Kraj Vysočina vyhodnotil zakázku na desetiletou dopravní obslužnost

Veřejná doprava Vysočiny má za sebou další důležitý milník. Radní Kraje Vysočina vyhodnotili veřejnou zakázku na desetileté smlouvy pro veřejnou dopravu na území kraje.

Podle předběžných neoficiálních informací nabídla nejlepší ceny společnost Icom transport, která šla s cenou v některých oblastech i pod třicet korun za kilometr.

Nabídkovou cenu museli dopravci předložit už loni, před skokovým růstem cen pohonných hmot. Podle předem stanoveného kalkulačního vzorce se nabídkové ceny přepočítají na ceny letošní.

Podle informací Martina Hyského, předsedy Výboru pro strategické projekty je soutěž na zajištění autobusové dopravy patrně největší v historii kraje, její celková předběžně odhadovaná hodnota je osm miliard korun.

Vedoucí oddělení dopravy Krajského úřadu Kraje Vysočina Pavel Bartoš již dříve vysvětlil, že po uzavření tendru budou mít vybrané dopravní společnosti dvanáct měsíců na přípravu zahájení provozu dle nově uzavřené smlouvy.

Vlastní plnění zakázky mělo začít od změny jízdních řádů v červnu 2022, zřejmě dojde zhruba k ročnímu zpoždění. Rozsah výkonu dopravy kraj stanovil v prvním období na dvacet milionů autobusových kilometrů ročně. Nyní pro kraj autobusovou dopravu zajišťuje sedmnáct společností. Na úhradu prokazatelných ztrát veřejné linkové dopravy má Vysočina letos 591 milionů korun.

Nyní pro kraj autobusovou dopravu zajišťuje sedmáct společností. Na úhradu prokazatelných ztrát veřejné linkové dopravy má Vysočina vydává kraj Vysočina ročně přes půl miliardy korun.

Odpovědět

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Grafickou podobu zajistil WebRex s.r.o.
 
Výroba www stránek a eshopů