Plevel dohání každého zahrádkáře k šílenství. Přitom stačí použít tyto triky a plevel je pryč

Přidat na Seznam.cz

Každý zahrádkář to zná. Celý víkend pracuje na zahradě a přes týden je zase plná plevele. Než se uchylovat k nebezpečným herbicidům, zkuste raději některý z těchto způsobů boje s otravným plevelem v trávníku, který je šetrný k dětem, domácím mazlíčkům i k přírodě, jak píše server Bobvila.

Při likvidaci plevele na vašem pozemku je vždy dobré vyzkoušet ekologické metody, kterých je celá řada, a teprve poté uvažovat o extrémnějších opatřeních. Vše, co můžeme udělat pro to, abychom zabránili používání škodlivých herbicidů na našem pozemku, je dobré. Nadměrné používání herbicidů může kontaminovat spodní vody a poškodit užitečné rostliny a půdu.

Zkuste ocet

Dalším osvědčeným prostředkem pro likvidaci plevele na zahradě je ocet. Při aplikaci octového roztoku je však nutné dbát, aby se tekutina nedostala na pěstované rostliny a plodiny, současně v den aplikace by neměl foukat vítr nebo pršet. Dva díly octa se přilévají do jedno dílu vody, je nutné dodržet i pořadí, směs se přelije do rozprašovače a používá na nežádoucí rostliny.

Při slunečných dnech je účinek ještě intenzivnější, první postřik by měl proběhnout na jaře, když jsou rostlinky ještě malé, poté vždy jednou týdně. Neméně účinný je popel z dřevěného uhlí, který se sype přímo k zásaditým rostlinám, pro které je to i vhodné hnojivo.

Kukuřičná mouka

Kukuřičná mouka je jako antikoncepce pro semena plevele. Posypte jím exponovaná místa na zahradě, abyste zabránili semenům plevelů vyklíčit a vyrůst v rostliny. Kukuřičná mouka samozřejmě může zabránit klíčení i jiných semen, proto tuto metodu na zeleninové zahradě nezkoušejte, dokud nejsou vaše rostliny zakořeněné a dokud jste nedosázeli semena.

Mulčovací kůra

Přikryjte místa pro výsadbu několika centimetry mulčovací kůrou a zabráníte tak kontaktu semen plevelů s půdou. Mulčovací kůra také zabrání slunečnímu světlu, aby se dostalo k semenům, která jsou již pod zemí, takže nebudou mít šanci vyklíčit. Organické mulče mají navíc tu výhodu, že zadržují vlhkost a rozpadem obohacují půdu pod nimi. Bonus: čerstvá vrstva mulče také zvýší atraktivitu vašeho obrubníku.

Sůl

V jedné pohádce se říká, že sůl je nad zlato. A platí to nejen v zemi krále Pravoslava, ale také na zahradě, kde patří sůl mezi levné a ekologické herbicidní prostředky. Použití je vhodné především u dlažby, na panelových chodníčcích nebo u obrubníků. Solí se jednoduše zasype nežádoucí býlí. Lze použít i solný roztok v poměru 1 : 2, který se posléze přelije do láhve s rozprašovačem a aplikuje přímo na listy, stonek a kořeny plevelných rostlin.

Zdroj: bobvila.com