Většina z vás asi ocet zná, je to kyselá tekutina, která se používá zejména v kuchyni do receptů. Víte ale, že se dá ocet využít i v domácnosti třeba při úklidu? Ocet totiž dokáže vyčistit i nemožné. Vyzkoušejte naše tipy a podívejte se, co všechno dokáže ocet vyčistit a jak se dá v domácnosti použít. Zkuste to a napište nám, co vám fungovalo a jestli jste třeba díky octu dokázali vyčistit něco, s čím bojujete už dlouho.

Přečtěte si také: 6 tipů jak využít med v kuchyni i koupelně



10 tipů jak využít ocet v domácnosti

ocetFoto: pixabay

Přečtěte si také: 10 božích nápadů, jak vyčistit cokoliv

1. V kuchyni i koupelně

Potřebujete uklidit, vyčistit mastnoty, špínu a nečistoty a rádi byste použili něco eko, co vážně funguje? Udělejte si vlastní čisticí přípravek. Smíchejte vodu s octem, přidejte pár kapek citronu, který bělí a můžete začít čistit. Budete překvapení, jak se najednou vše leskne a třpytí.

2. Dezinfekce

Povrchy doma jako jsou podlahy, dlaždičky, stoly, záchod, umyvadlo, sprchový kout či nábytek je třeba pravidelně dezinfikovat. K tomu vám pomůže ocet. Ideálně to udělejte tak, že daný povrch vydezinfikujete pomocí octa a hadříku a poté už jen umyjete tak, jak jste zvyklí s vaším oblíbeným čističem.



3. Zbavte se zápachu

Jsou místa, která jednoduše stále nevoní čistotou a někdy se zápachu špatně zbavuje. I s tím pomůže kyselý ocet, který všechen pach dokáže pohltit. Jak na to? Naplňte nádobu s rozprašovačem octem a vodou v poměru 65:35. Tam, kde se potřebujete bavit zápachu, nastříkejte směs a nechte působit. Můžete se tak zbavit i pachu z odpadu či v odtoku. Nalijte do odtoku dostatek tekutiny a nechte působit alespoň hodinu, poté prolijte horkou vodou. Je to super eko varianta, nemusíte vždy použít chemii.

Přečtěte si také: 10 nápadů na dekorace do ložnice, díky kterým se vám bude dobře spát

4. Zdravotní použití

Využijete ho i po zdravotní stránce. Ocet totiž funguje v případě, že vás něco štípne a bojíte se alergické reakce, otoku a svědění nebo pálení. Jednoduše namočte ubrousek do octu a přiložte na místo. Nechte působit alespoň 20 minut. Také funguje na plísně, bradavice či jiné kožní infekce.



5. Na prádlo

Máte skvrny na oblečení a za žádnou cenu se jich nemůžete zbavit? Na scénu přichází ocet, který se skvrnami pomůže, navíc dokáže bělit bílé prádlo a změkčuje. Přidejte ho do bubnu místo aviváže nebo ocet nalijte přímo na skvrny, které byste rádi odstranili.

Ocet se dá využít i jinde než jen v kuchyni při vaření. Je levný a praktický. Máte další tipy, jak ho využít? Neváhejte nám to dát vědět a my je zařadíme do dalšího článku. 

Přečtěte si také: 30 tipů na práci z domova, díky které si slušně vyděláte