Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

FOTO: Nové kanceláře pro krajské úředníky budou v září hotové. Podívejte se, jak stavba pokročila

Pokud jste teď někdy procházeli nebo projížděli poblíž krajského úřadu v Jihlavě, tak jste si jistě všimli stavby nové administrativní budovy E, která je už v pokročilé fázi. Jak zjistila redakce Jihlavské Drbny, nové zázemí pro krajské úředníky by mělo být hotovo už letos v září.

Novostavba stojí v těsném sousedství stávající hlavní budovy hejtmanství, a to v místě, kde dříve fungovaly jihlavské kasárny. Stavbu, která byla zahájena koncem listopadu 2020, realizuje sdružení firem OHL ŽS, a.s., Podzimek a synové, s.r.o. a Metrostav, a.s. „Práce pokračují poměrně rychle, ale stavba je to velká a smluvní termín byl poměrně krátký, a tak se realizace bohužel zkrátit nepodaří," sdělil na dotaz Jihlavské Drbny Martin Urbánek, výrobní ředitel stavební firmy Podzimek a synové. 

V nové administrativní budově E se bude nacházet 123 kanceláří, své působiště tu bude mít zhruba 245 úředníků. „Budou opuštěna pracoviště mimo hlavní budovu a novou adresu zde najdou i některé příspěvkové organizace kraje, které sídlí v pronájmech. O umístění jednotlivých odborů na nová pracoviště nyní jednáme. Předpokládáme však, že z velkých útvarů budou v nové budově k dispozici zcela určitě kolegové odboru regionálního rozvoje, odboru školství, mládeže a sportu nebo odboru životního prostředí a zemědělství," sdělila redakci Drbny Jitka Svatošová, mluvčí Kraje Vysočina.

Prostory mimo hlavní budovu hejtmanství, kde nyní sídlí někteří úředníci a jejichž majitelem je Kraj Vysočina, se budou zřejmě prodávat. Svatošová k tomuto podotkla, že v tomto případě ještě nepadl definitivní verdikt. 

Vliv covidu a války na Ukrajině 

Jak již bylo řečeno, stavba nových prostor pro krajské úředníky běží už od podzimu 2020. Ředitel stavební firmy Podzimek a synové, s.r.o., Urbánek uvedl, že během realizace zatím nenastaly žádné zásadní komplikace. „Bohužel nás zásadně zasáhly vnější vlivy, které dopadly v poslední době na celé stavebnictví. Jedná se zejména o covid a s tím spojené problémy s dodávkami a cenami materiálů a prací a také dostupností řemeslníků a všech pracovníků ve stavebních oborech," posteskl si Martin Urbánek. 

Další zásadní komplikací během výstavby je podle ředitele stavební firmy ruská invaze na Ukrajinu a válka, která tam teď probíhá. „S ní přišlo další zdražení všech dodávek pro stavbu a také někdy neschopnost dodavatelů plnit svoje závazky, což pro nás znamená značné vícenáklady a spoustu energie navíc, abychom splnili náš závazek vůči zadavateli stavby," poznamenal Urbánek s tím, že vzhledem k tomu, že všechny práce byly dobře naplánovány, tak je pro tuto stavbu všechen stavební materiál zajištěný. „Ale je to neustálý boj," říká Martin Urbánek. To, že by se celková cena kvůli všeobecnému zdražování u této stavby prozatím neměla navýšit, potvrdila redakci Drbny i krajská mluvčí Jitka Svatošová. 

Od začátku výstavby nové budovy s označením E se podílelo více než 200 řemeslníků, dělníků a techniků. „V současné době pracuje na realizaci tohoto díla okolo 100 lidí," vyčíslil závěrem Martin Urbánek. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Fénixův Řád Rozzlobení mladí muži a mladé ženy

Štítky kancelář, administrativní, budova, kraj, úřad, Kraj Vysočina, Drbna.cz, Jihlava, stavební firma, ruská invaze na Ukrajinu, OHL ŽS, Metrostav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Nové kanceláře pro krajské úředníky budou v září hotové. Podívejte se, jak stavba pokročila | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.