Zhasl jsi v kanceláři? Síkela nabádá ministerstva, aby neplýtvala energiemi. Úřady ujišťují, že šetří

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN)

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) Zdroj: ČTK / Šulová Kateřina

Jozef Síkela (za STAN) po setkání s prezidentem Milošem Zemanem (8.12.2021)
Jozef Síkela
Jozef Síkela, ministr průmyslu a obchodu
4
Fotogalerie

Neplýtvejme energiemi, začněme u sebe a zapojme kolegy. To je hlavní heslo kampaně šéfa rezortu průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (za STAN), jímž chce ve veřejné správě bojovat za energetickou nezávislost Česka na Rusku. Informační letáky hodlá rozmísťovat na chodbách, výtazích nebo i na toaletách. Ministerstva Síkelovu snahu vítají, byť je v některých případech vlamováním do otevřených dveří. Úřady ujišťují, že na úsporná opatření kladou důraz dlouhodobě. V letošním roce je ještě více zpřísní.

„Tou nejúčinnější zbraní proti ruské agresi, která nás nic nestojí, jsou energetické úspory,“ prohlásil ministr průmyslu. Snížením teploty o dva až tři stupně Celsia by se podle něho mohlo uspořit až 15 procent plynu určeného k vytápění.

Síkela nezůstává jen u slov a odhadů. „Naše ministerstvo jde příkladem. Snížili jsme teplotu na chodbách a v kancelářích, snížili jsme teplotu teplé vody. Díky tomu jsme v prvních čtyřech měsících tohoto roku ušetřili skoro čtvrtinu plynu a více než pětinu elektřiny oproti loňskému roku,“ dodal.

Ministerstvo financí uvedlo, že do přípravy a realizace Síkelovy kampaně není zapojeno. Ubezpečilo nicméně, že dlouhodobě a aktivně pracuje na energetické náročnosti svých budov a maximalizuje úspory energií.

„Hospodářská správa budov reguluje teplotu všude, kde je to možné. Lze vytápět minimálně na 20 stupňů Celsia a maximálně na 27 stupňů. Topíme tak, abychom měli v kancelářích nejvzdálenějších od zdroje tepla 20 až 21 stupňů. Mimo pracovní dobu pouze temperujeme,“ řekl Filip Běhal z tiskového oddělení rezortu financí.

Úřad Zbyňka Stanjury (ODS) rovněž používá úsporná světla a aktuálně pracuje na nahrazení historických svítidel novými LED zdroji. „Schodiště a chodby zhasínáme centrálně a svítíme na nich pouze v době, kdy je tma a zároveň v budovách hlavní provoz. Na místech, kde je to možné, jsou umístěna přítomnostní čidla,“ podotkl Běhal.

Pokračují i opravy budov. Například pracoviště ministerstva v Cihelné ulici bylo kompletně zrekonstruované, aby s ohledem na památkovou ochranu bylo ekologicky co nejšetrnější. V nové výbavě je vytápění a chlazení reverzibilními tepelnými čerpadly, přičemž při otevření okna se zdroj tepla a chladu v místnosti automaticky vypne. Svícení kompletně zajišťují LED technologie a místo dieselagregátu běží záloha na bateriových úložištích. 

Pohonné hmoty a jejich zdražování v reakci na Ukrajinu

Video placeholde
• Videohub

„Úsporná opatření letos zintenzivníme. Na zaměstnance apelujeme dlouhodobě a zahájili jsme i systémová řešení na další snížení spotřeby energií, jako je vyšší účinnost vytápění a úspory na osvětlení,“ uvedl šéf mediální komunikace ministerstva práce a sociálních věcí Jakub Augusta. Na nadcházející topnou sezonu rezort nově nastaví vytápění na nižší teplotu a zavede energetický management.

Přestože centrální orgány ve svých sídlech úsporné kroky podle všeho provádějí, otázka je, jak postupují jejich podřízené organizace. „Dělali jsme si průzkum mezi našimi podřízenými organizacemi a zjistili jsme, že ne všechny šetří energiemi. Proto jsme připravili vládní manuál úsporných opatření, která chceme dodržovat napříč resorty a také napříč podřízenými organizacemi,” nastínil další fázi kampaně Síkela.  

Ministerstvo obrany Síkelovu snahu vítá. „Možnostmi úspory energie se zabýváme dlouhodobě a v poslední době v souvislosti s konfliktem na Ukrajině a s ním spojeným růstem cen energií tyto aktivity dále posilujeme,“ uvedl Jiří Táborský z ministerstva.

Právě obrana má řadu podřízených organizací, armáda pak využívá kasárna rozmístěná na různých místech země. Proto už v březnu úřad Jany Černochové (ODS) zpřísnil požadavky na energetickou náročnost budov.

Podobné kroky činí i Armádní Servisní, tedy příspěvková organizace pro technické a provozní zázemí vojska. „Své investiční akce zaměřuje primárně na snížení nákladů na vytápění. V tuto chvíli jsou k podpisu připraveny tři smlouvy na investiční akce s podporou dotace Evropské unie na zateplení objektů v Brně a ve Vyškově,“ dodal Táborský. Připravuje se rovněž kompletní rekonstrukce výměníkové stanice a otopné soustavy v rozsáhlém objektu v pražské Rooseveltově ulici a další akce, které mají přinést snížení nákladů v rozmezí od 20 až 30 procent.

Armádní Servisní je pro ministerstvo a všechny jeho podřízené příspěvkové organizace i řízené státní podniky centrálním zadavatelem zakázek na elektrickou energii a plyn. Centralizace letos umožnila nakoupit komodity za jedny z nejnižších cen: 1333 korun stála jedna MWh elektrické energie a 445 korun jedna MWh zemního plynu.