TOPlist

Vývojáři zuří! Z Huawei AppGallery lze placené aplikace stahovat zdarma

Huawei P40 Pro AppGallery Petal clanek

Středobodem každého chytrého telefonu je obchod s aplikacemi. Zatímco v případě iOS se jedná o App Store, u Androidu je primárním zdrojem aplikací a her Obchod Google Play. Druhý jmenovaný se však musí potýkat s menšími konkurenty, například od Samsungu, Amazonu či Huawei. Právě posledně zmíněný je na své AppGallery existenčně závislý, neboť kvůli stále trvajícím sankcím ze strany Spojených států nemohou na jeho telefonech fungovat služby Google, tedy ani oficiální obchod s aplikacemi.

Huawei P50 Pocket 7
Bez aplikací jsou chytré telefony nahrané

Přesvědčit vývojáře, aby své aplikace vydávali také v jiném obchodě než na tom Googlu, není jednoduché a často to spolkne nejen velké množství času a trpělivosti, ale také peněz. Nově zjištěná kuriózní chyba v AppGallery vývojáře nejspíš ještě více odradí – vlivem zranitelnosti, kterou objevil vývojář Dylan Roussel, odtud totiž lze stahovat placené aplikace zcela zdarma a následně je využívat bez větších problémů.

Vývojář přišel na chybu díky vlastní zvědavosti – zajímalo jej, jakým způsobem fungují API na zařízeních Huawei. Po chvíli testování a zkoušení přišel na to, že jedno z API přijalo název balíčku jako parametr a vrátilo mu soubor JSON s detaily aplikace. Součástí detailů byla také funkční URL ke stažení aplikace.

huawei app gallery bug
K Rousselově překvapení přišel zpátky soubor, který obsahoval odkaz ke stažení aplikace

Roussel se pokusil onu chybu vyvolat ve více případech, přičemž v drtivé většině uspěl, avšak jedna hra v sobě měla zabudovanou kontrolu zakoupené licence, tudíž si ji nemohl zahrát. Jedná se však o výjimku potvrzující pravidlo. Z pochopitelných důvodů Roussel nejprve nezveřejnil, jak lze chyby zneužít, ovšem Huawei kontaktoval už v únoru letošního roku s tím, že nabízí 5 týdnů na opravu. Na výzvu čínská společnost nereagovala, tudíž se po 13 týdnech rozhodl, že na problém upozorní veřejně.



Philips 1



Nepřehlédněte

Mobilní služby Huawei míří do telefonů dalších značek. První představil Philips

Špatná ochrana aplikací může mít negativní dopad na motivaci vývojářů tvořit aplikace pro zařízení Huawei. Bez dostatečné základny lidí, kteří do AppGallery nahrávají své aplikace, přitom nelze z dlouhodobého hlediska pomýšlet na úspěch.

Autor článku Michael Chrobok
Michael Chrobok
Zástupce šéfredaktora, fotograf, hráč. Baví mě baseball, F1, urbanismus, filmy Wese Andersona, moderní umění a rozličné fantasy/sci-fi světy. Nepohrdnu dobrým jídlem, zajímavou knihou či výletem do neznáma.

Kapitoly článku