Pastrňák probudil Čechy. Především díky výtečné první třetině vyhráli nad Lotyši 5:1

Čeští hokejisté ve čtvrtek večer nastupují k dalšímu zápasu na letošním světovém šampionátu, tentokráte proti Lotyšsku. Svěřenci kouče Kariho Jalonena by rádi odčinili ostudnou úterní porážku s Rakouskem a dopomoct tomu měla i nová posila z NHL David Pastrňák. A dopomohla měrou vrchovatou. Právě první formace Pastrňák-Červenka-Krejčí dělala Lotyšům největší problémy a to především v první třetině, během které Češi nastříleli všech pět svých branek. Lotyši už jen na začátku třetí třetiny snížili. Ostuda s Rakouskem je tak tedy zapomenuta.

Jako den a noc. Tak rozdílný je výkon českého národního týmu v utkání s Lotyšskrem oproti tomu úternímu s Rakouskem. A výrazně do něj  promlouvá nejhvězdnější posila z NHL David Pastrňák. Ten se dostal během úvodních 17 vteřin hned do dvou střeleckých pokusů, přičemž ten druhý byl z mezikuží, odkud tvrdě pálil jen do gólmana Merzlikinse. Tehdy se však ještě jednalo o zahřívací pasáž nově poskládané první útočné formace. Právě ta, když se objevila na ledě, prakticky vždy se něco událo. Ale to až o něco později, nejprve se ještě zastřelovali Lotyši, o jejichž první střelu se postarala jejich hvězda z NHL Rubins. Pak to zkoušel Kempný od modré. V následující pasáži se nejprve po rychlé protiakci do nebezpečného zakončení dostal Džerinš a jako odpověď přišla rychlá akce na druhé straně, kterou pro změnu zakončoval Hronek. V 5. minutě se už ale Češi dočkali otevíracího gólu. Po Hertlově střele tehdy gólman Merzliniks vyrazil puk jen před sebe, tam byl Hynek Zohorna, jenž touš  zasunul do lotyšské branky, 1:0. A nezůstalo v 5. minutě jen u toho. Češi začali prakikovat aktivní hru, ze které se Lotyšům skoro až točila hlava a v přesilovce tak po Pastrňákově přihrávce z úhlu skóroval Červenka, 2:0. Dvě minuty na to už to bylo 3:0 a rakouské trápení bylo definitivně zapomenuto. Svůj první gól na MS zaznamenal Špaček po bekhendovém zakončení mezi betony. Následně to svými pokusy od modré zkoušeli Hertl a Šimek, nadále se Čechům dařilo držet více puk na hokejkách a dělat Lotyšům potíže ve svém útočném pásmu. Pastrňák se následně snažil o svůj první gól na tomto  MS, když v pohodě obešel všechny své soupeře a střelou krosem málem puk zamířil do odkryté klece. Pak opět střílela jiná hvězda z NHL Hertl, po jehož střele se kotzouč odrzailod Merzlikinse do vzduchu, puk pak padal za jeho záda, přičemýž do branky zapadl po zásahu rukavice jednoh z bránících a od hokejky Blümela. Tento gól na 4:0 muselo potvrdit video. Povedenou úvodní třetinu zbyla zakončena spoluprací Krejčího s Pastrňákem, přičemž právě Pastrňák se už dočkal své první přesné trefy, 5:0.

Na začátku druhé třetiny nejprve nebyl spatřen na lavičce Michal Kempný, obránce z NHL se ale po chvíli vrátil na střídačku a bylo na něm vidět že zdravbotně púlně není fit, přesto po čase nastoupil na led. Na druhé straně ak do branky zamířil místo Merzlikinse Šilovs. Mezitím na kluzišti zasahoval gólman Vejmelka krátce za sebou proti dvěma střelám Lotyšů. Nejvíce opět hrozila první útočná formace z české strany, po jednom z protiútoku se však Červenkovi nepodařilo zakončit. Na pobaltském celku bylo znát, že se nechtějí jen tak smířit s nulou na svém kontě a už o něco více kolem poloviny zápasu byli k vidění i ve svém útočném pásmu. Kýžený gólový úspěch to ale pro ně nepřineslo. Mezitím mohli fanoušci spatřovat, jak se kamsi Čechům vytrácela střelba, až to nakonec zkusil střelou ze zápěstí Pastrňák. Pak měli Lotyši možnost přesilové hry, během které gómanovi Vejmelkovi naskákalo několik zákroků, přičemž na něj tehdy stíleli třeba Jaks či Keninš. Před poslední komerční pauzou najel jeden z Lotyšů u mantinelu do Jakuba Vrány, který to sice následně na ledě zkoušel, ale nakonec pokračovat nemohl, neboť kulhal a zamířil ředčasně do kabin. Při následné hře 4 na 4 se po čas opět připomněli Krejčí s Pastrňákem, který se netrefil. Neuspěl za chvíli po svém brejku ani Matěj Blümel. Druhá třetina byla zakončena v českém útočném pásmu, kde Češi sice obléhali dlouho lotyšskou svatyni, ale gól z toho nebyl. V závěru třetiny, ve kterém se skóre nikam nepohnulo, to vše zakončili svými střelami Stránský a Kundrátek.

Jakkoli to s Jakubem Vránou nevypadalo na konci druhé třetiny dobře, na začátku třetí třetiny už se zase objevoval na ledě. Tato dobrá zpráva však záhy byla vyvážena špatnou, jelikož minut po začátku třetí třetiny snížil po objetí branky Robertse Bukartse Kulda. 5:1 pro Čechy. Tehdy to s výkonem českého týmu vypadalo, že klesá, ale především stále aktivní první formace Pastrňák-Červenka-Krejčí vrátila českému týmu potřebnou aktivitu. Před tím však Češi ještě nabídli Lotyšům přesilovku, kterou ale využít naštěstí nedokázali. Pak ale tedy přiše čas zmiňované první české formace a hned dvě příležitosti Davida Pastrňáka, přičemž ten druhý byl opět vyvrcholením spolupráce s Krejčím. Za chvíli se ukázal Vrána tvrdou střelou, se kterou si ale gólman Šilovs poradil. Pak se do alší rychlé protiakce dostali Červenka, Krejčí a Pastrňák, přičemž ten druhý jmenovaný opět přihrával třetímu jmenovanému. Ovšem už to bylo překombinované, jelikož Krejčí už měl zakončovat. Jak se duel blížil k závěru, český tým si už své bezpečné vedení jenom kontroloval. Sice to ve svých možnostech ještě zkoušeli Roberts Bukarts, jenž se ocitl nikým nehlídán před Vejmelkou, s Merenisem, který pro změnu vypálil ihned po buly v útočném pásmu, ale změna skóre už se nekonala.

Čechům se tak vydařil náramně reparát za úterní opravdu zpackané představení proti  Rakousku a značný podíl má na tom hvězdný David Pastrňák spolu s jeho parťákem Davidem Krejčím.

Mistrovství světa v hokeji ve Finsku (19.5.2022):

Skupina B (Tampere):

ČR - Lotyšsko 5:1 (5:0, 0:0, 0:1)Branky a nahrávky: 5. H. Zohorna (Hertl, D. Sklenička), 5. Červenka (Pastrňák, Krejčí), 7. M. Špaček (Flek), 17. Hertl (H. Zohorna, Blümel), 19. Pastrňák (Krejčí, Červenka) - 42. Kulda (Rihards Bukarts, Džerinš). Rozhodčí: Lawrence (Kan.), MacFarlane (USA) - Kroyer (Dán.), Obwegeser (Švýc.). Vyloučení: 3:3. Využití: 1:0. Diváci: 5711.

Sestavy:

ČR: Vejmelka - Hronek, Kempný, Kundrátek, Ščotka, D. Sklenička, Šimek, Jiříček, Jordán - Pastrňák, Krejčí, Červenka - H. Zohorna, Hertl, Blümel - J. Vrána, Černoch, Smejkal - M. Stránský, M. Špaček, Flek. Trenér: Kari Jalonen

Lotyšsko: Merzlikins (21. Šilovs) - Zile, Jaks, Rubins, Kulda, Čukste, Sotnieks, Mamčics - Balcers, Abols, Keninš - Dzierkals, Džerinš, Rihards Bukarts - Marenis, Batna, Roberts Bukarts - Krastenbergs, Smirnovs, Jelisejevs. Trenér: Harijs Vitolinš

Související

Hokej, ilustrační fotografie.

Kanada nedopustila překvapení. Po výhře nad Německem dokráčela k 28. titulu mistrů světa

Německá reprezentace si přála navázat na tu lotyšskou, která vybojovala v neděli odpoledne pro svou zemi historicky první medaili z MS a postarala se tak o překvapení turnaje v Tampere a Rize. Finále s favorizovanou Kanadou začala dobře, v zápase dokonce dvakrát vedla, podobně jako v utkání o bronz Lotyši nad Američany. Ale na rozdíl od Lotyšů už Němci postupem času ztráceli síly tak moc, že už ve třetí třetině nedokázali najít odpověď na rozhodující gól kanadského hrdiny Blaise a Toffoli s Laughtonem se pak postarali odskočení ve skóre na konečných 5:2. 
Ilustrační foto

Lotyši se dočkali zasloužené odměny. Po výhře nad Američany v prodloužení získali historický bronz

Malý, ale odhodlaný lotyšský národ zažívá v těchto dnech asi nejšťastnější období v historii. Postarali se o to jeho novodobí hrdinové, tedy hokejisté. Právě lotyšští reprezentanti v této hře se dočkali tolik kýženého historického úspěchu, když na letošním mistrovství světa došli až k medaili. Přestože má bronzovou hodnotu, pro Lotyše je jako zlatá. Největším národním hrdinou se stal Kristians Rubins, jenž nejprve zařídil prodloužení v duelu s Američany a v něm pak svou další přesnou trefou na 4:3 rozradostnil celé Lotyšsko. 

Více souvisejících

Hokej MS Hokej ČR hokej

Aktuálně se děje

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Jan Cimický

Cimického u soudu hájila spolupracovnice, psychiatr opět nedorazil

V úterý pokračoval soud s psychiatrem Janem Cimickým, který je od loňska obžalován ze znásilnění a vydírání. Cimický dnes k soudu opět nedorazil. K výslechu se dostavily jeho spolupracovnice, přičemž jedna z nich řekla, že si myslí, že se její kolega ničeho nedopustil. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

John Kirby, koordinátor strategické komunikace Národní bezpečnostní rady

Íránský útok na Izrael byl podle USA trapným neúspěchem

Masivní dronový a raketový útok Íránu na Izrael byl "velkolepým a trapným neúspěchem", uvedl v pondělí Bílý dům. S tímto prohlášením přišel den poté, co americké jednotky pomohly Izraeli sestřelit většinu raket a bezpilotních letadel vypálených Teheránem.

před 7 hodinami

Ilustrační fotografie.

Vražda v Pohodlí na Svitavsku se dostala k soudu. Muži vinu odmítají

U Krajského soudu v Hradci Králové se v pondělí začala projednávat kauza předloňské vraždy v domě v Pohodlí u Litomyšle na Svitavsku. Dvojice mužů je obviněna z toho, že utýrala muže, jehož tělo následně uvařila v sudu, kosti spálila a další ostatky rozvezla po okolí. Oběma hrozí výjimečný trest. 

před 8 hodinami

před 15 hodinami

před 15 hodinami

Záporožská jaderná elektrárna

MAAE vyzve Rusko a Ukrajinu ke kontrole stavu Záporožské JE

Rafael Grossi, ředitel Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE), oznámil plány v roce 2024 na pozvání Ukrajiny a Ruska k posouzení technického stavu Záporožské jaderné elektrárny. Grossi také zmínil plány na opětovnou návštěvu Ruska a Ukrajiny.

Aktualizováno včera

Biden přijal Fialu v Bílém domě a ocenil Česko jako skvělého spojence

Americký prezident Joe Biden přijal v pondělí odpoledne místního času v Oválné pracovně Bílého domu českého premiéra Petra Fialu (ODS), který je na dvoudenní pracovní návštěvě USA. Podle Fialy je klíčové, že obě země sdílejí hodnoty, jakými jsou lidská práva, svoboda a demokracie. Biden řekl, že Praha je pro Washington skvělým spojencem. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy