Kletba

King_Zhubni
Kdo z nás se někdy nepotýkal s nadváhou? Dobře, určitě jsou kolem nás lidé, kteří takový problém nikdy neřešili, ale my ostatní dobře víme, o čem je řeč. Představte si, že vám někdo na ulici řekne: Zhubni. A vy se najednou začnete vytrácet.

V lednu 2022 vydalo nakladatelství Beta Dobrovský již podruhé knihu Stephena Kinga Zhubni (Thinner, 1984, česky prvně 2012). Překlad pochází z dílny Ivana Němečka.

Znalci rozsáhlého díla Stephena Kinga to nejspíš vědí, ale těm, kdo s královou prací teprve začínají, prozradím, že tento neskutečně produktivní a populární americký autor vydal celkem sedm titulů pod pseudonymem Richard Bachman. Uvedené spisovatelské alter ego použil poprvé už v roce 1977, tedy ve stejném roce, kdy mu pod občanským jménem vyšel již třetí román (Osvícení, The Shining, česky prvně 1993). Kniha nese název Rage a jako jedna z mála Kingových prací se dosud nedočkala českého překladu. Zhubni stojí na pomyslném žebříčku románů opatřených nálepkou „written by Bachman“ na pořadové příčce s číslem pět.

U nakladatelství Beta Dobrovský, jak už víme, vychází Zhubni již podruhé. Od prvního vydání se kromě rozsahu (242 versus 296 stran) liší i přebalem. Původní obálku Michala Kuby tentokrát vystřídala ilustrace Emila Křížka, která je dle mého osobního soudu mnohem děsuplnější než ta první, a tak trochu připomíná masky kráčejících mrtvých ze stejnojmenného seriálu.

Po nedávno recenzovaném Talismanu, na němž Stephen King pracoval ještě s Peterem Straubem, působila četba Zhubni jako osvěžující lázeň. Obě knihy přitom poprvé vyšly ve stejném roce, takže nelze ani uplatnit premisu autorovy vyšší vypsanosti. Tohle je ten pravý King. Přesně pro knihy, jakou je i Zhubni, se z Krále stal král. Mistr hororu. Přitom příběh jako takový staví na poměrně jednoduché premise. William Halleck, poměrně úspěšný právník, srazí ve chvilce nepozornosti starou cikánku. Co na tom, že přecházela mimo vyznačený přechod, mezi zaparkovanými auty, a navíc se ještě ani nerozhlédla? Řidič by nejspíš dokázal střetu zabránit, kdyby se řízení doopravdy věnoval. Přesto z incidentu vyvázl jako nevinný. A tady začíná ono důležité „ale“. Cikánský předák, muž s děsivou tváří a naprosto neurčitelného stáří, vezme spravedlnost do vlastních rukou. Po osvobozujícím verdiktu se k Halleckovi přiblíží, jemně ho pohladí po tváři a pronese svou kletbu: „Zhubni.“ A vrah jeho dcery opravdu začne ztrácet na hmotnosti. Z původních sto třinácti kil až na méně než polovinu. Chce-li přežít, nezbývá mu jiná naděje, než starce najít a přesvědčit ho, aby svou kletbu odvolal.

Necelé tři stovky stránek se dělí do celkem sedmadvaceti pojmenovaných kapitol. Častým názvem takového úseku se stává prostá číslice reprezentující hrdinovu aktuální tělesnou hmotnost. Kromě skvělého příběhu čeká na čtenáře Zhubni i dokonale propracovaná psychologie jednotlivých postav. Od prokletého právníka, přes členy jeho rodiny, až ke kočujícím cikánům potkáváme zcela věrohodné charaktery, jimž není nic lidského cizí. Strana za stranou ubíhá čtenáři před očima s takovou lehkostí, že se od knihy odtrhne nejspíš teprve až po jejím dočtení. No není to znakem skvělé tvůrčí práce?

Zhubni má kromě Billa Hallecka ještě několik dalších výrazných postav. O cikánském stařešinovi jsme se už zmínili, ale na Halleckově straně stojí i do jisté míry tajemný, pravý italský mafián Ginelli. Právě toho si Stephen King nepřehlédnutelně užil. Z postavy jinak jistě zavrženíhodné udělal Halleckova nejlepšího a možná i jediného přítele, který vše řeší čistě prakticky a bez zbytečných okolků. Klasická záporná postava, kterou si čtenář rychle zamiluje.

Říká se, že s tématem nezastavitelného hubnutí si Stephen King začal pohrávat po vlastní zkušenosti nuceného boje s nadváhou. Možná i proto dokázal do tohoto téměř tří set stránkového románu vtisknout tolik věrohodně působících tahanic mezi pacientem na jedné straně a lékaři a rodinou na té druhé. Ostatně marně se neříká, že nejlépe se píše o věcech, které autor sám prožil.

V roce 1996 se titul Zhubni dočkal i své filmové podoby. Na plátně sice úplně nepropadl, ale ani se nevyšplhal k žádnému ocenění. Ve skutečnosti svým zpracováním, hereckými výkony a nepříliš vydařenými efekty působí spíš jako komedie než jako horor, jakým knižní předloha beze sporu je. Škoda, protože mnoho jiných Kingových románů se podařilo převést do pohyblivých obrázků o dost zdařileji.

Konečný verdikt: Jak už jsem napsal, já osobně si četbu Zhubni užil. Jednoduchý příběh mistrně spletený pomocí celé řady pomocných nitek působí nenuceně, děj hladce plyne, jazyk lahodí oku a vše dohromady doslova pohladí čtenářovu fantazii. Pokud jste tedy tuto knihu do své královské sbírky ještě nezařadili, nyní máte skvělou příležitost tak učinit.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZhubni
Kletba jako zasloužený trest?

King, Stephen

Pavel Dobrovský – BETA, 2022

Napsat komentář