Středa , 24. 04. 2024

Jiří

Jaké výhody má horkovzdušná trouba? Předně ušetří čas i peníze

Každá hospodyňka potřebuje troubu, na kterou se může spolehnout. A každá hospodyňka ví, že každá trouba peče jinak, takže je třeba se s ní seznámit. Podle toho je nutné upravit dobu pečení a kolikrát i stupně.
horkovzdušná trouba
Horkovzdušná trouba má mnoho předností. Způsob pečení je jen jednou z nich.

19. 05. 2022

Hitem posledních let je takzvaná horkovzdušná trouba. Je třeba si ale předem říci, že je velký rozdíl mezi horkovzdušnou troubou a elektrickou troubou s ventilátorem. Jaký a proč je lepší mít opravdu horkovzdušnou troubu? Na to vše vám odpovíme.

Co je horkovzdušná trouba?

Dnešní elektrické trouby mají mnoho funkcí a k nim patří i funkce horkovzdušného pečení. V tom případě se ale nejedná o klasickou horkovzdušnou troubu. Pokud máte elektrickou troubu, můžete péct s pomocí ventilátoru, který rozhání horký vzduch po celé troubě.

Rozdíl je však v tom, že horkovzdušné trouby mají ve všech případech svůj vlastní zdroj tepla. Horkovzdušná trouba je také elektrickou troubou, ale má jinak zabudovanou cirkulaci vzduchu. Ne každá elektrická trouba je proto horkovzdušná.

Výhody horkovzdušné trouby

Mezi velkou výhodu opravdu horkovzdušné trouby patří to, že její ventilátor pouští horký vzduch do celé trouby velmi rovnoměrně. Tím se stává pečení efektivnější, rychlejší a jídlo v ní upečené je úplně jiné. Cokoliv, co do horkovzdušné trouby dáte, se upeče mnohem rychleji, rovnoměrně a bez nežádoucího připalování.

pečení
Můžete upéct najednou dvě jídla a obě se povedou.

Jelikož tu hraje roli již zmíněná rychlost, ušetříte tak svůj čas ale i peníze za energie. Kromě toho můžete v horkovzdušné troubě péct i dvě jídla najednou a obě jídla se upečou stejně dobře. Nemusíte už dělat žádné kompromisy, dejte do trouby maso i koláč zároveň. To se jistě v domácnosti hodí, zvláště pokud připravujete oběd pro celou rodinu a honíte každou minutu.

Jaké další funkce má horkovzdušná trouba?

Horkovzdušnou troubu dnes pořídíte v různém cenovém rozpětí, můžete mít troubu za pár tisíc korun, ale ty dražší, a obvykle vestavné trouby, pořídíte i za několik desítek tisíc korun.

I ty levnější pro vás ale mají několik dalších poměrně nezbytných funkcí, jako je například grilování, rozmrazování, kynutí těsta, infrapečení, parní ohřev, sušení nebo program pro pečení pizzy.

K TÉMATU  Vláčný jogurtový moučník pro jednoho k nedělní kávě

V takovém spotřebiči pak můžete dělat vlastně úplně všechno, dokonce se i zcela obejít bez mikrovlnné trouby, protože všechny její funkce hravě zvládne trouba horkovzdušná. Můžete v ní tak třeba i usušit houby nebo ovoce, rozmrazovat maso, ohřívat polévky či omáčky a podobně. V troubě si můžete nechat i nakynout těsto nebo napařit zeleninu či ryby. Prostě cokoliv, na co si jen vzpomenete.

Funkce samočištění a ty další

Už teď to zní jako ideální pomocník, bez kterého se v kuchyni neobejdete, a to jsme s výčtem chytrých systémů neskončili. Můžete si třeba nastavit dobu pečení, stačí pak dát jen jídlo do trouby a čekat. Nemusíte ji obsluhovat, hlídat jídlo a kontrolovat, po skončení doby pečení vás signál jen upozorní na to, že máte hotovo.

kuchyně
Troubu vybírejte také podle velikosti. Pro kolik lidí budete vařit?

Novější trouby už mají také spořiče energie, a zvláště výhodné jsou samočistící systémy. Díky nim se už nebudete muset trápit zdlouhavým čištěním trouby sama, protože odstranění veškerého nežádoucího tuku uvnitř za vás vyčistí chytrý systém.

Až budete troubu pořizovat, všímejte si mimo jiné i toho, jak je velká, mluvíme konkrétně o objemu. Pokud vás je doma hodně, budete potřebovat větší, v ní pak snadno upečete nejen oběd, ale další pochoutky pro celou rodinu.

S horkovzdušnou troubou se skvěle peče, jídlo je dokonale připravené, a to někdy i za polovinu času, než je tomu u jejího běžného elektrického kolegy.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Mikrovlnná trouba nahradí několik spotřebičů najednou. Poradíme, jak vybrat tu NEJ

Praktické rozvržení kuchyně: Jak uspořádat zóny tak, aby dávaly smysl?

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Na čistotu a minimalismus se zaměřil architekt Matt Watts. Jeho moderní stodola nabízí prostorné a komfortní bydlení. Prosluněnému interiéru vévodí zatočené schodiště. Zaujme i kuchyňský kout, celý laděný do černé barvy.
Protože žijeme v globalizovaném světě, i v Asii mnohdy slaví Vánoce podle západních a křesťanských zvyků. Ale stále ještě na tomto kontinentu existují země i kousky míst, kde Vánoce vypadají jinak.
Slavnostní štědrovečerní tabule je stějně oblíbený zvyk, jako stromeček a světýlka. Jak letos připravit vánoční stůl? Inspirujte se nápady, jak letos prostřít váš slavnostní stůl.
V dnešním uspěchaném a konzumním světě hledají lidé stále efektivnější způsoby, jak uspořádat svůj život. Jedním z trendů, který se v poslední době stává stále populárnějším, je koncept kapsulového šatníku. Tento minimalistický směr v oblasti módy nabízí mnoho výhod a může výrazně usnadnit život každému, kdo se rozhodne ji vyzkoušet. O co jde a jak kapsulového šatníku docílit?
Už vás nebaví chodit do práce? Jste naštvaní pokaždé, když musíte ráno brzy vstávat a když v zimě jezdíte za tmy domů? Pak je na čase poohlédnout se po práci nové, možná takové, při které už nikam nebudete muset chodit. Pracovat se dá přece i z domova.
Zarámované fotky jsou klasika, ale co takhle vytvořit celou stěnu ze vzpomínek na vaše zážitky nebo ratolesti, když vyrůstaly? Rámy a rámečky poslouží jako krásná dekorace. Vhodným poskládáním můžete stvořit koláž podle vašeho vkusu, od zvoleného materiálu rámečků až po snímky, které zvěčníte na zdi. Můžete je pak podle libosti měnit a prohazovat. V rámečku ale nemusí být jen fotka, jak uvidíte v naší galerii.
Domácnost bez pokojových rostlin je neútulná a nepříjemná. Většinou ji obývají jedinci, kteří s pěstováním pokojovek nemají žádné zkušenosti. Nabízí se však otázka, proč se do pěstování přece jenom nepustit? Nedostatek znalostí nemusí být překážkou! Existují totiž takové rostliny, které jsou extrémně nenáročné.  
Kratom (Mitragyna speciosa) je tropický stálezelený strom z čeledi kávovníkovitých. Pochází z Thajska, Myanmaru, Malajsie a dalších jihoasijských zemí. Jaké má použití v holistickém léčení a wellness?
Toužíte po pevné a pružné pleti bez jakékoliv chybičky? Chcete mít účes jako ze salonu? Svěřte se do rukou speciální kosmetiky s obsahem kyseliny hyaluronové, jejíž účinky vás ohromí. Pleťové krémy, séra a další produkty se díky jejímu obsahu postarají o zlepšení stavu vaší pokožky.
Na Vánoce zařizujete kromě dárků ještě dekorace. Inspirujte se jednoduchými nápady. V hlavní roli jsou svíčky, světýlka a nějaký přírodní materiál.

Výběr článků

Podle studií však déčko chybí 60 až 75 % české populace. Bez něho je obranyschopnost oslabená a lidé snáze onemocní. Situace je teď o to vážnější, že druhá vlna pandemie stále není na ústupu a nastává doba podzimních respiračních infekcí. Lékaři proto bijí na poplach a na riziko spojené s nedostatkem vitaminu D opakovaně upozorňují.
Vánoce jsou především o odpočinku a zpomalení. Kdo ale říká, že je musíte celé proležet u televize s horou jídla? To vám samozřejmě nikdo nebere, ale i vy sami se budete cítit lépe, pokud se občas zvednete a uděláte něco pro své zdraví. Podle cvičení ve vánočním duchu vám to půjde samo!
Čokoláda. Komodita, která dokáže hýbat světem. Člověka umí zbavit stresu a navodit nám pocity štěstí, a to díky uvolňování dopaminu, po kterém se cítíme zkrátka šťastní a uvolnění. Je to zdroj rychlé energie právě proto, že je bohatá na sacharidy. Čokoláda svou vůní a chutí na jazyku dokáže vyvolat krásné vzpomínky a nám navodit příjemný pocit po celém těle.

Nepřehlédněte

Léto je tady a s ním i výlety na hrady, zámky, do lesa nebo letní akce a festivaly. Ale už jste zkusily výlet parním vlakem? Skvělý tip na víkend pro vás! Celá rodina nebo jen vy se svojí polovičkou, cestování historickým vlakem má svoje jedinečné kouzlo.
Červená řepa je doslova vitaminová bomba. Obsahuje mnoho látek, příznivých pro náš organismus. Může se pyšnit například vysokým obsahem vitamínu C, vitamínu B. Mimo jiné také obsahuje další blahodárné minerály, jako je hořčík, draslík, sodík. Je plná železa a kyseliny listové, a tak se doporučuje i při chudokrevnosti. Také příznivě působí na štítnou žlázu, protože v ní najdeme i jód. A jaké má další skvělé vlastnosti?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek