Sabja semínka aneb semínka bazalky: Proč je zařadit do svého jídelníčku?

0

V létě je potřeba konzumovat lehčí jídla a takové potraviny, které uklidní nejenom žaludek, ale také celé tělo. Protože nadměrné horko a vlhkost ve vzduchu tělu rozhodně neprospívá. Může vést až k dehydrataci a ztrátě živin. Existuje samozřejmě mnoho potravin prospěšným pro konzumaci v létě, my se ale zaměříme na jednu konkrétní, a tou je sabja – semínka bazalky. Proč je v létě zařadit do jídelníčku?

Bojují proti dehydrataci

Semínka bazalky dokážou absorbovat 4násobek své suché hmotnosti, a vytvářejí tak rosolovitou hmotu. Tento hydrogel je v podstatě zásobárnou elektrolytů a vody, tedy všeho, co jste ztratila při nadměrném pocení v létě.

Chladivý účinek na střeva

Podle ájurvédy mají semínka sabja na vaše střeva posttrávicí účinek, který je pomáhá zklidnit. Kvůli horku a nadměrnému slunění a nerovnováze elektrolytů, kterým čelíme v létě, máme často narušené střevní funkce. Problémy založené na překyselení jsou v tomto období často velmi časté. Pravidelná konzumace semínek bazalky má, co se týče tohoto problému, pozitivní účinky.

Obsahuje antioxidanty

Semínka sabja jsou bohatá na antioxidanty, jako je vitamin E a chrom, které mohou pomoci zlepšit působení inzulinu a dobře zvládat cukrovku. Díky své antioxidační aktivitě jsou ideální i pro zdravou pokožku, zejména v létě, kdy vrcholí problémy s akné, vyrážkami a spálením od slunce.

Má účinky na hubnutí

Tato semínka jsou plná vlákniny, která může působit jako prostředek potlačující chuť k jídlu, čímž zabraňuje přejídání a nadměrnému příjmu kalorií. Obsah kyseliny alfa-linolenové je spojován se zrychleným spalováním tuků v těle.

Stačí 1-2 čajové lžičky semínek namočit je přes noc do šálku vody. A je to! Vaše vlastní zásoba letní superpotraviny je na světě. Přidávejte je do smoothie, do jogurtu, limonád nebo si z nich připravte zdravý ovocný pudink, kdykoli dostanete chuť na něco sladkého!

Zdroj foto: www.freepik.com

Autor

Komentáře k článku