Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Jak důležité je míti Německo. Posílení vztahů s Berlínem přichází právě včas

Ondřej Stratilík
Ondřej Stratilík
19. 5. 2022
 10 633

Velká aktivita na lince Praha-Berlín v posledních dnech připomněla, jak důležitá ekonomická spolupráce obou zemí je. Zvlášť nyní v době energetické a bezpečnostní krize.

Jak důležité je míti Německo. Posílení vztahů s Berlínem přichází právě včas
Spolupráce mezi Českem a Německem v posledních dnech zesiluje (ilustrační foto) / Zdroj: Shutterstock

Jestli je oblast, kde silné oživení vztahů mezi Českem a Německem v posledních týdnech rezonuje nejvíc, pak je to obranná kooperace.

Po mnoha letech, kdy rezortu obrany vládli ministři za hnutí ANO a o důležitosti spolupráce s Berlínem jen hovořili, dochází aktuálně k velké změně.

Jen pro připomenutí – ministerstvo v minulosti jen spekulovalo, že by mohlo vojákům pořídit vrtulníky Airbus H145M, stejně tak se bez německého řešení obešlo i v případě nevyargumentovaného nákupu 52 samohybných houfnic.

Za staré tanky T-72M1, které čeští vojáci posílají na Ukrajinu, získají darem patnáct starších tanků Leopard 2A4.

Zásadní dar armádě

Teď se ale situace radikálně změnila. Díky výrazné podpoře ukrajinské armády ze strany Česka se Praha s Berlínem dohodla na zásadním daru. Za staré tanky T-72M1, které čeští vojáci posílají na Ukrajinu, získají darem patnáct starších tanků Leopard 2A4 s municí a náhradními díly.

„Německo je dlouhodobě naším klíčovým ekonomickým partnerem. V oblasti obrany to ale dlouho neplatilo a to chceme změnit, nejen v oblasti tankového vojska, ale v bilaterální spolupráci celkově. Věřím, že díky tomu bude naše armáda silnější a naše země bezpečnější,“ okomentovala dohodu Jana Černochová (ODS), ministryně obrany.

A zatímco čeští vojáci začnou trénovat na německé technice, Praha prý bude s Berlínem ladit detaily a finální cenu mezivládní dohody. Na jejím základě pak těžká moravská brigáda získá 45 moderních a úplně nových tanků Leopard 2A7+. Cena se bude pohybovat kolem dvaceti miliard korun.

Jak si Praha představuje nákup tanků Leopard 2

Nákup nových tanků i modernizace (těch prvních patnácti Leopardů 2A4) bude prováděna ve spolupráci s německou vládou, jejíž armáda plánuje nákup a modernizaci vlastních tanků Leopard 2. Tento přístup zajistí srovnatelné ceny a efektivní vynaložení prostředků.

Zároveň se jedná o příležitost, jak zajistit maximální zapojení českého obranného průmyslu, a to nejenom do dodávek a modernizace pro českou armádu, ale i pro daleko rozsáhlejší dodávky pro armádu německou.

Zdroj: Ministerstvo obrany ČR

Česko jedná s Německem o společných terminálech na zkapalněný zemní plyn a rádo by co nejdříve navýšilo i kapacity ropovodu TAL.

Pomoc s plynem a ropou

Tohle je prý jen začátek. Německo by nemuselo pomáhat České republice jen s posilováním obranyschopnosti a vyvázání se z nebezpečné závislosti na zastaralé východní technice sovětské konstrukce.

Hlavní věc, která bude zřejmě nejviditelnější, bude odstavení přívodu ruského zemního plynu a ropy. Právě přes energie chce všehoschopný agresor Vladimir Putin dál prosazovat své choutky i v západním světě.

Proto Česko jedná s Německem o společných terminálech na zkapalněný zemní plyn (LNG) a rádo by co nejdříve navýšilo i kapacity ropovodu TAL, jímž proudí černé zlato z italského přístavu Terst.

„Německo už s ropou a uhlím (z Ruska) velmi pokročilo, na plynu usilovně pracujeme. Česko stojí na jiných výchozích pozicích, ale náš cíl je společný, tedy co nejrychleji dosáhnout energetické nezávislosti. Chápeme, že v různých zemích hraje závislost (na ruských surovinách) různou roli. Proto budeme jednat společně, abychom to co nejrychleji změnili,“ citovala kancléře Olafa Scholze agentura ČTK.

Obrat česko-německého obchodu se zbožím (v bilionech Kč)

20151,92
20162,02
20172,06
20182,06
20191,91
20202,14
20212,15

Zdroj: Český statistický úřad

To všechno jsou věci z posledních dnů, které ukázaly, jak strategickým partnerem je pro nás Německo. Samozřejmě tu vazbu nejvíc vystihuje obrat česko-německého obchodu se zbožím, který loni dosáhl nového rekordu (viz tabulka). Jenže pak tu jsou symboly, jako právě dodávky tanků, jež jsou z pohledu ekonomické diplomacie snad ještě důležitější.

Mít jako souseda a spojence tak zásadní velmoc, bude stále důležitějším strategickým hlediskem.

Užší spolupráce Praha-Berlín

Německo, byť se ze začátku ruské agrese na Ukrajině tvářilo, že Kyjevu pomáhat nebude, se rapidně mění. Pro Prahu je to výborná zpráva.

Má Česko usilovat o posílení vztahů s Německem?

Mít totiž jako souseda a spojence tak zásadní velmoc, bude stále důležitějším strategickým hlediskem.

Že se stále užší spolupráce Prahy a Berlína asi řadě lidí a staromilců líbit nebude, dokládá už to, kolik nepravdivých zpráv a informací se objevilo kolem aktuálního tankového dealu. Že prý nám Německo chce poslat šrot, že nám k ničemu nebude a že je to spíš danajský dar.

Věc je nicméně jednoduchá – 77 let od konce druhé světové války a 54 let od srpnové okupace je největším ohrožením pro naši bezpečnost a ekonomickou stabilitu agresor Vladimir Putin. A právě jasná, čitelná a silná spojnice mezi Prahou a Berlínem je jednou z nejlogičtějších odpovědí.

Autor je členem redakce Reportérů ČT

Kam dál? Energetika na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
22
+

Sdílejte

Diskutujte (3)

Vstoupit do diskuze
Ondřej Stratilík

Ondřej Stratilík

Vystudoval žurnalistiku a následně i mediální studia na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze. Člen redakce Reportérů ČT a externí dopisovatel magazínu Jane's Defence Weekly pro oblast střední... Více

Související témata

armádaenergetikakomentářNěmeckoválka
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo