EU chce ukončit dovoz energetických surovin z Ruska

Přidat na Seznam.cz

Kvůli ruské invazi na Ukrajinu se chce Evropa co nejrychleji zbavit ruských paliv, což však bude pravděpodobně nákladné. Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová nyní představila plán, jak to udělat. Uvedl deník Der Spiegel a portál televize Deutsche Welle.

Aby se Evropská unie stala nezávislou na ruské energii, bude muset podle Evropské komise do roku 2030 investovat až 300 miliard eur (7,4 bilionu Kč). Předsedkyně Komise Ursula von der Leyenová ve středu představila plán, jak se odklonit od fosilních paliv z Ruska a urychlit přechod na novou energetiku.

„Musíme co nejrychleji snížit naši závislost na Rusku v energetickém sektoru,“ řekla von der Leyenová. To by podle ní vyžadovalo značné investice a reformy. „Za tímto účelem mobilizujeme až 300 miliard eur.“ Plán podle ní pomůže šetřit energii, urychlit postupné opouštění fosilních paliv a nastartovat investice. „Tímto krokem se zrychlí naše evropská „zelená dohoda“,“ řekla von der Leyenová. Cílem je, aby v průběhu desetiletí již nebylo nutné nakupovat energie z Ruska.

45 % obnovitelných zdrojů energie do roku 2030

Von der Leyenová navrhla zvýšit cíl EU v oblasti úspor energie pro rok 2030 z 9 na 13 procent. Vyzvala také ke zvýšení podílu obnovitelných zdrojů energie v EU ze 40 % na 45 % do roku 2030.

Za tímto účelem chce Komise mimo jiné zkrátit schvalovací postupy pro projekty v oblasti obnovitelných zdrojů energie, zavést povinnost solárních střech a dovážet více vodíku šetrného ke klimatu. Kromě toho je třeba investovat do infrastruktury – do elektrických sítí, ale také do plynovodů a ropovodů. Země jako Maďarsko, které jsou na ruské ropě obzvláště závislé, mají dostat celkem až dvě miliardy eur (49,3 miliardy Kč), aby se od ní odpoutaly. Zhruba 300 miliard eur (7,4 bilionu Kč) být z velké části tvořeno půjčkami a granty. Řada navrhovaných opatření musí být ještě projednána se zeměmi EU a Evropským parlamentem, informuje Der Spiegel.

Kromě toho EU přislíbila Ukrajině mimořádnou pomoc ve výši až devíti miliard eur. Ve středu v Bruselu von der Leyenová uvedla, že navrhuje „novou jednorázovou makrofinanční pomoc Ukrajině ve výši až devíti miliard eur (222 miliard Kč)“. Tyto prostředky mají pomoci pokrýt akutní finanční potřeby země v ruské útočné válce.

Kromě toho musí Evropská unie ve střednědobém horizontu pomoci Ukrajině s obnovou, pokračovala von der Leyenová. Zdůraznila, že Evropané na tom mají „strategický zájem“. Podle informací z kruhů EU má podpora plynout ve formě půjček s mimořádně výhodnými úrokovými sazbami. Financování Ukrajiny v zásadě vyžaduje souhlas států EU.

Zdroj: Der Spiegel, Deutsche Welle