Spotřební daň z benzinu a nafty se sníží o 1,50 koruny na litr, zákon podepsal prezident

Spotřební daň z nafty a benzinu se od začátku června do konce září sníží o 1,50 koruny na litr. Novelu zákona o spotřebních daních, která sazbu daně snižuje, podepsal prezident Miloš Zeman. Informoval o tom Hrad. Čtyřměsíční snížení daně je vládní reakcí na zvýšení cen pohonných hmot, které podle analytiků způsobily hlavně inflační tlaky a invaze ruských vojsk na Ukrajinu.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

nafta, ilustrační foto

Případné trvalé snížení sazby spotřební daně u nafty bude podle Stanjury záviset na vývoji cen na světových trzích. (ilustrační foto) | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) při schvalování novely v Senátu připustil, že v případě nafty by snížení na minimální hranici stanovenou EU mohlo být trvalé.

Z litru benzinu se nyní odvádí daň 12,84 koruny a u nafty 9,95 koruny. Ministerstvo financí už dříve uvedlo, že ceny u čerpacích stanic by mohly díky snížení spotřební daně klesnout až o 1,80 Kč na litr. Předpokládaný výpadek příjmů státního rozpočtu činí zhruba čtyři miliardy korun. Státnímu fondu dopravní infrastruktury, který dostává 9,1 procenta z této daně, chce vláda jeho podíl nahradit.

Čeští řidiči si za benzin a naftu výrazně připlatí. Cena ropy se přitom nemění

Číst článek

Případné trvalé snížení sazby spotřební daně u nafty bude podle Stanjury záviset na vývoji cen na světových trzích. Ujistil, že do konce září budou pokračovat kontroly marží u prodejců, aby byla jistota, že se snížení daně do ceny promítne. Podle opozice je opatření nedostatečné a na cenách pohonných hmot se výrazně neprojeví. Opoziční hnutí ANO ve Sněmovně navrhuje například zrušit daň z přidané hodnoty u pohonných hmot.

Ceny benzinu i nafty vystoupaly kolem 10. března na rekordní maxima v důsledku ruského vpádu na Ukrajinu, po kterém výrazně zdražila ropa a zároveň oslabila koruna vůči dolaru. Litr benzinu stál v průměru až víc než 47 korun, průměrná cena dieselu přesáhla 49,50 korun za litr. Ministerstvo financí kvůli tomu začalo zhruba od poloviny března sbírat data o výši marží prodejců paliv, což se projevilo na snížení jejich cen.

Podle informací společnosti CCS k úterku cena nejprodávanějšího benzinu Natural 95 pokračovala čtvrtým týdnem v růstu. Za předchozí týden se zvýšila o víc než 60 haléřů na průměrných 44,80 koruny za litr. Nafta po třech týdnech zdražování v uplynulém týdnu lehce zlevnila o šest haléřů na průměrných 46,35 Kč/l.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme