Třebíč se pře s památkáři o stromy na Karlově náměstí. Radnice přijde o tři čtvrtě milionu

19. květen 2022 08:00

Kvůli deseti stromům přijde Třebíč o tři čtvrtě milionu od státu. Město je totiž nechalo vysadit i přes odpor památkářů na právě rekonstruovaném Karlově náměstí.

O výsledné podobě Karlova náměstí v Třebíči vedla tamní radnice dlouholeté spory s památkáři. Výsledný projekt byl nakonec jakýmsi kompromisem. Město ho ale nakonec porušilo a Národní památkový ústav si to nenechal líbit. 

Teď celou záležitost řeší nejenom Kraj Vysočina, ale vložilo se do něj i ministerstvo kultury.

Až se rozrostou …

„Až se rozrostou, bude to dobré, zatím je to takové chudé. Chybí mi třeba to, že na starých stromech hnízdili holuby - hřivnáči a z toho jsem měl radost, když jsem šel po chodníku a on mi nad hlavou letěl na hnízdo.“

Na právě revitalizovaném náměstí v Třebíči nechalo město nedávno vysadit několik desítek stromů. A zatímco pan Zdeněk, který je tam na procházce, z toho má upřímnou radost, památkáři jeho nadšení nesdílí. 

Národní památkový ústav

„Od začátku měli památkáři jeden jediný požadavek, aby středový prostor náměstí nebyl rozmělněn dalšími výsadbami a chtěli jsme to náměstí, které je jediné trhové náměstí existující už od středověku zachovat, aby se nestalo třeba parkem,“ řekla Ilona Ampapová z Národního památkového ústavu v Telči.

Město Třebíč ale vysadilo stromy i ve vnitřní části náměstí, tedy tam, kde s tím projekt schválený památkáři nepočítal. „Město jsme na to upozorňovali a učinili jsme podnět ke krajskému úřadu Kraje Vysočina, která zahájil přestupkové řízení,“ dodala. Samo řízení není u konce a aktuálně se jím zabývá městský úřad v Náměšti nad Oslavou. 

Trest ale přišel z jiné strany. Třebíč nedostane od ministerstva kultury tři čtvrtě milionu na regeneraci městské památkové zóny od ministerstva kultury. 

Náměstí pro lidi, ne pro památkáře

Starosta Třebíče Pavel Pacal (Hnutí Pro Třebíč) to považuje za skandální, i když to, že město porušilo schválený projekt, připouští. „Stále jsme tvrdili, že chceme na náměstí stromy, chceme, aby náměstí bylo obyvatelné, aby bylo pro lidi, ne pro potřeby památkového ústavu či ministerstva kultury. Z toho důvodu přibylo v té západní části o deset stromů více, než bylo v původním plánu. Bojovali jsme o to, památkáři nechtěli dát souhlas, my se ale nechceme vzdát.“

Karlovo náměstí v Třebíči patří se svými skoro dvěma a čtvrt hektary k největším v republice. Jeho kompletní rekonstrukce za 200 milionů začala v roce 2020 a skončí letos na podzim.

Spustit audio

Související