Musk zuří. Tesla byla vyřazena z indexu ekologických firem

Továrna Tesly v Šanghaji.

Továrna Tesly v Šanghaji. Zdroj: Tesla

Americký výrobce elektromobilů Tesla byl vyřazen z indexu S&P 500 ESG, jenž zahrnuje společnosti kladoucí důraz na ekologii, etiku a udržitelný ekonomický rozvoj. Správci prestižního ukazatele své rozhodnutí odůvodnili několika problémy, které automobilku provázejí v poslední době. Jde například o obvinění z rasové diskriminace na pracovišti nebo dopravní havárie, které měl zavinit autopilot ve vozech Tesly.

„K dalším faktorům, jež přispěly k vyloučení automobilky z indexu, patří nedostatek zveřejněných informací ohledně její strategie na snížení uhlíkové stopy či kodexu obchodního chování,“ sdělila agentuře Reuters Margaret Dornová z vedení společnosti S&P Dow Jones Indices, která index ESG sestavuje. Cenné papíry Tesly se ve středu i s celou americkou burzou strmě propadly. Oslabily téměř o sedm procent na 709,81 dolaru za kus.       

Šéf Tesly Elon Musk reagoval na verdikt velmi podrážděnými výroky a zpochybnil samotný smysl indexu. „S&P 500 zařadila Exxon (americký ropný gigant – pozn. red.) mezi deset nejlepších podniků na světě, které se starají o životní prostředí, a Tesla se do žebříčku ani nedostane! ESG je podvod využívaný jako zbraň pokryteckými bojovníky za sociální spravedlnost,“ napsal kontroverzní miliardář na Twitteru.

Kdo je Elon Musk?

Video placeholde
Kdo je Elon Musk • Videhub

Společnost Tesla se proslavila právě svým důrazem na ekologii. Zpopularizovala automobily na elektrický pohon a mohutně investuje do rozvoje alternativních zdrojů energie. Podle Dornové však nelze podnik posuzovat pouze na základě jeho programového prohlášení. „Musíte se podívat na jeho činy napříč všemi klíčovými aspekty,“ míní Dornová.

Tesla v minulých letech čelila několika obviněním ze strany bývalých afroamerických zaměstnanců. Ti tvrdí, že byli při práci v závodech automobilky vystaveni šikaně a rasistickým poznámkám svých nadřízených. Aféra se výrazně vyhrotila letos v únoru, kdy společnost ze stejného důvodu zažalovala kalifornská vládní organizace DFEH. 

Zástupci automobilky se k vyřazení z indexu ESG nevyjádřili. Společnost však dlouhodobě kritizuje metody, pomocí nichž S&P Dow Jones Indices firmy zařazené v indexu hodnotí. Největšími firmami v žebříčku jsou technologické giganty Apple, Amazon nebo Microsoft. Nechybí však na něm třeba ani zmiňovaný těžař ExxonMobil.

Na začátku května na seznam přibyla ropná společnost Phillips 66 a sociální síť Twitter, jejímž majoritním vlastníkem se má v blízké době stát Musk. Naopak z něj vypadla těžařská korporace Chevron a aerolinky Delta Air Lines.