Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Místo práce se poflakuje v obytňáku, vytýkají vládní poslanci Babišovi. Dnes expremiér „brázdil“ Moravu

Česko

  17:46aktualizováno  17:59
Kritiku ze strany vládních poslanců si vysloužil předseda opozičního hnutí ANO Andrej Babiš za to, že se neúčastní jednání Sněmovny o žádosti vlády o prodloužení nouzového stavu. „Jak je možné se omluvit z jednání Sněmovny z pracovních důvodů a brázdit v rámci kampaně moravská města?“ podivil se šéf poslanců lidovců Marek Výborný.

„Nejen že kašlete na práci ve výborech, ale už i na schůzi celé Sněmovny. Tak jen aby všichni věděli, co znamená to vaše makáme,“ kritizoval na Twitteru Výborný bývalého předsedu vlády a lídra opozičního ANO.

Ještě méně si bral servítky místopředseda Sněmovny Jan Bartošek. „Proč lidem nevadí to, že nechodí do práce a místo toho se někde poflakuje v obytňáku? Je to normální, nebo voliči ANO odpustí Babišovi všechno?“ napsal Bartošek.

Reagoval tak na facebookový post Andreje Babiše, který se krátce poté, co poslanci zahájili mimořádnou schůzi o prodloužení nouzového stavu pochlubil fotkou z mítinku ve Vyškově, k níž napsal: „Vyškov právě teď. Je tu krasně.“

„Sděluji, že do zahájení schůze požádali o omluvení své neúčasti na jednání tito poslanci: Babiš Andrej po celý den z pracovních důvodů,“ zahájila mimořádnou schůzi čtením seznamu omluv šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová, která řídila jednání.

„I nám je tu krásně, Andreji Babiši. Mohl byste přijít do práce podívat se na to,“ napsala později na Twitteru.

Z celého nebo z části sněmovního jednání o prodloužení nouzového stavu se dnes omluvily desítky poslanců z koalice i z opozice a desítka ministrů. Převládaly pracovní důvody včetně zahraničních cest. Někteří zákonodárci poslali omluvenky ze zdravotních, rodinných či osobních důvodů. O návrhu programu schůze s jediným bodem hlasovalo 123 poslanců.

Ze členů vlády se omluvili na celý jednací den například ministři spravedlnosti Pavel Blažek, obrany Jana Černochová, pro místní rozvoj Ivan Bartoš, zahraničí Jan Lipavský, školství Petr Gazdík a životního prostředí Anna Hubáčková.

Doporučil bych to i ministrům, aby si poslechli, jak se lidem žije, reagoval Babiš

„Musel jsem se pousmát, když jsem četl ty reakce některých poslanců. Ten Babiš vážně nedá vládní koalici spát. Přitom na prodloužení nouzového stavu mají hlasů dost a já se u této mimořádně svolané schůze řádně a včas omluvil. Jsem tento týden mezi lidmi ve své pojízdné poslanecké kanceláři, mluvím s nimi, a aniž bych někomu chtěl radit, doporučil bych něco podobného i současným ministrům. Nebylo by od věci, kdyby si občas poslechli, jak se lidem v téhle náročné době žije,“ reagoval Babiš. Jeho vyjádření iDNES.cz poskytl mluvčí Vladimír Vořechovský.

Bývalý premiér a předseda ANO vyrazil vést kampaň ve svém novém obytném voze už v pondělí. První zastávkou byla Břeclav, i po zbytek týdne bude objíždět jižní Moravu. „Vracím se k roku 2013, kdy jsem také objížděl republiku. Mám i stejné oblečení,“ vtipkoval na benzínce u Průhonic, kde jeho tour s heslem „Zase bude líp“ odstartovala.

Na podzim jsou volby komunální a senátní, začátkem příštího roku bude volba prezidenta. V té zatím Babiš účast nepotvrdil, definitivně se chce vyjádřit až v září.

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...