Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Sport

MOV definitivně potvrdil, že biatlonistky dostanou bronz za štafetu v Soči 2014

ilustrační snímek foto: Český biatlon, Petr Slavík

Mezinárodní olympijský výbor (MOV) definitivně potvrdil, že biatlonistky Eva Puskarčíková, Gabriela Soukalová, Jitka Landová a Veronika Vítková dostanou po diskvalifikaci Ruska za doping dodatečně bronz ze štafety na ZOH v Soči 2014. Češky skončily v závodě při vítězství Ukrajiny čtvrté, na druhou pozici místo Rusek se posunou původně třetí Norky.
  20:39

„Dnes jsme po dlouhém očekávání obdrželi dopis od Mezinárodního olympijského výboru, který potvrzuje, že české biatlonistky jsou třetí ve štafetě na hrách v Soči,“ uvedl v tiskové zprávě Českého olympijského výboru jeho sportovní ředitel Martin Doktor.

MOV o diskvalifikaci ruských biatlonistek ze štafety na 4x6 km rozhodl už v listopadu roku 2017, tehdy kvůli dopingu Jany Romanovové a Olgy Viluchinové. Ty se proti diskvalifikaci a doživotnímu distanci odvolaly ke Sportovnímu arbitrážnímu soudu (CAS) v Lausanne, jenž v září roku 2020 rozhodl v jejich prospěch, neboť o jejich zapojení do státem organizovaného dopingu nebyl dostatek důkazů. S odvoláním však neuspěla další mezitím obviněná členka štafety Olga Zajcevová, a proto dnes MOV změnu pořadí závodu definitivně potvrdil.

V rámci takzvaného realokačního procesu by se předávání medailí mělo uskutečnit do jednoho roku od oznámení změny v pořadí. O podobě aktu se však musí rozhodnout během následujícího měsíce.

„Zimní olympijské hry, kde by mohlo dojít k předání, se v nejbližší době nekonají. Ale jsem přesvědčený, že se sportovkyněmi i biatlonovým svazem najdeme adekvátní způsob, jak členkám bronzové štafety medaile předat opravdu důstojně,“ řekl Doktor a prezident Českého svazu biatlonu Jiří Hamza dodal: „Je to pro nás i satisfakce za to, že jsme stáli v první linii boje proti ruskému dopingu v rámci Mezinárodní biatlonové unie IBU.“

Všechny čtyři české reprezentantky se medaile dodatečně dočkají po skončení kariéry. Jako poslední z kvarteta se letos rozloučila s biatlonem Puskarčíková, pro niž stejně jako pro Landovou bude štafetový bronz jedinou olympijskou medailí ve sbírce.

Česká výprava oficiálně vylepší svou rekordní sbírku ze Soči na dvě zlaté, čtyři stříbrné a tři bronzové medaile. V žebříčku zemí zůstane patnáctá.

Autoři: ,