Muzejním počinem roku 2021 je Muzeum nákladních automobilů Tatra v Kopřivnici

foto V Kopřivnici na Novojičínsku 16. listopadu 2021 slavnostně otevřeli nové Muzeum nákladních automobilů Tatra.

Praha - Muzejním počinem loňského roku se stalo Muzeum nákladních automobilů Tatra, které vzniklo v rekonstruované budově bývalé slévárny automobilky v Kopřivnici. Projekt dnes dostal cenu Gloria musaealis, která oceňuje nejlepší výkony českých muzeí v uplynulém roce. Ocenění si přišel převzít vedoucí pobočky Lukáš Filip. Celkem se přihlásilo 52 muzeí a galerií se 79 projekty. Kromě muzejního počinu soutěžily také v kategoriích výstava roku a muzejní publikace roku.

Fotogalerie

Muzeum nákladních automobilů Tatra vytvořilo Muzeum Novojičínska. V expozici je možné obdivovat téměř 80 vozů, přes 20 motorů a také množství modelů a jiných drobných exponátů. Automobily jsou rozděleny do 14 tematických celků s ohledem na časovou posloupnost výroby. Kromě obvyklé produkce typologických řad se některé z celků věnují specifickým odvětvím – tatrám ve službách hasičů, tatrám expedičním nebo těm se sportovními ambicemi.

"Jedním z impulsů pro vybudování nového muzea v bývalé slévárně bylo rozšíření dosavadní sbírky firmy Tatra Trucks o takzvanou Hlachovu kolekci, čítající několik desítek exponátů. Cílem bylo představit výrobu kopřivnického podniku napříč časem za použití klasických prostředků i moderních technologií," uvedli pořadatelé ceny Gloria Musaealis.

Na druhém místě se umístily Muzeum města Ústí nad Labem s projektem Lutra Lutra aneb Jak vydra přes hranici přišla a Muzeum Ostrov lidových krojů ve Středočeském kraji. Putovní výstava ústeckého muzea je věnována vydře říční, která se navrátila do Krušných hor a jejich podhůří. V Ostrově naleznou návštěvníci největší soukromou sbírkou historických venkovských oděvů v České republice. Třetí místo v kategorii počin roku má Galerie moderního umění v Hradci Králové za projekt Sbírka Karla Tutsche, která čítá více než 800 uměleckých děl.

Ceny Gloria Musealis se dnes předávaly v Obecním domě v Praze. Soutěž chce upozorňovat veřejnost na výkony muzejních institucí při tvorbě výstav a nových stálých expozic či při záchraně a zpřístupňování objektů nebo lokalit kulturního dědictví. Pořádá ji Asociace muzeí a galerií, letos už podvacáté.

Nejlepší muzejní výstavou pořadatelé vyhlásili expozici Toyen: Snící rebelka, kterou uspořádala Národní galerie v Praze. Výstava děl jedné z nejznámějších českých umělkyň 20. století se konala od dubna do srpna ve Valdštejnské jízdárně. Druhé místo v kategorii muzejní výstava obsadilo Východočeské muzeum v Pardubicích za stálou expozici Peníze si do hrobu nevezmeš. Numizmatická sbírka muzea patří k nejvýznamnějším veřejným souborům tohoto druhu ve střední Evropě.

Třetí cenu dostala Galerie Středočeského kraje za výstavu Samota uprostřed davu: Charles Baudelaire a české umění. Expozice věnovaná dvoustému výročí narození Charlese Baudelaira, představila vliv osobnosti a díla tohoto francouzského básníka na české umění od konce 19. století do současnosti.

Cenu muzejní publikace vyhrála Západočeská galerie v Plzni za publikaci Epocha salonů: České salonní umění a mezinárodní výtvarná scéna 1870–1914.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 20.04.2024 ČTK

Reklama

8°C

Dnes je pátek 19. dubna 2024

Očekáváme v 21:00 5°C

Celá předpověď