Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Čínský Banksy představuje v DOXu krvavé varování před autoritativními režimy

Čínský umělec Badiucao na zahájení výstavy v pražském Doxu. Foto: Dox
Čínský umělec Badiucao na zahájení výstavy v pražském Doxu. Foto: Dox

Umělecký aktivista Badiucao, dlouhodobě žijící v australském exilu, využívá popkulturních zkratek, jednoduchých symbolů i parodií na čínskou propagandu jako prostředku boje proti totalitním režimům. Vyjadřuje se nejen k čínské komunistické vládě a cenzuře, ale i k porušování lidských práv a represím po celém světě. Na aktuální výstavě MADe IN CHINA v pražském DOXu uvádí mimo jiné nový blok děl tematizujících ruskou invazi na Ukrajinu – a několik obrazů nabízí i benefičně jako NFT.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

První souborná výstava čínského umělce se po loňském uvedení v Itálii (a požadavku čínské vlády na její zrušení) přesunula do českého Centra současného umění DOX, kde zůstane až do poloviny srpna. Ve třech patrech výstavních místností jsou vystaveny olejomalby, neonové a prostorové instalace i širší souborné umělecké celky.

K vidění je tak nejen hlavní a dlouhodobé zaměření Badiucaa na kritiku čínského režimu a boj proti jeho manipulaci s historickou pamětí, ale i díla upozorňující na nedávný vojenský

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Čína

Výtvarné umění

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější