19.4.2024 | Svátek má Rostislav


BIG BEN: Jeden svět, jedna vakcína!

20.5.2022

Svět má mít novou řídící autoritu svého zdraví, která má pod heslem zdravotní bezpečnosti pro každého začít ovlivňovat společnost mnohem ambiciózněji, než tomu bylo doposud. Takovou vizi prezentoval ředitel Světové zdravotnické organizace a spisovatel Benjamin Kuras k tomu připomíná, že tento etiopský politik, se ani sám netající blízkými kontakty na Komunistickou stranu Číny. Takže představa řídící autority nabývá kontury dnešní Šanghaje.

Každodenní přísun reportáží a komentářů z ukrajinské války nám už možná zastiňuje mnohé jiné světové události, které by mohly mít silný dopad na naše životy. Událo se něco podstatného v posledních dvou týdnech?

Na několika takových „podstatných“ událostech pilně pracují instituce, které by nám chtěly omezovat svobodu, ale umějí to zakuklit do blábolů „humanistických“ nebo „ekologických“ nebo „zdravotních“ a podobných. Začnu tím útokem nejakutnějším, s účinky globálními.

WHO – tedy Světová zdravotnická organizace, o jejímž totalitním charakteru projeveném za covidové epidemie už byla napsána řada úvah – chystá další globální zásah do individuálních svobod a státní svrchovanosti novým celosvětovým zákonem, který by měl vstoupit v platnost v roce 2024. Má už podporu řady zemí včetně USA, tedy Bidenovy vlády, která si zjevně nenechává ujít žádnou příležitost poškodit demokracii. Jde v něm v podstatě o sjednocení zdravotních systémů jednotlivých zemí pod jedním globálním centrem, jemuž by podléhala všechna zdravotní rozhodování.

Nový světový zdravotní řád“?

Tak už tomu analytici přezdívají. Generální ředitel WHO Tedros Ghebreyesus, etiopský marxista řízený čínskou komunistickou stranou, plán přednesl už v lednu a navázal na návrhy z loňska, ale teprve teď analytici zjišťují jeho možné dopady a záměry. Již pár let hlásaný slogan WHO „zdravotní bezpečnost pro každého“ se v Tordosově projevu kreativně rozšířil na „nikdo není v bezpečí, dokud nebudou všichni v bezpečí“. Pokaždé, když se mluví o „všech“ to zavání totalitou a v tomto případě nebezpečím, že zdraví každého jednotlivce bude dáno na pospas jedné jediné povolené formuli léčby. Ne náhodou se taky „globální zdraví“ stalo součástí onoho Velkého resetu pramenícího z Davosu. Zaplácává se to frázemi jako „příležitost pro sjednocení světa v globální komunitu pro mírovou spolupráci řízenou duchem solidarity, zakotvenou v zásadách spravedlnosti, inkluze a transparentnosti“.

Jako jednu z „priorit“ plánu uvedl – citujeme doslova – „posílení WHO jako vedoucí a řídicí autority na globální zdraví v centru globální zdravotnické architektury“. A doplnil to heslem, které pamětníkům různých totalit jistě přijde pokrokové a budovatelské: „Jsme jeden svět, máme jedno zdraví, jsme jedna WHO“.

Můžeme to číst jako varování „kdo není s námi, se zlou se potáže“. Můžeme si v něm taky představit jednotné globální a pro všechny země povinné vyhlašování epidemií a pandemií, jednotné léčby, jednotných vakcín. Mimochodem, právě taky vyšla zpráva, že různí globální „vakcínáři“ od farmaceutických firem na vakcínách vydělali provize v odhadované výší 350 milionů dolarů.

Myslí se tím lidé jako Bill Gates, který vyhlašoval Dekádu vakcín už v roce 2010 na Světovém ekonomickém fóru v Davosu s jeho šéfem Klausem Schwabem?

Ti asi taky, ale v tomto případě spíš jde konkrétně o vlivné zdravotníky a možná politiky, kteří dbali na povinné vakcinace – tedy potažmo výdělky farmaceutických firem – jako šéf amerického zdravotnictví Dr. Fauci, jehož jméno se v tomto kontextu objevuje nejvíc. Nebo organizace zvané GAVI – „Global Alliance for Vaccines and Immunization“, která prosazovala plošné očkování za státní peníze a přispěla k zadlužení většiny zemí. Různé „konspirační teorie“ spojují WHO i GAVI s čínskou komunistickou stranou a v Číně možná ne zcela náhodou vzniklé pandemie covidu.

Co tedy konkrétně WHO na naše zdraví chystá a čím to dokumentuje?

WHO tak pro všechny státy vypracovává „novou dohodu signalizující politickou akci na nejvyšší úrovni závaznou podle mezinárodního práva“. Navrhuje se název „Pandemická dohoda“. A na té se loni v prosinci téměř stovka členských států dohodla „zahájit proces sepsání a projednávání dohody, smlouvy, nebo jiných mezinárodních instrumentů podle ústavy WHO na posílení prevence, připravenosti a reakce na pandemie“.

Hlavními jejími body by byly – a citujeme doslovně:

Reakce na veškeré budoucí pandemie, především zajištění univerzálního a rovnoprávného přístupu k zdravotním řešením, jako vakcíny, léky a diagnostiky. Posílený mezinárodní zdravotní rámec s WHO jako koordinující autoritou na globální zdravotní záležitosti. Přístup „Jedno zdraví“, spojující zdraví lidí, zvířat a naší planety. Posílení mezinárodní spolupráce v některých prioritních oblastech jako sledování, upozorňování a reagování, ale také obecná důvěra v mezinárodní zdravotní systém.

Tato ústava WHO má být schválena v průběhu roku 2023 a uvedena v celosvětovou platnost v roce 2024. Nahrazovala by ústavy jednotlivých států pro takové účely, a předávala do rukou WHO veškeré pravomoci a procesy jednotlivých států a osob. WHO by tak ovládla zdravotní systémy států. Mohla by si vyhlašovat pandemie, karantény, očkovací povinnosti a lockdowny, kdy a jak by se jí zlíbilo a nařizovat léky a postupy, jaké by si usmyslela. A tím i obohacovat vyvolené farmaceuty na úkor nevyvolených. Mohla by i proti vůli států vyhlašovat zdravotní krize a zasahovat do jejich řešení. Mohla by „neposlušné“ státy ostrakizovat, trestat pokutami, diktovat jim vládní politiku. Jinými slovy by pohřbila demokracii tam, kde ještě nějaká zbývá. A možná odevzdala svět do rukou čínské komunistické strany.

Dá se ještě nějak zastavit?

Na to se budete muset ptát politiků, právníků a možná i lékařů. Ale nejraději honem.

Kdo a jaké další habaďúry na nás chystá? Že by něco nového od EU?

Na tu se můžeme spolehnout, bruselský totalitní rarášek nikdy nespí. Brusel mimochodem patří, jak by se dalo očekávat, mezi nejvehementnější stoupence posílení WHO a její chystané ústavy. Tentokrát pro čistě eurounijní účely připravuje zákon zavádějící špiclování umělou inteligencí nad všemožnými elektronickými komunikacemi od e-mailů po chaty a obrázky. Toto zařízení bude moci pronikat přímo do PC a mobilů a skenovat z nich, co mu bude přikázáno (kým vlastně?). Evropská komise to zakukluje do údajného boje proti sexuálnímu zneužívání dětí, ale zařízení bude umět sledovat prakticky vše v prakticky jakýchkoli soukromých elektronických komunikacích.

Jakmile bude dáno do chodu, dříve nebo později se stane zneužitelným nástrojem špehování ledakoho ledakým. „První krok směrem k špiclujícímu státu čínského stylu“ a „útok Velkého bratra zneužitelnými udavačskými mašinami“ to nazval německý pirátský europoslanec Patrick Breyer. S protesty a varováními před ohrožením svobody, soukromí, firemních tajemství a podobných případů vyžadujících nezveřejňování se ozvalo několik desítek organizací jako European Digital Rights nebo Electronic Frontier Foundation. Těch se tažte, zda se to ještě dá zastavit.

Do příslovečné třetice by ještě nějaký podraz na svobodu nebyl?

Mohla by se kvalifikovat zelená, kterou íránským ajatoláhům rozsvítila EU i Bidenovy USA chystanými ústupky včetně zrušení obchodních sankcí. Ty by přispěly na dotažení islámské atomky ke šťastnému konci, jímž by jednoho dne mohl být její dostřel i na Evropu. EU se netají, že to vnímá jako „ekonomickou příležitost“, mimo jiné jako náhražku ruské ropy. Sankce na íránský export vesele porušuje Čína a umožňuje tím íránským klerikům dál vydělávat přibližně 80 procent toho, co vydělávali před sankcemi.

Sankce obchází i EU. A tak zatímco se snažíme – nebo předstíráme, že se snažíme – oprostit od dvojitého (palivového a jaderného) vydírání Ruskem, strkáme hlavu do oprátky stejné a navíc několikanásobně víc nenávistné.

Ostatní drobné maléry západní civilizace shrneme stručně?

Skutečně drobné. Potvrdilo se, že facebookový král Zuckerberg financoval Bidenovu prezidentskou kampaň prostřednictvím od daní osvobozených nadací, jež mají zákonem zakázáno přispívat na volební kampaně. Z Facebooku na to vyňali 419,5 milionu dolarů a financovali tím pouliční probidenovské kampaně, které v některých místech mohly rozhodnout i o Bidenově vítězství. Migrace přes jižní hranice USA – a už jí ani neříkejme „ilegální“, protože se ji nikdo nesnaží omezit – se údajně mění v tok dvou milionů nekontrolovaných osob ročně. Britská vesnice Linton-on-Ouse, která má 700 registrovaných voličů, ale taky z provozu vyřazenou leteckou základnu, do ní dostává nadílku azylového centra pro 1500 imigrantů.

Nějaká zpráva sympatická?

Pensylvánský soud po zkoumání nesrovnalostí voleb 2020 prohlásil poštovní volbu za protiústavní.

A komedie týdne?

Vrchním komikem se stává Richard III., jehož budou smět hrát jen tělesně postižení herci, aby hra byla autentická. Není jich, pravda, moc, tělesně postižení se do této profese nehrnou. Prvním takto se kvalifikujícím a královskou shakespearovskou společností RSC hrdě inzerovaným představitelem kulhavého hrbáče je třicetiletý Arthur Hughes, jenž sice nekulhá a hrb nemá, zato mu na pravé ruce chybí palec a předloketní kost. Zda bude navíc muset kulhat, RSC neprozradila.

(Rozhovor pořídily Parlamentní listy, 19.5.2022, převzto se svolením B. Kurase)

Kurasův nově vydaný bestseller SOUMRAK BÍLÉHO MUŽE najdete třeba zde