Šéfkuchař David Valíček znovu vařil pro Fajne školní bistro

19/5 2022

Oblíbený mentoring Davida Valíčka se tentokrát konal na Základní škole Bohumínská 72, ve Slezské Ostravě. Po vaření na Základních školách Ostrčilova a Zelená jde letos o třetí místo, kde známý šéfkuchař předával v rámci projektu své zkušenosti.

Šéfkuchař David Valíček znovu vařil pro Fajne školní bistro

Vaření Davida Valíčka si nenechala ujít ani náměstkyně primátora Andrea Hoffmannová. Foto: Lukáš Kaboň

Pro rok 2022 je připraveno neobvyklé menu, sestávající z polévky halászlé, hlavního chodu s názvem mac and cheese s květákovým kuskusem, doplněného moučníkem, čokoládovým brownie s karamelizovanými vlašskými ořechy a slaným karamelem. 

Ostravský šéfkuchař David Valíček tedy řešil nelehký  úkol – připravit dětmi nepříliš oblíbené potraviny, ryby a zeleninu, a to v podobě pokrmu, který malí strávníci přivítají a rádi snědí. Nesnadné zadání bylo navíc limitováno normami, tabulkami školního vaření a dodržením nutričních doporučení a spotřebního koše. Výsledek se však povedl a snaha byla korunována úspěchem.

V tomto školním roce se jednalo o poslední mentoring. Další proběhnou v novém školním roce 2022/2023. Plánovány jsou v září na Základní škole Ostrava-Petřkovice na Hlučínské ulici a v listopadu pak v Základní škole Chrustova 24 ve Slezské Ostravě.

Do projektu Fajne školní bistro se aktivně zapojili rovněž žáci Střední školy společného stravování, Krakovská ulice 1095/33, Ostrava - Hrabůvka, příspěvková organizace – obor kuchař a žáci Střední zdravotnické školy a Vyšší odborné školy zdravotnické, Jeremenkova 754/2, Ostrava – Vítkovice, příspěvková organizace – oboru nutriční asistent. Ti všichni byli ve školní jídelně vítanými a vydatnými pomocníky.

Fajne školní bistro zatraktivňuje stravování v ostravských školních jídelnách za současného respektování předepsaných nutričních limitů.