Rusko naplno pociťuje dopady sankcí. Scházejí mu důležité součástky a rozprodává svou flotilu tankerů

Protiruské sankce sice zatím nepřiměly prezidenta Vladimira Putina k zastavení ukrajinské invaze, podle dostupných informací však zemi začínají bolet a mohou ovlivnit i situaci na bojišti. Kyjev tvrdí, že už nyní nachází ve vojenském vybavení útočníka čipy z domácích spotřebičů. Na váznoucí dodávky součástek si oficiálně stěžuje řada ruských firem. Začíná strádat i těžební sektor a na něj navazující odvětví. Největší lodní dopravce v Rusku, státní společnost Sovkomflot, rozprodává kvůli sankcím část své flotily.

Od počátku války se předpokládalo, že jednou z největších ruských slabin bude neschopnost vypořádat se s omezením přístupu ke špičkovým západním technologiím. Po necelých třech měsících od startu postihů je zřejmé, že Rusku důležité součástky chybějí, i když není jasné, v jakém rozsahu. V médiích se tak objevují spekulace o tom, že nouze dopadá i na výrobu a údržbu zbraní, přestože jsou pro Kreml prioritou.

Ruské firmy údajně používají k opravě tanků a dalších vozidel čipy původně určené do domácích spotřebičů. „Máme od Ukrajinců informace, že v opuštěném vojenském vybavení nacházejí polovodiče, které vzali z myček a ledniček,“ prohlásila minulý týden v americkém Senátu ministryně obchodu Gina Raimondová.

sinfin.digital