Probuzený Hertl: Už když jsme šli na led, tak jsme řvali

Foto: Jan Beneš, Český hokej

19. května 2022, 23:28

David Schlegel

(TAMPERE, od našeho zpravodaje) Takový zápas potřeboval. Tomáš Hertl po zápase s Lotyši zářil. Po třech utkáních, kdy se mu příliš nedařilo, se konečně bodově prosadil a zase měl ze hry radost.

Lotyšsku připravilo české mužstvo třetinu hrůzy. Elvis Merzlikins inkasoval v úvodní části hned pětkrát a spoustu dalších českých šancí ještě vychytal.

„Byli jsme úplně jak vyměněný tým a od začátku jsme si řídili zápas. Nebylo to jen o těch gólech, ale napadali jsme, hráli jsme s pukem a dohrávali jsme souboje. Konečně to nebylo o jednom útoku, ale o všech čtyřech lajnách s gólmanem. Takhle se musí do zápasů vstupovat,” vyprávěl Tomáš Hertl.

Českým hráčům se podařilo ze sebe velmi rychle setřást tlak po zápasech, v nichž herně nepřesvědčili. „Dneska to bylo úplně jiné. Už když jsme šli na led, všichni tam řvali," popisuje Hertl. „Po první třetině, když to bylo 5:0, už jsme tak aktivní nebyli, ale pořád jsme se hecovali a byl to od nás úplně jiný hokej než v předchozích zápasech.”

Hertl se prosadil i bodově – i když to, zda byl či nebyl autorem třetí branky, ještě bude rozřešeno. Hertl dvakrát dorážel puk a po druhé dorážce vyletěl puk do vzduchu, obránce Sotnieks ho tečoval rukavicí a puku se ještě ve vzduchu buď dotkl, nebo nedotkl, Matěj Blümel.

„Bylo mi jedno, jestli jsem dal gól já, nebo ne, ale s Matějem jsme se o tom bavili. Uvidíme, kdo to nakonec dal. Myslím, že poslední dotek jsem měl já, ale i kdyby ne, tak na tom fakt nezáleží. Hlavně, že jsme vyhráli, protože poslechnout si českou hymnu na konci, to je prostě nade vše,” rozklíčovával sporný moment elitní útočník San Jose.

V prvních třech zápasech na mistrovství světa nezískal Hertl ani bod – pro český tým je tak velmi důležité, že se mu proti Lotyšsku zadařilo.

„Moje hra je o tom, abych byl silný na puku a pomohl jsem vytvořit nějakou tu šanci. Samozřejmě, i když člověk bude dělat cokoliv, ale nemá body, tak to potom není vidět. Měl jsem dneska dost střel, ještě jsem mohl zakončit v přesilovce, když tam ležel puk. Potřeboval jsem takovýhle gól po dvou dorážkách dát. Jsem rád, že to naší lajně šlo a že naše hra dneska byla zábava a mohli jsme si to tak užít,” sálala z Hertla úleva.

Svůj první zápas na šampionátu odehrál David Pastrňák a jeho přítomnost na ledě byla hodně znát. Připsal si gól a nahrávku a navíc s jeho příjezdem ožili i jeho spoluhráči.

„Pomohl hodně. Bylo hezké se koukat na Davida s Davidem (pozn. red.: Pastrňáka s Krejčím), jak se znají, ale bylo to o všech lajnách. Já jsem dostal do útoku Blumiho a jsem rád, že jsme si rozuměli a že naše lajna pomohla nastartovat gólem zápas," těší Hertla.

„Samozřejmě do týmu přišel útočník, který dá každý rok čtyřicet gólů v NHL," vrací se ještě k Pastrňákovi. „To samozřejmě vždycky pomůže, ale jsem rád, že to konečně nebylo o jedné lajně a že jsme mohli přispět i my.”

Čeští fanoušci se mohli poprvé na letošním šampionátu v Tampere těšit z výborné hry svého týmu. Předvedený výkon dává naději, že by nároďák mohl na šampionátu uspět.

„Když budeme takhle hrát, můžeme konkurovat každému. Dovednosti na to máme, ale musíme hrát všichni pospolu a jít za tím. Nesmíme hrát tak, jak jsme předváděli v předchozích zápasech. Sobotní zápas (pozn. red.: proti Norsku) bude strašně důležitý, ale když takhle začneme, víme, že tady můžeme dokázat velké věci,” zdůraznil Hertl význam utkání, které bude zásadní z hlediska postupu do čtvrtfinále.

„Když budeme takhle hrát, můžeme konkurovat každému."

Po porážce s Rakouskem by si v případě nezdaru proti Norům český tým pořádně zkomplikoval situaci.

„S kluky jsme se bavili, že na šampionátech máme vždycky nějaký podobný zápas a že to nic neznamená. Někdy to nejde, i když děláte cokoliv. Zápasy jsou i ve druhé skupině vyrovnané, je jich spoustu o gól. Dneska se třeba Amerika trápila s Brity. Hokej se hodně vyrovnává, a když zachytá gólman a mužstvo to zabetonuje, je hodně těžké hrát. Když ale na někoho takhle vlítneme a nedáme mu čuchnout, víme, že ty góly dát dokážeme,” popisuje Hertl.

Do zápasu s Nory už by měl nastoupit David Kämpf, který dorazil do Tampere po vyřazení Toronta Maple Leafs. „S Davidem jsme se viděli jen krátce. Jsme rádi, že doletěl v pořádku a doufáme, že mu brzy dorazí i bágl. Už se na něj všichni těšíme,” dodal na závěr Tomáš Hertl.

Foto: Jan Beneš, Český hokej

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz