rozjezdu startupu přibyl k zakládající trojici ještě student automatizace Vít Šimeček, takže na vývoji teď pracují ve čtyřech. „Nicméně těch lidí, kteří nám nějakým způsobem pomohli, bych se už nedopočítal. Beru to jako naši největší výhodu – jsme mladí, takže zkušeností máme poskrovnu, kapitálu jakbysmet, zato máme ve svém okolí obrovskou spoustu lidí, kteří nám důvěřují a jsou vždycky ochotni pomoct,“ popisuje Daniel Rychlý.

Chytré řešení pro pastviny má podle něj perspektivu nejenom kvůli úspoře nákladů a zvýšení efektivnosti, ale je malou součástí důležité změny v celé společnosti. Jde tu podle zakladatele startupu i o určitý návrat k hospodaření a venkovu. „Kosa je geniální nástroj. Sekáč v sobě spojuje pohyb baletního tanečníka, mysl budhistického mnicha, při údržbě zručnost kováře a nakonec i péči správného hospodáře. Chcete-li malebnou louku a nemáte po ruce velkého kopytníka, použijte kosu. Naneštěstí chybí ruce. Mým obrovským přáním je, aby v zemědělství pracovalo více lidí. A aby se tomu oboru projevovala větší úcta,“ uvažuje Daniel Rychlý.

Usnadňují návraty na venkov

Právě akutní nedostatek zručných pracovníků v mnoha oborech je podle něj jednou z příčin přechodu světa na masovou produkci. Ale stále více lidí cítí, že to není dlouhodobě udržitelná budoucnost. „Několik mých kamarádů se rozhodlo pořídit si menší hospodářství a živit se víceméně postaru. Hluboce před nimi smekám, ale přesto vím, že v zemi, kde v zemědělství pracují dvě procenta lidí to není realistické řešení. Tvrdím, že ideálním řešením je praktikovat staré způsoby hospodaření za pomocí moderních technologií. Nemyslím tím, že potřebujeme silnější nástroje. Tímhle obdobím jsme si již prošli. Potřebujeme chytřejší nástroje,“ zdůrazňuje Daniel Rychlý a dodává: „Dosavadní historie zemědělství byla charakterizována snahou o zvýšení produkce současně se snižováním využívání lidských zdrojů. Teď potřebujeme zásadně otočit a zvyšovat produkci za současného snižování využívání přírodních zdrojů.“

Česko je podle něj pionýrem moderních postupů ve správě krajiny, a to hlavně zásluhou tuzemských zemědělských univerzit nebo i neziskových organizací zaměřených na ochranu biodiverzity. „Snaží se přijít na nejlepší způsoby adaptace zemědělství na změnu klimatu. Potíž je v tom, že ten transfer poznatků do komerční sféry se děje hrozně pomalu. Jsem rád, že alespoň částečně s tím můžeme ve FlockLocku pomoct,“ uzavírá Daniel Rychlý.

Zdroj: BusinessInfo.cz