Návštěvníkům Uměleckoprůmyslového muzea v Brně připraví kávu robotická ruka

foto Návštěvníky nové kavárny v Uměleckoprůmyslovém muzeu v Brně obslouží robotická ruka. Pracuje samostatně za skleněnou přepážkou, kde manipuluje s nádobím, obsluhuje kávovar a další přístroje. Snímek je z 19. května 2022.

Brno - Návštěvníky nové kavárny v Uměleckoprůmyslovém muzeu v Brně obslouží robotická ruka, dokonce umí vykreslit do pěny na cappuccinu jejich podobu nebo jiný obrázek. Robot pracuje samostatně za skleněnou přepážkou, kde manipuluje s nádobím, obsluhuje kávovar a další přístroje. Na tácek spolehlivě přidá i lžičku a sušenku. Otevření Café Robot v přízemí muzea je součástí Art Design Fashion Days, které Moravská galerie pořádá dnes a v pátek. Zároveň se otevírá vzdělávací prostor Designlab.

Fotogalerie

Uměleckoprůmyslové muzeum prodělalo v minulých letech rozsáhlou rekonstrukci, od listopadu si budovu v nové podobě prohlédlo 23.000 lidí. Ne všechno se však kvůli pandemickým a dalším komplikacím stihlo včas dokončit, což platí i pro kavárnu, funkční je teprve ode dneška.

Celý prostor robotické kavárny navrhnul architekt Marek Jan Štěpán. Inspiroval se filmem 2001: Vesmírná odysea Stanleyho Kubricka. Štěpán je zároveň autorem interaktivního objektu Mrak na nádvoří Uměleckoprůmyslového muzea. I Mrak, stejně jako robot-barista, reaguje na své okolí, což se projevuje například změnami barevnosti.

"Bude reagovat na zvuk, pohybující se lidi, na hudbu, na slovo nebo otázky. Byl bych rád, kdyby se stal takovým brněnským orákulem," uvedl Štěpán. Orákulum je synonymem pro věštírnu.

Robot i Mrak podle ředitele galerie Jana Presse přinášejí hravou konfrontaci s umělou inteligencí, která čím dál více ovlivňuje současný život a společnost.

Další novinkou v galerii je laboratoř Designlab, dějiště budoucích tvůrčích dílen pro děti i dospělé. Zájemci si vyzkoušejí práci s různými technologiemi grafického, oděvního a produktového designu, včetně třeba programovatelných šicích strojů. Pro zájemce budou připravené besedy a prezentace tvorby současných designérů a designérek. "Nebo mohou prostě jen přijít s vlastní chutí a nápadem něco vytvořit během otevřených dílen," uvedla vedoucí lektorského oddělení Kateřina Minaříková.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 26.04.2024 ČTK

Reklama

15°C

Dnes je pátek 26. dubna 2024

Očekáváme v 21:00 7°C

Celá předpověď