Video placeholde

Rozšíření NATO a vítězný návrh Vltavské filharmonie: Dvě dobré zprávy tohoto týdne

Dvěma pozitivním zprávám posledních dnů se věnovali v aktuálním vydání pravidelných Reflexí šéfredaktor Reflexu Marek Stoniš a bývalý ministr financí a vrcholný politik Miroslav Kalousek a obě se shodou okolností týkají Skandinávie: Vstupu Švédska a Finska do Severoatlantické aliance a vítěznému architektonickému návrhu Vltavské filharmonie, který vzešel z dílny dánského studia Bjarke Ingels Group.

Při plánovaném rozšíření NATO se oba diskutující shodli, že jde o zjevně nezamýšlený, nicméně pozitivní důsledek Putinovy agrese na Ukrajinu. „Problém může být ovšem Turecko, které ústy prezidenta Erdogana chce rozšíření aliance kvůli švédské i finské podpoře turecké kurdské menšiny blokovat,“ řekl Marek Stoniš. Miroslav Kalousek se domnívá, že aliance se přesto rozšíří, protože turecký prezident bude chtít souhlas své země „zobchodovat“. „Podobně jak se mu to ostatně podařilo před několika lety při vyjednávání s Evropskou unií ohledně řešení uprchlické krize, kdy se na tureckém území usídlilo několik milionů válečných uprchlíků z Blízkého východu,“ dodává Stoniš. Miroslav Kalousek považuje za pozitivní také to, že se posílí alianční síla evropských zemí. „Evropa má být silná v NATO, nikdy jsem nebyl velkým příznivcem samostatné armády Evropské unie,“ řekl.

Poslechněte si Reflexe Kalouska a Stoniše jako podcast:

Proč je správné, aby Praha postavila nový koncertní sál? Když se dnes plánuje na jeho výstavbu šest miliard korun, kolik bude reálně asi stát? Kdo by měl Vltavskou filharmonii financovat? Proč je dobře, že vyhrál návrh dánského architektonického studia, a ne jeho konkurentů?

Na tyto i další otázky hledali odpovědi oba aktéři dnešního dílu pravidelného videocastu Reflexe Miroslava Kalouska a Marka Stoniše.