Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Prodloužení nouzového stavu do konce června je nezbytné a poslední, řekl Fiala

Prodloužení nouzového stavu do konce června je nezbytné a poslední, řekl Fiala
Nouzový stav má pomoci postarat se o ukrajinské matky a děti, které si chtějí zachránit svoje životy, řekl premiér Fiala | zdroj: Jakub Poláček / CNC / Profimedia

Prodloužení nouzového stavu do konce června je podle premiéra Petra Fialy nezbytné ke zvládnutí bezprecedentní uprchlické krize, kterou vyvolala invaze Ruska na Ukrajinu.

Českých občanů se nouzový stav nadále nijak týkat nebude, řekl dnes premiér poslancům. Zopakoval, že o prodloužení vláda žádá Sněmovnu naposledy a že potřebná oprávnění a opatření chce během června zajistit zákonem. Podobně jako premiér se vyjádřil také ministr vnitra Vít Rakušan.

„Pokud nouzový stav bude prodloužen, tak to bude naposledy,“ prohlásil ministerský předseda. Důvodem žádosti podle Fialy není omezování svobod českých občanů ani nákupy bez transparentního výběrového řízení.

Nouzový stav má pomoci postarat se o ukrajinské matky a děti, které si chtějí zachránit svoje životy, řekl premiér. Má zajistit, aby uprchlická krize neměla negativní dopad na české občany, dodal.

Rakušan uvedl, že vláda nezneužívá nouzový stav k zadávání zakázek bez výběrových řízení. Z ministerstev podle jeho vyjádření takto vydalo peníze jen vnitro, a to zhruba 82 milionů korun k polovině května. Podle ministra šlo například o pronajímání ubytování v penzionech a hotelech, o nákup lehátek, karimatek a dalšího vybavení a o pořízení různých průkazů pro uprchlíky.

„Nouzový stav nezneužíváme ani ekonomicky,“ zdůraznil Rakušan. Podle něho se už i výdaje za ministerstvo vnitra postupně přiblíží nule.

Nouzový stav je podle ministra vnitra dál nutný pro zajišťování ubytovacích kapacit, pro možnost využívání prostor, které běžně neslouží k bydlení, pro sociální zabezpečení běženců a pro součinnost policie v krajských asistenčních centrech. „Nemohli bychom zachovat lhůtu tří dnů, v nichž musí uprchlíci hlásit změnu místa pobytu,“ dodal Rakušan.

Míní, že většina obyvatel ani nevnímá, že je vyhlášen nouzový stav. „Nikoho nezavřeme doma, nikomu nezkrátíme provozní dobu, nikoho nezavřeme v okresu,“ řekl ministr s odkazem na některé restrikce za koronavirové epidemie.

Z více než 348 000 ukrajinských uprchlíků, kteří přišli od začátku ruského vpádu na Ukrajinu do ČR, podle Fialy na 50 000 našlo práci a přispívá do sociálního a zdravotního systému.

Česko je jednou z cílových zemí, kterých se migrační krize týká nejvíce, připomněl premiér vzhledem k počtu příchozích. I když příliv uprchlíků v uplynulých týdnech zeslábl, stále podle Fialy představuje 1200 až 1800 lidí denně, což podle krizových plánů nadále odpovídá trvání nouzového stavu.

Z dnešního jednacího dne nebo z jeho části se omluvilo šest desítek poslanců. Jejich seznam v úvodu četla předsedkyně Markéta Pekarová Adamová několik minut. Při hlasování o schválení návrhu schůze bylo přítomných 123 poslanců,, celkem Sněmovna čítá 200 členů.

Zdroje: