Chcete zářivě bílé záclony? Postupujte podle těchto triků

Přidat na Seznam.cz

Květen je ideální měsíc pro dokončení jarního úklidu a poslední úpravy, například vyprání záclon v domácnosti. V tomto jednoduchém průvodci vám ukážeme, jak vdechnout záclonám ve vaší domácnosti nový život pomocí našich praktických tipů, které vám pomohou vyprat záclony v pračce, aniž byste je zničili.

Praní záclon v pračce

Před vložením záclon do pračky je třeba zjistit, z jakého materiálu jsou vyrobeny. Ne všechny látky jsou totiž pro tento typ praní vhodné. Ve většině případů jsou záclony přítomné v našich domácnostech vyrobeny ze lnu, hedvábí, bavlny nebo jiných syntetických tkanin.

Zjištění, z jakého materiálu jsou záclony vyrobeny, nám nejen napoví, zda je lze skutečně prát v pračce, ale také určí teplotu cyklu, kterou je třeba nastavit. Před spuštěním pracího cyklu je třeba zvážit ještě jednu věc: nezapomeňte odstranit případné háčky na záclony, aby se v pračce nesundaly a nezničily, jak píše server Candy.

Teplota a sušení při odstřeďování

Jakmile jsou úvodní operace hotové, budete připraveni naplnit buben, přičemž dbejte na to, abyste pračku nepřetížili, aby nedošlo k nadměrnému pomačkání záclon. Pokud jsou záclony určené k praní barevné, nezapomeňte vložit zachycovač barev.

Pokud má pračka zvláštní program pro praní záclon, použijte tuto funkci podle pokynů na štítku a případných dalších pokynů; pokud vaše pračka tuto funkci nemá, doporučujeme prát bavlněné záclony na jemný cyklus při 30° s odstřeďováním nastaveným na 600. Po skončení pracího cyklu pověste záclony k usušení, vyhněte se nadměrnému pomačkání a dbejte na to, abyste je co nejdříve vyžehlili, nejlépe ještě mírně vlhké.

Bílé záclony lze prát na 40°, zatímco průsvitné syntetické záclony by se měly prát na 30°; lněné a hedvábné záclony jsou však výjimkou z tohoto pravidla, protože se jedná o choulostivější tkaniny, a proto je třeba s nimi zacházet stejně.

Záclony můžete vybělit citronem nebo octem

Záclony byste měli prát maximálně na 30 stupňů. V takovém případě se jen velmi těžko odstraní nečistoty a také bakterie. Proto můžete k jejich bělení nebo čištění použít domácí prostředky, jako je citronová šťáva nebo ocet. Ten můžete přidat přímo do bubnu pračky. Pozor si dávejte také na množství otáček. Po vyprání záclony napněte na záclonovou tyč a nechte uschnout, než s nimi budete dále manipulovat.

Po použití laku na vlasy budete mít na několik měsíců pokoj od praní záclon nebo jejich čištění. Záclony budou vypadat svěží a čisté po delší dobu a vy budete mít radost z toho, že jste na čištění nemuseli použít chemické přípravky. Pokud tak budete záclony prát pravidelně, poslouží vám mnohem delší dobu.

Zdroj: candy-home.com