EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

20. 05. 2022

0 komentářů

Bude Airbnb stále více regulováno?

 

Airbnb, sdílená platforma pro pronájem bytů v rámci cestovního ruchu, zažilo menší zemětřesení před dvěma lety začátkem koronavirové pandemie. Turisté skokově ubyli, poptávka po krátkodobém ubytování se limitně blížila k nule a majitelé bytů z Airbnb raději nabídli své byty k běžným pronájmům. Jen aby realizovali alespoň nějaké zisky.

Loading



 

To mělo zásadní vliv na trh s nájemním bydlení, kde ceny začaly najednou stagnovat, občas i mírně klesly. Bytů na pronájem bylo především v Praze více než dost a s rostoucími cenami na trhu s nemovitostmi a s vlastním bydlení byl právě pronájem velmi atraktivní možností bydlení v hlavním městě.

To už ale neplatí. Airbnb se vrátilo zpátky k cestovnímu ruchu, pandemie skončila a turisté se houfně vrací. A trh s nájemním bydlením zažívá výrazný přeryv poptávky nad nabídkou. Vyřešila by tento problém regulace krátkodobého ubytování?

Jak je regulováno Airbnb?

Nutno říct, že krátkodobé pronájmy skrze platformu Airbnb regulovány jsou i v dnešní době. Pronajímatel musí vlastnit živnostenský list a odvádět daně z příjmu. Musí vést přehledy o ubytovaných, jednat z cizineckou policií i platit místní poplatek z cestovního ruchu. Rozhodně to nefunguje tak, že si přivyděláte na Airbnb bez jakýchkoliv daní, poplatků a další administrativy.

Města by ale chtěla regulaci ještě zvýšit. Ostatně pražský primátor Zdeněk Hřib se dlouhodobě vyslovuje pro vyšší regulaci. A nová legislativa ohledně regulace sdíleného bydlení se dostala i na program jednání Poslanecké sněmovny.

Proč by mělo být Airbnb regulováno

Pro přísnější regulaci Airbnb se udává hned několik důvodů. Prvním z nich je samozřejmě fakt, že Airbnb už dávno není sdílená platforma pro příležitostné ubytování turistů. Ale je to dobře šlapající obchod, který velmi výrazně konkuruje tradičně zavedeným hotelům. A jakýkoliv fungující obchod se musí samozřejmě zdanit, aby z toho měl i něco stát. Tento aspekt už je dobře zabezpečen a také kontrolován finanční správou.

REKLAMA

Krátkodobé ubytování má ale i další aspekty, které ovlivňují jak prostředí k životu ve městech, tak především trh s nájemním bydlením. Přes Airbnb totiž uniká z trhu značné množství nemovitostí, které si pronajímají turisté. To má dopad na nedostatečnou nabídku a také na neustále stoupající ceny nemovitostí.

Dalším nezanedbatelným aspektem je dopad na život stálých obyvatel. Airbnb vylidňuje centra měst a stěhuje tam místo stálých nájemníků krátkodobé turisty. Navíc tito turisté potřebují někde jíst, nakupovat, chodit za zábavou, vytváří odpadky a další externality. Což představuje náklady pro město na úklid těchto turisticky atraktivních částí, pro udržování komunikací a další. A to bez toho, aby byl v dané nemovitosti nahlášen někdo s trvalým pobytem.

Poskytování ubytování přes sdílené platformy také zmenšuje manévrovací prostor měst pro regulaci cestovního ruchu. A ano z pohledu města opravdu existuje něco jako příliš mnoho turistů.

Evropská regulace

Evropská unie zatím nereguluje sdílené platformy celounijní legislativou. Regulace je víceméně místní a výrazně regionálně omezená. A především velká turistická města, jako Paříž, Berlín nebo Amsterdam, jsou často naladěna proti sdílenému pronájmu. Paříž například vysoudila za nedodržování regulací ze strany Airbnb 8 milionů euro. Berlin velmi striktně reguloval množství pronajímaných pokojů a stále reguluje délku pronájmu během celého roku. Množství pronajímaných dnů během roku reguluje i Amsterdam. V Praze tyto regulace zatím nejsou a Airbnb pronájmy nejsou v tomto ohledu nijak omezovány. Stejně tak zatím neexistuje celounijní regulace na toto téma.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Příjem z nemovitosti

Příjem z nemovitosti: Pronájem nebo podnikání?

Příjem z pronájmu je velmi oblíbeným pasivním příjmem. Pokud ho realizujete jako fyzická osoba, je jeho zdanění velmi jednoduché a při správně zvoleném režimu zdanění ani nebudete platit daň z příjmu. Oproti tomu je příjem z krátkodobého ubytování vždy považován za podnikání, podmínky pro jeho realizaci jsou přísnější a na dani často zaplatíte víc než […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

08. 01. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *