Hlavní obsah

Piráti chtěli být průhlední. O stycích s lobbisty mlčí

Jiří Mach, Právo, Jiří Mach, zr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evidence lobbistických kontaktů „funguje“ v Pirátské straně už deset let. V poslední době do ní však přispívá jen část Pirátů, ačkoliv si tuto povinnost zapsali do svého kodexu.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti)

Článek

Například ministr pro místní rozvoj a šéf strany Ivan Bartoš, ministr zahraničí Jan Lipavský nebo šéf legislativy Michal Šalomoun (nestr. za Piráty) za pět měsíců ve vládě nevložili k pondělku do evidence ani řádku.

Na druhé straně Piráti jsou jediní s takovými zápisky, které mají pomoci k transparentnosti strany. Ostatní partaje to neřeší vůbec.

Bartoš naposledy loni

Bartoš poslední zápis do evidence udělal loni v červenci, přitom od roku 2012 zveřejnil 328 zápisů.

Lipavský naposledy loni v září přiznal setkání s ředitelem firmy Glomex Josefem Bečvářem, s nímž prý hovořil o zakázce na toyoty pro Armádu ČR. Dohromady Lipavský od roku 2017 zveřejnil jen 42 kontaktů. Nestraník Šalomoun nezveřejnil ani jeden.

Na zemědělský fond bude dohlížet Michálek. Politika místo odbornosti, tepalo ho ANO

Domácí

Zveřejňováním se nezabývají ani další vlivní Piráti. Například exposlanec a nynější náměstek na vnitru Lukáš Kolářík zveřejnil od roku 2017 zápisy jen ze 13 schůzek, poslední v roce 2019. Žádný tedy z doby, kdy sedí na ministerstvu jako náměstek. Stejně tak mlčí i Ondřej Profant, který náměstkuje u svého stranického šéfa Bartoše. Poslední zápisy zveřejnil loni v srpnu.

Příkladem nejde ani šéf poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek. Ten loni zveřejnil dva zápisy, celkově pak 105 schůzek. Od té doby byl párkrát zmíněn jinými autory v zastoupení.

Bartoš slibuje, že všechny kontakty se do evidence ještě doplní. „Pracujeme na tom, aby byla evidence za všechny naše politiky včetně mě doplněná. Stane se tak, jen je toho opravdu hodně a bohužel to chvíli trvá. Jsme jediná strana, která tyto kontakty zveřejňuje, a máme určitě zájem na tom, abychom měli vše kompletní,“ sdělil v pondělí Právu.

Bartoš dodal, že se chystá doplnit i svůj veřejný kalendář s denním programem, který je pro straníky nezávazný a obsahuje poznámky „schůzka“, „pracovní oběd“, ale bez informací s kým. Do pondělka v něm zápisy končily v půli února, po dotazech Práva už je kalendář doplněn, a to i s výhledem rutinních vládních agend do roku 2036.

Na nestraníka se to nevztahuje

Michálek se hájil tím, že jeho kontakty jsou politického charakteru, tedy v rámci jednání poslaneckých klubů, představitelů stran a resortů. Piráti ale obvykle do registru zapisují nejen schůzky se zástupci firem, ale i velvyslanectví nebo různých organizací a neziskovek.

Co říkají předpisy Pirátů
Kodex zastupitele pirátské strany říká: „Budu zveřejňovat lobbistické kontakty dle předpisu pirátské strany a smlouvy týkající se výkonu veřejné funkce.“
Pirátský předpis o lobbingu k tomu uvádí, že „lobbistickým kontaktem se v tomto předpise rozumí komunikace, která je vzhledem k okolnostem způsobilá vyvolat dojem, že je jejím cílem využít vliv představitele strany nebo ovlivnit jeho rozhodnutí ve prospěch zvláštního zájmu ve věcech politiky strany nebo veřejné politiky, a také organizování, návod nebo pomoc k takové komunikaci.“
Předpis má i výjimky. Povinnost se nevztahuje např. na jednání orgánů strany a veřejné moci (třeba vlády), na vnitrostranické diskuse, žádosti, stížnosti, petice, veřejné zakázky a soutěže, připomínkování předpisů, komunikaci s úředními osobami v souvislosti s jejich úřední činností ve straně nebo při výkonu veřejné moci, a komunikaci, která je zveřejněna jiným způsobem, například médii.

„Vybírám si, s kým se setkávám, a jsou to spíš úředníci nebo odborníci, než že bych se scházel s lobbistickými firmami. Setkávám se například s Rekonstrukcí státu, a když předkládáme návrhy, tak říkáme, že je to třeba s Rekonstrukcí státu projednáno,“ řekl Právu s tím, že zveřejňování na jiných platformách je v souladu se stranickými pravidly.

„Smyslem evidence není další administrativa, ale uchovávat informaci o kontaktech z komerčních subjektů, které vykonávají lobbing. Ale ano, dříve jsme psali záznamy i nad rámec povinností, když to bylo důležité,“ dodal Michálek.

Na Šalomouna coby nestraníka se povinnost zaznamenávání schůzek nevztahuje.

Piráti chtějí bonus na energie až 800 Kč na domácnost. Slyšíme to poprvé, reaguje STAN

Domácí

Z vrcholných pirátských politiků několik zápisů letos zveřejnily jen pirátské poslankyně Olga Richterová a Klára Kocmanová. Sešly se například s organizací Jsme fér, která bojuje za manželství pro stejnopohlavní páry.

Michálkova družka na lajdáctví doplatila

Lajdáctví v zapisování lobbistických kontaktů přitom před třemi lety připravilo o křeslo šéfku pražských zastupitelů, Michálkovu družku Michaelu Krausovou.

Krausová už nevede Piráty v pražském zastupitelstvu

Domácí

Ta se scházela s manažerem reklamní společnosti JCDecaux Tomášem Tenzerem, který stál před soudem kvůli podezření z korupce a manipulace s veřejnými zakázkami, ale do evidence se nezmínila. Hájila se, že schůzky měly osobní charakter.

Reklama

Výběr článků

Načítám