reklama

Mírně nadpoloviční většinu akcií RSJ Investments nově drží její spoluzakladatel a stávající šéf Libor Winkler. "Odkoupil části podílů většiny ostatních akcionářů a stal se jedinou ovládající osobou společnosti," potvrdila mluvčí skupiny Vendula Dittrichová. Dodala, že směřování investiční skupiny se nemění.

Matematik a miliardář Janeček ještě loni na jaře držel v investiční skupině téměř 24 procent akcií. Letos v lednu server Seznam Zprávy uvedl, že Janečkův podíl klesl na sedm procent. Zbylých akcií se zbavil krátce poté, co letos v lednu ohlásil záměr kandidovat příští rok na nejvyšší ústavní funkci. "Karel Janeček k březnu tohoto roku podíl odprodal, a to právě s ohledem na své zaměření na prezidentskou kampaň,“ řekla Dittrichová E15.

Finanční podmínky nového uspořádání podílů skupina nezveřejnila. Celková hodnota aktiv pod její správou k loňskému březnu dosahovala podle Dittrichové přibližně 21 miliard korun.

I přes odchod z RSJ Investments zůstává Janeček nadále v sesterské společnosti RSJ, zaměřené na počítačové obchodování s finančními deriváty na burzách. Jeho podíl v ní ale postupně klesá. Čtyři pětiny akcií RSJ jsou v držení Libora Winklera a dalších pěti akcionářů, mezi kterými Janeček nefiguruje.