Redakce Epoch Times

19. 5. 2022

„Je to opravdu krásné představení. Moc se mi to líbí,“ hodnotí odpolední představení souboru Shen Yun jeden z diváků, pan Tomáš Najer. „Všichni umělci jsou velmi dobře připraveni.“ Posláním uměleckého souboru, který využívá klasický čínský tanec, orchestrální hudbu a obří kulisy, je představovat tradiční čínskou kulturu pomocí jevištního umění.

Umělecká společnost Shen Yun Performing Arts v Janáčkově divadle v Brně vystupuje již po několikáté, pan Najer však představení letos viděl poprvé.

„Tak pěkné představení jsem ještě neviděl,“ říká podnikatel a jednatel společnosti Prodenta, s. r. o. „Myslím, že je velmi dobré ukázat lidem, že peníze, pokrok a výkon nejsou v našem životě nejdůležitější. Spojení s Bohem a božstvím je opravdu důležité,“ míní Najer.

V prvním tanci letošního světového turné ukazují umělci ze Shen Yun příběh o tom, že všichni pocházíme z nebes a přišli jsme na Zemi, abychom zde naplnili své poslání.

Panu Najerovi se podle jeho slov velmi líbila myšlenka, že bychom během života neměli ztrácet spojení s vírou a Bohem. „Ateismus je ve společnosti opravdu rozšířený,“ řekl Najer po přestavení. „Umělci jsou velmi odvážní, když o tom ve svých zpěvech mluví.“

„Je opravdu důležité se zklidnit,“ míní podnikatel, kterému dnešní představení přineslo příjemné zastavení. „Jak jsem říkal, nejen peníze, propagace a celodenní práce, ale je opravdu příjemné se zklidnit.“

Na odpolední vystoupení se přišla podívat také Ivona Suchá, majitelka brněnské základní umělecké školy Orchidea.

Paní Suchá stejně jako mnozí další diváci po přestavení obdivovala taneční vystoupení nazvané „Švestkové květy na jaře“ a hudbu živého orchestru, která je unikátní kombinací západních a východních nástrojů hrajících v pentatonice.

„Hudba se mi líbí, překvapila mě,“ říká paní Suchá. „Před několika lety jsme byli s manželem v pekingské opeře, a to bylo něco diametrálně jiného než naše, evropská opera, tak jsem čekala, že ta hudba bude něco podobného, ale není.“

Poprvé představení viděla se svojí dcerou také marketingová ředitelka Blanka Kovaříková. „Moc se nám to líbí, je to pro nás okouzlující. Opravdu, dvakrát jsem už plakala,“ prozrazuje paní Kovaříková po představení.

Fotogalerie

Spokojená s výkony umělců byla také administrativní pracovnice Šárka Dostálová, která o přestávce v polovině programu hodnotí představení jako „výborné“. „Moc se mi to líbí. Je to krásně barevné, výkony tanečníků jsou úžasné, takže zatím jsme moc spokojení,“ říká paní Dostálová, která do divadla přišla společně se svým mužem.

U tanečníků vidí paní Dostálová „preciznost“, na kterou je zvyklá i u západního baletu. Soubor Shen Yun však kromě klasického čínského tance pracuje s různými doplňky, jako jsou vějíře, šály, dlouhé rukávy nebo létající kapesníčky.

„To bylo moc pěkné. To v baletu není. Tam většinou tanečníci pracují jenom se svým tělem a doplňků zase tolik nepoužívají,“ říká bývalá tanečnice paní Dostálová a dodává, že celý program je pro ní celkově „hodně pozitivní“.

„Člověk má z toho takový pozitivní pocit. Bohužel v Číně to teď asi tak není, ale aspoň takto, z tohoto představení má člověk strašně pozitivní pocit z Číny,“ reaguje paní Dostálová na kulturní dědictví staré čínské civilizace, které soubor Shen Yun oživuje, a které bylo za vlády komunismu v Číně téměř nenávratně zničeno. „Mohlo to tam být krásné a doufejme, že bude.“ 

Soubor Shen Yun nemá dovoleno vystupovat v Číně, kvůli zásahům současného čínského režimu, a tvoří nezávisle v New Yorku, kde jej založili čínští umělci, kteří vychovávají nové generace tanečníků, hudebníků a pěvců.

„Na podobném představení jsme nebyli a nevím o tom, že by nějaké podobné bylo. Je to poprvé a myslím, že je ve světě unikátní,“ říká Šárka Dostálová a dodává, že představení je skvělé i pro děti, což potvrzuje teprve desetiletá Daniela Kadaňková, která závodně tancuje.

Kvůli tomu, aby mohla jít na představení, musela se vzdát účasti na taneční soutěži, ale ničeho nelituje. „Bylo to moc krásné a jsem ráda, že jsem na to šla,“ říká mladá tanečnice po představení.

Soubor překvapil také účetní Irenu Dvořákovou. „Představení se mi velmi líbí a překvapilo mě, protože jsem čekala více toho typického baletu, a tohle je úplně o něčem jiném,“ hodnotí vystoupení klasického čínského tance paní účetní.

Paní Dvořáková obdivuje „barvy představení“ a skupinové tance. „To je úplně fantastické,“ dodává.

„Na představení jsem se moc těšila, protože jsme si kupovali lístky už v prosinci,“ prozrazuje paní Dvořáková, která je v divadle se svojí dcerou. „Moje dcera se zajímá o Čínu, o tu tradiční hudbu a o další věci, takže jsem jí chtěla udělat radost.“ 

„Čínština se mi líbí jako řeč i ta kultura,“ říká paní Dvořáková. „Bohužel ta politická situace je tam taková, jaká tam je, ale za to ten národ, ti lidé nemůžou. Mně se líbí ten základ čínské společnosti,“ říká o tradiční čínské kultuře paní Dvořáková.

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“