Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Giro si připomnělo úmrtí Weylandta. Mezi vítěze se poté v Janově zapsal Oldani

Dvanáctou etapu letošního Giro d'Italia na trase Parma–Janov vyhrál z úniku domácí cyklista Stefano Oldani. Po středečním triumfu Alberta Daineseho tak Italové slaví další vítězství. Růžový dres zůstává v držení Juana Pedra Lópeze, který se do vedení dostal už po čtvrté etapě. Na Giru už naopak nepokračuje sprinter Caleb Ewan. Peloton si v etapě připomněl jedenáct let staré úmrtí Woutera Weylandta.

Je nám líto, video expirovalo.
Italský cyklista Oldani vyhrál po úniku 12. etapu Gira, v čele zůstal López

Italové dlouho na Giru vycházeli naprázdno. Povedeným spurtem to změnil až v jedenácté etapě Alberto Dainese, aby se ve dvanáctý den závodu prosadil jeho krajan Stefano Oldani. Závodník týmu Alpecin-Fenix porazil dalšího z italských závodníků Lorenza Rotu až ve finiši v Janově. Peloton dorazil se ztrátou devíti minut a nechyběl v něm průběžně patnáctý Jan Hirt.

V průběžném pořadí se nic nemění na tom, že růžový dres nadále patří Juanu Pedru Lópezovi z týmu Trek-Segafredi. Španělský cyklista vede i soutěž jezdců do 25 let, tzv. maglia azzura pro nejlepšího vrchaře je kořistí Diega Rosy a maglia ciclamino značící lídra bodovací soutěže je na ramenou Arnauda Démara.

Naopak Caleb Ewan je už na cestě domů, když se nepostavil na start etapy. Australan se bude soustředit na další závody a červencovou Tour de France.

Památník Woutera Weylandta
zdroj: Twitter.com/giroditalia

Jak etapa probíhala?

Peloton italského závodu a jeho ředitel Mauro Vegni uctili památku Woutera Weylandta, který před jedenácti lety tragicky zahynul během sjezdu z jedné z dnešních vrchařských prémií, Passo del Bocco. V etapě dlouho trvalo, než se dal dohromady únik, ale když se vše podařilo, byla skupina pořádná – čítala totiž pětadvacet jmen, mezi nimi i Mathieua van der Poela.

Nizozemec ovšem do souboje o samotný triumf nezasáhl, příležitost měl jeho týmový kolega Stefano Oldani, který se po nápaditém nástupu ocitl vepředu pouze v trojici s druhým z domácích Lorenzem Rotou a Nizozemcem Gijsem Leemreize. Marně se je zezadu pokoušeli stíhat vrchaři Bauke Mollema a Lucas Hamilton, kteří útok zaspali.

V ulicích cílového Janova už vedoucí trio mohlo vymýšlet, jak naloží se závěrečným spurtem. Nikdo z nich ještě nevyhrál profesionální závod. Leemreize zkusil nastoupit brzy, ale Oldani jej dokázal dotáhnout, a nakonec ještě ve hře kočky s myší porazil finišujícího Rotu. Itálie má po středečním triumfu Alberta Daineseho dalšího vítěze na své domácí Grand Tour.

Cyklistický závod Giro d'Italia - 12. etapa (Parma - Janov, 204 km):

1. Oldani (It./Alpecin-Fenix) 4:26:47, 2. Rota (It./Intermarché-Wanty-Gobert) stejný čas, 3. Leemreize (Niz./Jumbo-Visma) -2, 4. Mollema (Niz./Trek-Segafredo), 5. Buitrago (Kol./Bahrajn Victorious), 6. Kelderman (Niz./Bora-hansgrohe), 7. Hamilton (Austr./BikeExchange-Jayco) všichni -57, 8. Vendrame (It./ AG2R-Citroën) -1:44, 9. Taaramäe (Est./Intermarché-Wanty Gobert) -1:49, 10. Eenkhoorn (Niz./Jumbo-Visma) -2:55, ...94. Hirt (Intermarché-Wanty-Gobert) -9:08.

Průběžné pořadí: 1. López (Šp./Trek-Segafredo) 51:19:07, 2. Carapaz (Ekv./Ineos Grenadiers), 3. Almeida (Portug./SAE Team Emirates) oba -12, 4. Bardet (Fr./DSM) -14, 5. Hindley (Austr./Bora-hansgrohe) -20, 6. Martin (Fr./Cofidis) -28, 7. Landa (Šp./Bahrajn Victorious) -29, 8. Pozzovivo (It./Intermarché-Wanty-Gobert) -54, 9. Buchmann (Něm./Bora-hansgrohe) -1:09, 10. Bilbao (Šp./Bahrajn Victorious) -1:22, ...15. Hirt -3:09.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články