Kolik piv za hodinu by vypilo klíště?

Poradna
Hlavně pozor na klíšťata! Varování před vstupem do lesa vyznívá možná hystericky, minimálně zvýšená pozornost je však na místě. Klíště obecné totiž u nás patří mezi nejvýznamnější vektory závažných onemocnění přenosných na člověka a zvířata, včetně domácích mazlíčků.
Sací schopnost klíštěte je až neuvěřitelná, kdybychom ji na příkladu převedli na parametry člověka, tak ten by musel vypít zhruba 70 piv za jednu hodinu, aby se klíštěti vyrovnal. Samice dospělce dokáže po nasátí zvětšit svůj objem až 300krát. Ilustrační foto: Pixabay.com

V posledních dekádách navíc dochází k rozšiřování areálu výskytu klíšťat a s nárůstem početnosti roste riziko napadení člověka klíštětem i onemocnění řadou nemocí, včetně nejběžnější lymské boreliózy a nebezpečné klíšťové encefalitidy.

Této hrozbě, ale i životnímu cyklu a aktivitě klíšťat, prevenci, přenášeným onemocněním či vlivu struktury a skladby krajiny na jejich výskyt, se věnoval odborný seminář Klíště – zbytečná panika, nebo reálná hrozba v lesích, který uspořádala Česká lesnická společnost.

Saje jen samička

Podle doc. J. Votýpky z Univerzity Karlovy životní cyklus klíštěte od vajíčka přes larvu a nymfu až k dospělci trvá až sedm let (v ČR nejčastěji 2 až 3 roky, pozn. aut.).

Larva klíštěte obecného je podobná dospělému jedinci, ale je menší, měří asi 0,8 mm a má jen tři páry nohou. Většinou není nositelem infekce, ale už může nasát infikovanou krev.

Nymfa má už čtyři páry nohou, je dlouhá 1,2 až 1,5 mm a může přenášet infekci. Samice dospělce (od 3,5 do 4,5 mm) se snaží nasát krev, a to až desetinásobek své váhy, což jí umožňuje její vrásčitá kůže, takže dokáže po nasátí zvětšit svůj objem až 300krát.

Sací schopnost klíštěte je až neuvěřitelná, kdybychom ji na příkladu převedli na parametry člověka, tak ten by musel vypít zhruba 70 piv za jednu hodinu, aby se klíštěti vyrovnal.

Sání krve trvá 7 až 14 dní, poté samička klíštěte odpadne na zem, kde snáší vajíčka. Menší samec, který je celý černý, krev nesaje. Snaží se jen spářit se samičkou a pak záhy umírá.

Hlavně v listnatých lesích

Kde se klíšťata vyskytují nejčastěji? Ing. Zdeněk Vacek z České zemědělské univerzity říká, že klíšťata jsou aktivní hlavně od března do října. Vyhovují jim teploty mezi 15 až 30 °C a častý déšť. Při nižší teplotě se jejich aktivita snižuje, přičemž přibližně od 3 °C níže ustává.

Klíště obecné žije na většině území ČR. V přírodě se vyskytuje v ohniscích – podle příhodných mikroklimatických podmínek a vhodných hostitelů.

Ideální jsou listnaté až smíšené lesy, které se střídají s loukami a křovinami a kde žije početná spárkatá zvěř (zejména jelenovití).

Čím pestřejší krajina, tím víc klíšťat v ní zpravidla žije. Klíšťata na nás však číhají také v parcích a zahradách. Především tam, kde je vyšší tráva.

Klíště obecné a ostatní

Nejrozšířenějším zástupcem čeledi klíšťatovitých v celé Evropě je klíště obecné, které je nebezpečné především kvůli přenosu klíšťové encefalitidy a lymské boreliózy.

Přisát se na psa, ale i člověka, může piják lužní (na stranách štítu má oči), jenž přenáší patogeny závažných onemocnění, jako jsou tularémie, omská hemoragická horečka a babezióza psů.

Klíšť lužní je dalším pro člověka nebezpečným roztočem, najdeme jej v oblasti vlhkých nížinných lužních lesů a v porostech podél břehů na jižní Moravě. Můžeme od něj chytit třeba tularémii, sibiřský tyfus, klíšťovou meningoencefalitidu a klíšťovou encefalitidu.

„Létající klíště“ neboli kloš jelení je druh dvoukřídlého hmyzu, který se živí krví ptáků, savců a výjimečně i člověka. Zdravý člověk odnese bodnutí klošem jen svědivým pupínkem, zato u lidí se sníženou imunitou může dojít k infekci bakterií Bartonella, která způsobuje nepříjemný zánět kůže.

Až polovina nakažených

Jak vysoká je možnost, že v přírodě narazíme na klíště, které nás může nakazit? Z výzkumů vyplývá, že v roce 2020 přenášelo v ČR některou ze závažných nemocí až 29 procent klíšťat. RNDr. Kateřina Kybicová ze Státního zdravotního ústavu dodává, že promořenost klíšťat boreliózou může v některých lokalitách dosahovat 30 až 50 procent.

Klíšťata pozitivní na boreliózu byla ve 12 procentech případů současně infikována dalším závažným patogenem, zejména anaplazmózou (8 %) a virem klíšťové encefalitidy (2 %). Třeba v případě lymské boreliózy však platí, že klíště musí být k lidské kůži přisáto nejméně 24 hodin, než přenese jejího bakteriálního původce. Naopak s prodlužující se dobou sání riziko stoupá.

PSALI JSME:
Českem se šíří exotické druhy klíšťat

Jak se chránit?

Riziko napadení klíštětem můžeme snížit hned několika způsoby. Je známo, že nejvíc klíšťat se vyskytuje v lesích – v okolí lesních cest, při kraji lesa a na mýtinách. Klíšťata jsou náchylná k vysýchání, a proto nevyhledávají slunná místa. Naopak větší počty se nacházejí v zamokřených lokalitách. Rizikovým místům se můžeme vyhnout.

Riziko nákazy můžeme omezit užíváním repelentů (s vysokým obsahem účinné látky DEET), vhodným oblečením (pevné boty, dlouhé kalhoty s gumou přes kotníkovou obuv, nohavice zasunuté v ponožkách) a jeho barvou (na světlém oblečení jsou lépe viditelná).

Do prevence patří také důkladná prohlídka po návratu z přírody. Zejména míst na těle, na nichž se klíšťata nejvíce vyskytují – potící se místa s tenčí kůží. Postupujeme od nohou k hlavě, protože touto cestou se vydává i klíště.

PSALI JSME:
Češi si z klíšťat hlavu nedělají. Kolik stojí očkování a vyplatí se?

Očkování jen proti klíšťovce

Dostupné je pouze očkování proti klíšťové encefalitidě, které poskytuje velmi účinnou ochranu proti této nemoci již asi za 14 dní po druhé ze tří dávek. Není však možné se nechat očkovat proti dalším nemocem, jako je například borelióza, která je u nás nejčastější infekcí přenášenou klíšťaty. K přenosu klíšťat na člověka dochází velmi často přes domácí mazlíčky, jako jsou psi nebo kočky.

Při odstraňování přisátého klíštěte je potřeba postupovat obezřetně. Místo, na kterém je klíště přisáté, nejprve důkladně dezinfikujte. Pak klíště odstraňte opatrnými kývavými pohyby pinzetou. Jakmile je klíště z kůže venku, postižené místo je vhodné opět dezinfikovat.

I vytažené může nakazit

I vytažené klíště může ve výjimečných případech přenášet infekci nebezpečných nemocí. Proto rozhodně není vhodné klíště rozmačkávat prsty nebo nehty. Bezpečné je zabalit klíště do papíru a na nehořlavém povrchu zapálit, aby se infikované části nedostaly ven.

PSALI JSME:
Klíšťová encefalitida je letos v Česku na vzestupu

Nebo ho vhodit do toalety a spláchnout. Klíšťata usmrtí také lékařský líh. Podobné zásady platí při likvidaci klíšťat u našich domácích mazlíčků. Po odstranění klíštěte na postiženém místě obvykle až na tři dny zarudne pokožka o průměru do pěti centimetrů. Pokud se zarudnutí objeví v následujících týdnech a zvětšuje se, může jít o příznak lymské boreliózy.

Zaměnitelné příznaky

Závažná onemocnění, z nichž nejrozšířenější jsou klíšťová encefalitida a lymská borelióza, jsou hlavním důvodem, proč se klíšťatům vyhnout. Obě nemoci mohou mít podobné příznaky. Projevují se nejprve zarudnutím na místě přisátí klíštěte, po několika týdnech se objevují bolesti hlavy, horečka, bolesti svalů a kloubů nebo nevolnost.

Průběh této první fáze je doprovázen celkovou únavou a připomíná běžnou chřipku. Proto jsou tyto nemoci tak nebezpečné – v prvních fázích se obtížně odlišují od méně závažných, ale i s těmito příznaky je nutné okamžitě vyhledat lékařskou pomoc.

PSALI JSME:
Češi se přestali očkovat. Hrozí návrat epidemií a vymýcených nemocí

Zavřít reklamu ×

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odesláním vyslovujete souhlas s dokumentem Všeobecné podmínky používání webových stránek

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Další z rubriky Zdraví

Nejčtenější

Kurzovní lístek
Chci nakoupit
Chci nakoupit
Chci prodat
EUR
EUR
USD
GBP
CHF
JPY
DKK
NOK
SEK
CAD
AUD
PLN
HUF
HRK
RUB