Jaká podlaha je do kuchyně nejlepší?

kuchyně

Kuchyně je prostředí, které je oproti dalším prostorám interiéru dost specifické. Tomu odpovídá i potřeba vybírat její zařízení, nábytek a další prvky velmi pečlivě a tato specifika mít vždy na mysli. To platí i pro kuchyňskou podlahu. Celá řada jinak oblíbených a často používaných povrchů není pro použití v kuchyni příliš vhodná.

Odolnost především

Při výběru vhodné podlahy do kuchyně je tím nejdůležitějším parametrem vždy odolnost a kvalita zpracování. Významná je především schopnost odolávat působení rozlité vody během vaření a dalších činností. Podlaha v kuchyni je totiž velmi často zatěžována vlhkem, vodní párou, ale také pádem nádobí a časté je i poškození ostrými předměty.

Všem uvedeným vlivům by měla být podlaha v kuchyni schopná co nejlépe odolávat. Pokud si tak zvolíte do kuchyně např. plovoucí podlahu, nebude to příliš dobrá volba. Její povrch totiž není dostatečně přizpůsobený tomu, aby chránil povrch podlahy před různými škrábanci a ani působení vody jí nedělá dobře.

kuchyně

Foto: Pixabay

Vinyl jako první volba

Ani podlaha, která je tvořena dlažbou, není příliš vhodná. U ní zase hrozí riziko toho, že se z dlaždic mohou odštípnout kousky při tvrdém dopadu předmětů na její povrch. A dřevěná podlaha zase není schopná odolávat působení vody a dalších kapalin, které se nám v kuchyni rozlívají z hrnců a sklenic poměrně často.

Bude proto vhodné poohlédnout se po vinylové podlaze, která je vůči všem uvedeným zátěžím dostatečně odolná. Její jednoduchá údržba, vysoká odolnost a příjemnost na kontakt s bosou nohou předčí výše jmenované typy podlah. Výhodou je i prakticky nekonečné množství barev a povrchových úprav, ve kterých může být vinylová podlaha vyvedena. A vypadat může navenek třeba jako dřevěná.

Podlaha v kuchyni by měla být rozhodně dostatečně pevná a odolná za všech okolností. Je to nejfrekventovanější místo, kde se podlaha denně potýká s nástrahami, které jí připravujeme a kterým musí dobře čelit.

Zdroj informací: https://www.dumazahrada.cz/clanek/podlahova-krytina-do-kuchyne-20220513.html

Náhledové foto: Pixabay

Stylové bydlení je skvělé. Vím o něm hodně a chci se o to podělit.