Skvělá reakce! Češi s Pastrňákem zabrali a rozstříleli Lotyšsko

Foto: Jan Beneš, Český hokej

19. května 2022, 21:37

Ondřej Mach

(TAMPERE, od našeho zpravodaje) Takhle by to šlo. Česká reprezentace i díky dvěma kanadským bodům Davida Pastrňáka porazila Lotyšsko jasně 5:1, vysoký náskok si vytvořila hned v průběhu první třetiny.

Trenéři mezi tři tyče poslali Karla Vejmelku, místa v obraně si prohodili David Jiříček s Davidem Skleničkou. 

V kompletně novém složení vyjely na led útoky: hvězdný David Pastrňák obnovil spolupráci s Davidem Krejčím, k nim kouč Jalonen zařadil Romana Červenku.

Druhou lajnu utvořili Hynek Zohorna, Tomáš Hertl a Matěj Blümel. Do třetí se posunul Jakub Vrána, do čtvrté pak Matěj Stránský.

Jalonen ve středu mluvil o tom, že chce od svých svěřenců vidět bojovnost a herní zaujetí hned od začátku utkání.

No, jeho slova padla na úrodnou půdu.

Čechů byl plný led a úvodní zásah na sebe nenechal dlouho čekat: první bod v Tampere si konečně připsal Hertl, jeho pokus do klece z bezprostřední blízkosti dorazil Hynek Zohorna – 1:0.

O pár desítek vteřin později dostala příležitost naše přesilovka. Pastrňák, Hertl, Červenka, Krejčí, Hronek... Taky už se vám z těch jmen točí hlava?

Obrovský přehled každopádně prokázala superstar z Bostonu. "Pasta" perfektním pasem našel Romana Červenku, který z úhlu relativně snadno trefil odkrytou branku – 2:0.

Opaření Lotyši nestíhali, všude byli o krok pozdě. A za necelé dvě minuty museli znovu lovit kotouč ze své sítě.

Sebevědomí si gólem zvýšila také čtvrtá lajna. Výbornou práci v ofenzivní zóně odvedl Flek, obral o kotouč lotyšského hráče a nabídl ho Michaelu Špačkovi. Kreativní centr si pak vychutnal obránce a bekhendovou střelou našel skulinku mezi betony Merzlikinse – 3:0.

Pokud jste sledovali předchozí souboj s Rakušany, tak jste museli mít pocit, že teď ve Finsku hraje úplně jiný tým. Čeští reprezentanti každopádně nepolevovali...

A v čase 16:30 se mohli opět radovat. Až před maskovaného muže Lotyšska se prokličkoval Tomáš Hertl a svůj nebezpečný pokus následně se štěstím ze vzduchu dorazil za čáru – 4:0.

Už se zdálo, že si národní tým odnese do kabiny komfortní čtyřbrankové vedení. Jenže potom ještě zaúřadovala spolupráce David + David!

Na mysli máme Davida Krejčího s Davidem Pastrňákem: prvně jmenovaný připravil pro svého dlouholetého parťáka luxusní přihrávkou jednoduchou pozici, Pastrňák se zblízka nemýlil – 5:0. 

Lotyšský kouč Vitolins už pro druhou třetinu Merzlikinse stáhl, do branky zamířil Silovs. Prostřední část každopádně měla spíš udržovací parametry, Češi ubrali nohu z plynu a místy nechali hrát soupeře.

Do provozní teploty se tedy už rozehřál také brankář Vejmelka. Baltský protivník však nebyl příliš nebezpečný, zřejmě největší příležitost nedokázal proměnit Dzierkals.

Na opačném konci kluziště zase úřadovalo bostonské duo D+D, proti ráně Pastrňáka se tentokrát Silovs stihl přesunout. A neujal se ani samostatný únik Blümela, kterého v závěru od puku odstavil obránce.

Jiskru naděje se hostům podařilo vykřesat na startu třetí třetiny. Z ní uběhlo pouze 61 vteřin, když se k vyraženému puku probojoval bek Arturs Kulda a z levé strany ho doklepl za Vejmelku – 5:1.

Jedna vlaštovka nicméně jaro nedělá. Češi nenechali nikoho na pochybách, že míří za třemi body, a dál diktovali tempo hry.

O vzruch před lotyšskou brankou se starala zejména Krejčího formace, na ledě ale vyčnívala i lajna vedená Špačkem. Náznaky hostujících šancí naopak většinou hned v zárodku hasili naši obránci. 

Národní tým žádné drama nepřipustil a jistě dokráčel k vítězství 5:1, které po předchozích výsledcích nutně potřeboval. Díky němu se v tabulce skupiny A posunul na čtvrtou příčku za Spojené státy.

ČESKO – LOTYŠSKO 5:1 (5:0, 0:0, 0:1)

Branky a nahrávky: 5. Zohorna (Hertl, Sklenička), 5. Červenka (Pastrňák, Krejčí), 7. Špaček (Flek), 17. Hertl (Zohorna, Blümel), 19. Pastrňák (Krejčí, Červenka) – 42. Kulda (Ri. Bukarts, Džerinš).
Rozhodčí: Lawrence (CAN), MacFarlane (USA) – Weise Kroyer (DEN), Obwegeser (SUI).
Vyloučení: 3:3.
Využití: 1:0.
Střely na branku: 28:17.
Diváci: 5 711.
Nejlepší hráči: David Krejčí – Arturs Silovs.
Česko: Vejmelka – Kempný, Hronek, Ščotka, Kundrátek, Šimek, Sklenička, Jordán, Jiříček – Červenka, Krejčí, Pastrňáka – Blümel, Hertl, Zohorna – Smejkal, Černoch, Vrána – Flek, Špaček, Stránský. Trenér: K. Jalonen.
Lotyšsko: Merzlikins (21. Silovs) – Zile, Jaks, Rubins, Kulda, Sotnieks, Čukste, Bergmanis, Mamčics – Keninš, Balcers, Abols – Džerinš, Dzierkals, Ri. Bukarts – Batna, Ro. Bukarts, Marenis – Smirnovs, Jelisejevs, Krastenbergs. Trenér: H. Vitolins.

» Tabulka skupiny B

Další program mistrovství světa

Pátek 20. května:
15:20 Německo – Itálie (skupina A, Helsinky)
15:20 Velká Británie – Finsko (skupina B, Tampere)
19:20 Kazachstán – Slovensko (skupina A, Helsinky)
19:20 Lotyšsko – Rakousko (skupina B, Tampere)

Sobota 21. května:
11:20 Dánsko – Francie (skupina A, Helsinky)
11:20 USA – Švédsko (skupina B, Tampere)
15:20 Kanada – Švýcarsko (skupina A, Helsinky)
15:20 Rakousko – Finsko (skupina B, Tampere)
19:20 Itálie – Slovensko (skupina A, Helsinky)
19:20 Norsko – Česko (skupina B, Tampere)

Neděle 22. května:
15:20 Kazachstán – Německo (skupina A, Helsinky)
15:20 Velká Británie – Lotyšsko (skupina B, Tampere)
19:20 Švýcarsko – Francie (skupina A, Helsinky)
19:20 Švédsko – Norsko (skupina B, Tampere)

Pondělí 23. května:
15:20 Kazachstán – Itálie (skupina A, Helsinky)
15:20 USA – Česko (skupina B, Tampere)
19:20 Kanada – Dánsko (skupina A, Helsinky)
19:20 Rakousko – Velká Británie (skupina B, Tampere)

Úterý 24. května:
11:20 Německo – Švýcarsko (skupina A, Helsinky)
11:20 Švédsko – Lotyšsko (skupina B, Tampere)
15:20 Slovensko – Dánsko (skupina A, Helsinky)
15:20 USA – Norsko (skupina B, Tampere)
19:20 Kanada – Francie (skupina A, Helsinky)
19:20 Finsko – Česko (skupina B, Tampere)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz