Soud definitivně osvobodil exministra Bártu v kauze úniku odposlechů Béma a Janouška

Události: Soud potvrdil osvobození Bárty (zdroj: ČT24)

Odvolací soud potvrdil osvobození bývalého předsedy Věcí veřejných Víta Bárty a někdejšího zpravodajce Bezpečnostní informační služby Jana Petržílka v kauze vynesení odposlechů. V nich hovořili tehdejší pražský primátor za ODS Pavel Bém s podnikatelem Romanem Janouškem. Verdikt je pravomocný.

Vrchní soud v Praze potvrdil předchozí osvobozující verdikt městského soudu. Odvolal se proti němu státní zástupce, který byl přesvědčen, že Vít Bárta a Jan Petržílek vynesli odposlechy, a žádal pro ně podmíněné tresty za ohrožení utajované informace. Tvrdil, že Bárta mohl informace získané z odposlechů využít v rámci svých podnikatelských aktivit a také pro činnost Věcí veřejných.

„Přezkoumali jsme rozsudek nalézacího soudu a neshledali jsme žádného procesního pochybení. Soud prvního stupně provedl veškeré potřebné dokazování a s jeho hodnocením důkazů se plně ztotožňujeme,“ uvedl předseda odvolacího senátu Alexander Károlyi.

Osvobozující rozsudek vynesl městský soud poté, co zpochybnil věrohodnost klíčového utajeného svědka z prostředí Bártovy bezpečnostní agentury ABL. O jeho výpověď se obžaloba opírala.

Ke stejnému závěru nyní dospěl i odvolací senát. „Ty důkazy nemají takovou hodnotu, aby bylo možno dojít k závěru o vině obžalovaných,“ konstatoval o obou výpovědích soudce Károlyi. Doplnil, že výpovědi by zůstaly nevěrohodné, i kdyby byli svědci odtajněni, což v odvolání žádal státní zástupce. „Tento názor nás trochu zaráží,“ podotkl soudce s tím, že státní zastupitelství bylo před vynesením osvobozujícího rozsudku proti odtajnění.

„Rozhodnutí respektujeme, nicméně si vyčkáme na písemné odůvodnění a poté budeme zvažovat další postup,“ uvedla státní zástupkyně Dita Havlínová.

Odposlechy v březnu 2012 zveřejnila Mladá fronta DNES. Naznačovaly Janouškův vliv na kroky hlavního města pod Bémovým vedením. Aktéři rozhovorů se v nich oslovovali „Mazánku“ a „Kolibříku“.

Obžaloba tvrdila, že o obstarání nahrávek požádal Bárta zpravodajce BIS Petržílka v roce 2009. Petržílek Bártovi podle státního zástupce následně předal 159 audiozáznamů, které byly v režimu „důvěrné“. Muži vinu odmítali. „Osm let zpravodajské hry, politicky motivované. Já k tomu nemám více co dodat, než že jsem rád, že to, doufám, skončilo,“ řekl Bárta při odchodu ze soudní síně.

Petržílek dodal, že od počátku nebyl zájem vyšetřit, kdo odposlechy ve skutečnosti vynesl a zda vůbec pocházely z BIS. „Pan státní zástupce nezastupoval zájmy státu, jak by měl, ale zájmy vysoce postavených důstojníků BIS, kteří u služby už nepůsobí. Jsem rád, že aktuální vedení BIS se odstřihlo od klientelismu a kontaktů, které by tajná služba mít neměla, tedy na kmotry a podobné lidi,“ prohlásil. 

Bárta byl od roku 2010 poslancem a zhruba tři čtvrtě roku také ministrem dopravy. Z vlády odešel kvůli tvrzení, že poslancům své strany platil za loajalitu. Soudy jej i v této věci pravomocně zprostily viny. Nyní Bárta podniká v železniční dopravě.

Petržílek vedl po odchodu z BIS analytický odbor protikorupční policie, kvůli stíhání je nyní mimo službu. Už dříve avizoval, že od státu bude chtít za stíhání odškodné v řádu milionů korun. Ústavní soud mu dal nedávno za pravdu v tom, že kauzu provázely průtahy. „Pan Petržílek byl sedm týdnů ve vazbě, trestní stíhání trvalo osm a půl roku. Určitě to bude v řádu milionů korun,“ řekl Petržílkův obhájce Václav Němec.

Případ má počátek již v roce 2013, kdy byli Bárta a Petržílek obviněni. Městský soud v minulosti vrátil obžalobu k došetření, protože mu vadilo to, že byla v utajeném režimu. Následně se snažil stíhání zastavit s tím, že obžaloba se opírá v podstatě výhradně o výpovědi anonymních svědků.