Globální dluh napříč všemi sektory stoupl na rekordních 305 bilionů USD

Globální dluh napříč všemi sektory v prvním čtvrtletí stoupl na rekordních více než 305 bilionů USD (7,2 biliardy Kč). Nejvíce si půjčily dvě největší ekonomiky světa, Čína a Spojené státy. Poměr globálního dluhu k hrubému domácímu produktu (HDP) ale klesl. Uvedl to ve své zprávě Institut pro mezinárodní finance (IIF), jehož členy je více než 400 bank a finančních institucí po celém světě.

Ilustrační foto

Dluh Číny se v prvním čtvrtletí zvýšil o 2,5 bilionu USD a dluh Spojených států o 1,5 bilionu USD. Celkový dluh eurozóny však již třetí čtvrtletí za sebou klesl.

Analýza ukázala, že mnoho zemí, rozvinutých i rozvojových, vstoupilo do cyklu zpřísňování měnové politiky s vysokou úrovní dluhu v dolarech. Cílem zpřísňování měnové politiky je omezit inflační tlaky, IIF však upozornil, že vyšší výpůjční náklady prohloubí dluhovou zranitelnost těchto zemí.

Hlavní podíl na růstu dluhu měly úvěry pro firmy mimo finanční sektor a vládní úvěry. Dluh firem mimo finanční sektor vzrostl nad 236 bilionů USD, což je zhruba o 40 bilionů více než před dvěma lety, kdy udeřila pandemie covidu-19.

Poměr dluhu k HDP však celosvětově klesl na 348 procent. Je tak 15 procentních bodů pod rekordní hodnotou zaznamenanou před rokem. Velké zlepšení zaznamenaly země Evropské unie. Naopak nárůst tohoto ukazatele zaznamenaly Vietnam, Thajsko a Korea, uvedla agentura Reuters.

Témata: dluhy

Průměrná mzda loni nominálně stoupla, ale reálně poklesla

05.03.2024 15:34 Průměrná mzda činila v loňském roce 43 341 korun, v meziročním srovnání byla o více než tři tisíce…

Související:

Nejnovější