Mladí lidé s nápadem už nechtějí život v kanceláři. Britové poprvé hlásí víc volných míst než nezaměstnaných a kreativní firmy zoufale hledají talenty

Už to není jenom Česko, které má dlouhodobý převis volných pracovních míst nad počtem lidí hledajících práci. Podle dat z tohoto týdne mají stejný problém i ve Velké Británii, kde však tato situace nastala poprvé v historii měření – tedy za posledních 50 let.

Rekordně nízká míra nezaměstnanosti a rostoucí počet volných pracovních míst. Situace, která je v Česku dlouhodobým standardem, nyní nastala z řady důvodů i ve Velké Británii.

Hlavní roli v tomto vývoji hraje především brexit, který znamenal odchod řady zahraničních zaměstnanců zpět do jejich vlasti. Ostatně, právě kvůli tomu čelí Británie v posledních měsících chronickému nedostatku řidičů kamionů, což ohrožuje dodavatelský řetězec v řadě oblastí britské ekonomiky. Důvodů rekordně nízké ostrovní nezaměstnanosti je ale víc.

Mel Edwards, globální ředitelka reklamní agentury Wunderman Thompson, tvrdí, že jedním z nich je i odchod mladých lidí ze současných zaměstnání. A to jak z důvodu přesunu na kreativnější pozice, tak třeba proto, že chtějí pracovat na sebe, nebo se věnovat vlastním projektům.

„V poslední době jednoznačně pozorujeme vlnu rezignací,“ říká Edwards.

sinfin.digital