Svět bude jezdit v elektru. Co to znamená pro české dodavatele automobilek

Vojtěch Dobeš | rubrika: BrandInsight | 19. 5. 2022 | 18 komentářů
V něčem jsou elektrická auta stejná, některé komponenty jsou ale jiné a vyrábějí se z jiných materiálů. Mění se celý dodavatelský řetězec. Ptáme se Petra Knapa ze společnosti EY, co zelenání automobilek bude znamenat právě pro dodavatele.
Svět bude jezdit v elektru. Co to znamená pro české dodavatele automobilek

Zdroj: Nataliya Hora / Shutterstock.com

Než se dostaneme ke změnám, pojďme se nejdřív podívat, kterých výrobců se nedotknou. Co zůstane stejné? Díly pro karoserie? Interiéry? Podvozky?

Výraznými změnami projdou prakticky všichni dodavatelé i subdodavatelé. Bude to ale postupný přechod, ne ze dne na den. Nejméně dotčení budou v nejbližší době opravdu třeba výrobci interiérových dílů, částí karoserie nebo ovládacích prvků.

Je tu ale také řada příležitostí k růstu. Takovou vidím třeba v dodávkách pro bateriové moduly – například v chladicích systémech, konektorech nebo kabelových svazcích. Proto bude zásadní získat pro Česko alespoň jeden projekt továrny na baterie.

Petr Knap

Petr KnapFoto: EY

Vedoucí partner EY pro oblast automobilového a výrobního průmyslu v Česku a oblasti střední a východní Evropy. Jeden ze zakladatelů České komory Project Management Institute a člen Vědecké rady Fakulty podnikohospodářské při VŠE. Poradenství se věnuje od roku 1996, v EY od roku 2002. Mezi jeho bývalé i současné klienty patří například Asahi Europe & International, Audi, BMW, HOPI, Johnson & Johnson, Merck, Porsche CEE, Porsche ČR, Porsche CEE, Škoda Auto, T-Mobile, Unipetrol nebo Veolia.

Čekají zásadní změny i dodavatele těch komponentů, které zůstávají zdánlivě stejné? Jak velkou výzvou bude například přechod na veganské či bio materiály? Co dalšího se ve výrobě dílů změní?

Dodavatelé změnu vnímají a připravují se na ni postupně. Výrobkové portfolio ale nelze obměnit okamžitě, vyžaduje to určitý čas, investice a strategii. Změna kožených komponentů za alternativy je jen špička ledovce. Mnohem těžší bude zajistit nízkou uhlíkovou stopu všech vstupů, které tvoří výsledný automobil. Mezi další výzvy patří zvýšení produktivity továren a do budoucna bude hrát stále rostoucí roli také 3D tisk v sériové výrobě.

Motory jako takové si automobilky vyrábějí obvykle samy, může ale změna znamenat problém pro dodavatele jejich součástí? A co navazující díly jako převodovky?

Časem můžeme výrazné změny čekat v řadě kategorií. Dodavatelé vyrábějící komponenty související s motory, převodovkami nebo výfukovými systémy už teď zaznamenávají určité poklesy v odbytu. V budoucnu bude jejich situace velmi komplikovaná, obzvlášť pokud jsou na výrobě těchto produktů závislí. Z našeho loňského průzkumu vyplývá, že přibližně pětina dodavatelů v Česku by mohla být přechodem na elektromobilitu do určité míry zasažena. Tyto firmy budou muset část své výroby, nebo dokonce celou výrobu v budoucnu transformovat.

Vážně je reálné, aby se výrobce dílů pro spalovací auta přeorientoval na elektromobily?

Reálné to určitě může být. Závisí to na konkrétním výrobci a zejména na tom, jakou technologií, know-how a vybavením disponuje. Většina dodavatelů obvykle produkuje víc komponentů, takže se nedá říct, že by pro ně přechod k elektromobilitě měl fatální následky, jejich podnikání to ale do určité míry poznamená a ohrozí. Pro dodavatele, kteří se zaměřují výhradně na spalovací motory, to může být likvidační. Klíčová je tedy jejich ochota investovat do alternativní výroby a nedržet se jen starého řemesla.

Co výrobci palubní elektroniky? Jak moc se liší u elektrických aut oproti spalovacím? Je složitější, nebo naopak jednodušší?

Pro výrobce palubní elektroniky se otevírají široké možnosti. Po elektromobilech totiž sahají především zákazníci, kteří mají vyšší požadavky na zabudovaný software a infotainment. Podíl softwaru a elektroniky v hodnotě vozu tak výrazně narůstá. Obecně řečeno, přechod na elektromobilitu lze brát jako příležitost vyrábět komponenty s vyšší přidanou hodnotou. EY definovalo čtyři klíčové růstové trendy v rámci automobilového průmyslu pod zkratkou ACES, tedy autonomous, connected, electrified a shared. Dodavatelé v poslední době zvyšují

investice do výzkumu a vývoje a roste počet zaměstnanců, kteří se této oblasti v dodavatelských firmách věnují.

Jak jsou na tom dodavatelé v Česku? Škoda má v rámci koncernu na starosti spalovací platformu MQB A0, která má zůstat v nabídce i po konci spalovacích aut na unijním trhu. Hrozí, že zastydneme u spalovacích aut? Jsou čeští subdodavatelé na změnu připraveni? Jak se připravují?

Na to nejde odpovědět obecně. Nejlepší pozici mají větší nadnárodní koncerny s diverzifikovanou výrobou, slušnými maržemi a prostředky k investicím. Středně velcí výrobci závislí na komponentech do vozů se spalovacími motory jsou na tom hůř. V nejhorší situaci se ale nacházejí lokální výrobci, tedy ti menší, kteří pracují s relativně nízkou přidanou hodnotou, a prostředky na investice tím pádem příliš nemají.

Přerod bude pozvolný a troufám si říct, že je potřebný. Český průmysl díky němu dostane jakousi „ozdravnou kúru“ a do budoucna si může velmi polepšit.

„Spalovací platformu“ bych ale ještě nezatracoval, spíš naopak. Mít ji může být velmi užitečné, na některých trzích se spalovací motory budou prodávat ještě velmi dlouho. A to i po roce 2035, kdy se očekává úplné ukončení prodeje vozů se spalovacími motory v Evropské unii. Pořád tu bude určitá poptávka po některých komponentech, a to především na aftermarketu nebo na trzích mimo Unii, například v rozvojových zemích. Proto bude pro Škodu výhodné rozkročení mezi elektromobilitu a technologie spalovacích motorů.

To ovšem neznamená, že by se změna směrem k elektromobilitě českým dodavatelům vyhnula. Všichni evropští koneční výrobci do elektromobility ve velkém investují. I všechny tři velké automobilky v Česku už elektrifikované vozy vyrábějí. To je jasný signál.

Elektromobilita nepochybně zamíchá karty v celém automobilovém průmyslu. Jak je na tom ten český ve srovnání s jinými zeměmi? Můžeme se dostat na ještě lepší pozici díky inovacím, nebo nám hrozí zaostávání?

Zaostávání bych se nebál. Příkladů inovativních firem se špičkovými technologiemi v elektronice, se systémy pro autonomní řízení nebo třeba pro bateriovou výrobu u nás najdeme celou řadu. Přerod bude pozvolný a troufám si říct, že je potřebný. Český průmysl díky tomu dostane jakousi „ozdravnou kúru“ a do budoucna si může velmi polepšit.

Co by zcela jistě pomohlo, to by bylo získání investice pro výstavbu továrny na baterie, kolem které by vznikl celý ekosystém dodavatelů – tedy nejen nová, často vysoce kvalifikovaná, pracovní místa, ale i další nové příležitosti v množství navazujících odvětví. Nejdřív se ovšem průmysl musí vypořádat s mimořádně komplikovanou situací po ruské invazi na Ukrajinu, která dramaticky narušila dodávky některých komponentů a surovin.

FINMARKET je rubrika zasvěcená obsahu, který připravujeme ve spolupráci s obchodními partnery na míru společnostem, které chtějí seznámit čtenáře se svými produkty nebo službami.

Peníze BrandInsight

Vojtěch Dobeš

Autor článku Vojtěch  Dobeš

Automobily byl posedlý od malička a řízení osudu ho postupně dovedlo do redakcí českých verzí Autocaru a TopGearu, do americko-kanadského TheTruthAboutCars.com a k založení vlastního magazínu Autíčkář.cz. Považuje se za ekologicky... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+13
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 18 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

21. 5. 2022 10:01, Dan

EV rozhodně není ekologické řešení, ale je to podstatně ekologičtější řešení se zásadním dopadem v místech, kde dýchají lidé. Vzhledem k počtu lidí na planetě a jejich koncentraci do měst jsou řešením samořiditelná sdílená auta a MHD, jiná cesta není. Příměstský provoz EV, cestovatelé vodík, na vzdáleném venkově klidně diesly.

Zobrazit celé vlákno

+5
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

20. 5. 2022 20:46, VW

Citace / 19.05.2022 07:50

Konečně už ty spalovací motory zakažte, ať nejezdí tolik aut.

Závidíš lidem auta, protože na něj nemáš? Nejradši bys všechny nahnal do dobytčáků, co?

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (18 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nízká nezaměstnanost, ale i produktivita. Český trh práce v číslech

13. 9. 2023 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nízká nezaměstnanost, ale i produktivita. Český trh práce v číslech

Máme jednu z nejnižších nezaměstnaností v Evropské unii a schopné lidi, kteří chtějí pracovat. Přesto český trh práce zaostává. Index prosperity a finančního zdraví zjišťoval proč.... celý článek

Stejně to pak zase sesypou. Nesesypou. Mýty o třídění odpadu

4. 4. 2023 | Hynek Just | 1 komentář

Stejně to pak zase sesypou. Nesesypou. Mýty o třídění odpadu

Ve třídění odpadů vynikáme, tři čtvrtiny Čechů třídí aktivně. Další nakládání s odpady ale provází spousta fám, polopravd, někdy i cíleného greenwashingu. Pokusíme se vyvrátit nejčastější... celý článek

Továrna na baterie v Česku nevznikne. VW bude vyrábět v USA

8. 3. 2023 | redakce Peníze.CZ

Továrna na baterie v Česku nevznikne. VW bude vyrábět v USA

Německý automobilový koncern Volkswagen odkládá podle listu Financial Times (FT) plány vystavět továrnu na výrobu baterií ve východní Evropě. Vybuduje ji v Severní Americe, která poskytla... celý článek

Česko začne hledat nové bohatství. Stát se vedle uhlí zaměří i na high-tech suroviny

18. 6. 2017 | Petr Zenkner | 3 komentáře

Česko začne hledat nové bohatství. Stát se vedle uhlí zaměří i na high-tech suroviny

Vláda schválila surovinovou politiku Česka. Ta nově definuje čtyři hlavní strategické suroviny. Jednou z nich je i lithium. Tradice českých geologů má být součástí české ekonomické... celý článek

Očima expertů: České firmy ve světě. Kdo nám dělá dobré jméno?

16. 3. 2012 | Ondřej Tůma | 13 komentářů

Očima expertů: České firmy ve světě. Kdo nám dělá dobré jméno?

Co vás napadne za firmu, když se řekne Švédsko? IKEA, Volvo, vodka Absolut? A jaká firma či značka by mohla vytanout cizinci, když se řekne Česko? Ptáme se ekonomů Pavla Kohouta, Petra... celý článek

Partners Financial Services