Senát Parlamentu České republiky

Valdštejnské nám. 4, 118 01  Praha 1

Lada Faldynová
Telefon
+420 257 072 302
Mobilní telefon
+420 704 644 464

VOXPOT vystavuje sérii fotografií Majdy Slámové na téma Válka na Ukrajině v Senátu Parlamentu ČR pod záštitou senátora Jiřího Duška (18.05.2022)

Perex:

Ve středu 18. května 2022 byla v Senátu zahájena výstava fotografií Majdy Slámové s názvem Válka na Ukrajině. Výstava potrvá do 25. června a k vidění je pro veřejnost každou sobotu v Mytologické chodbě Valdštejnského paláce.

Reportéři Voxpotu Vojtěch Boháč a Majda Slámová se tématu věnují dlouhodobě a situaci na místě sledovali ještě před začátkem invaze. Přinášeli informace, videa a fotografie zaznamenávající přípravy Ukrajiny na možnost války tváří v tvář ruské eskalaci. „Tři dny před začátkem invaze jsme seděli v baru v centru Kyjeva plném mladých, dobře se bavících, uvolněných lidí. Pár dnů na to byly bary zavřené a já fotila čerstvě plnoleté holky a kluky, jak se učí zacházet s kalašnikovem,” říká Majda Slámová o proměně hlavního města po zahájení invaze. 

Reportéři mapovali okolí hlavního města. Navštívili Irpiň, Makariv nebo Vasylkiv. „Nejtěžší bylo fotit děti, jak se loučí s tatínky, kteří nastupovali do teritoriální obrany. Nevěděli kdy a zda vůbec se ještě uvidí. Když si do toho začnete projektovat své blízké, je těžké to ustát,” vysvětluje Majda Slámová s jakými obtížemi se při focení na Ukrajině setkávala.

Znovu se s Vojtěchem na Ukrajinu vrátili ve chvíli, kdy se ruská vojska stáhla od Kyjeva. „Když jsme šli po lese a ležel tam mrtvý voják, v první chvíli jsem si myslela, že to musí být figurína z Army shopu. Tak moc se má hlava bránila přijmout válečnou realitu,” říká fotografka. Zaměřili se na osvobozená území v okolí metropole, Oděsu, Mykolajiv a Donbas. Krátce po zahájení ofenzívy na východě země strávili s ukrajinskými vojáky tři dny na přední linii. Vystavované fotografie zachycují Ukrajinu před začátkem invaze i poté, co byl ruský útok zahájen.

 Výstava probíhá od 18. 5. do 25. 6. Vstup pro veřejnost je každou sobotu od 9:00 do 16:00 volný.

Irena Michálková, 18.05.2022