Šabatová, Špidla a Žaloudek. ČSSD a Zelení kandidují v Praze jako koalice Solidarita

ČSSD a Zelení se pokusí probojovat na pražský magistrát ve společné koalici. Před čtyřmi lety obě strany z pražského zastupitelstva vypadly.

Někdejší ombudsmanka, signatářka a mluvčí Charty 77 Anna Šabatová povede do pražských komunálních voleb koalici Solidarita. Na koalici pro letošní volby se dohodli ČSSD a Zelení. Společný projekt představili kandidáti na tiskové konferenci v bytě Anny Šabatové. Kromě Šabatové, která vede kandidátku jako nezávislá, se na listině střídají v rovném poměru nominanti Zelených a sociálních demokratů.

„To spojenectví má velký smysl. Žiji v Praze a nechci, aby město opět mířilo směrem, který v minulých desetiletích utvářela především ODS. Chci Prahu, v níž se lidé pohodlně dostanou do práce, do školy nebo na procházku, chci Prahu, kde se v parném létě nezalknu vedrem, chci Prahu, z níž se lidé nemusí stěhovat, protože neutáhnou náklady na bydlení a energie. Moderní Praha musí být místem pro všechny Pražany, pro naše děti a vnoučata,“ cituje tisková zpráva lídryni kandidátky Annu Šabatovou.

Kromě Šabatové, která vede kandidátku jako nezávislá, se na listině střídají v rovném poměru nominanti Zelených a sociálních demokratů.

Nejvýše postaveným kandidátem Zelených je na třetím místě kandidátky zastupitel za Prahu 3, urbanista Matěj Michalk Žaloudek. „Budeme hájit dostupné náklady na život a spravedlivý veřejný prostor. Zároveň budeme zárukou udržitelných a ekologických řešení, nejen v klimatické a energetické politice, ale i v územním rozvoji a dopravě,“ říká Žaloudek. Na kandidátce je také bývalý premiér Vladimír Špidla nebo někdejší ministr zahraničí Tomáš Petříček.

Minulé volby na pražský magistrát v roce 2018 dopadly pro Zelené i ČSSD neslavně. Tehdejší vládní strana získala méně než 3 procenta a vypadla z pražského zastupitelstva. Neuspěli ani Zelení se svou samostatnou kandidátkou, která se nepřehoupla přes 2 procenta.

Do koalice šla ČSSD například i na Praze 3, kde bude společně s hnutím Budoucnost. Zelení naopak na Trojce, kde jsou tradičně silní, postaví vlastní kandidátku. Samostatnou kandidátku pro celou Prahu má i hnutí Budoucnost, do jejíhož čela se postaví molekulární bioložka, ředitelka neziskové organizace Fokus Praha a někdejší pirátka Magdalena Opletalová.

Čtěte dále