Bydlení Byty Komerční články

Nabídky na pronájem bytu v Českém Brodě spočítáte na prstech jedné ruky. Není divu, že činže opět rostou

Napsáno angelo

Najít pronájem bytu v Českém Brodě dá docela zabrat. Pokud jste se o to snad poslední dobou pokoušeli, jistě o tom víte své. Při procházení internetových portálů s realitní inzercí se člověku totiž jen výjimečně podaří objevit více než čtyři nebo pět aktuálních nabídek. To je na obec se sedmi tisíci obyvateli žalostně málo. Na zlepšení této zoufalé situace, kterou se však Český Brod od řady dalších měst České republiky příliš neliší, to ale nevypadá. Změny, které by nabídku činžovního bydlení citelněji rozšířily, bohužel nelze očekávat ani letos a pravděpodobně ani v příštím roce.

Ptáte se proč? Zajímá vás, jaké jsou hlavní příčiny tohoto neutěšeného stavu? A chcete vědět, jak citelně se může nedostatek nájemních bytů promítnout do požadovaných činží?

4 nabídky na pronájem bytu v Českém Brodě

Chtěli jste si v Českém Brodě pronajmout byt a ačkoliv jste tušili, že zde situace s bydlením není právě růžová, přece jen vás extrémně slabá nabídka, která aktuálně čítá pouhé 4 inzeráty, poněkud zaskočila? Ano, to je pochopitelné. Inzerce tohoto typu je však bohužel jen málokdy o něco obsáhlejší. Pro někoho, kdo se na realitním trhu dobře orientuje, ale tento akutní nedostatek zřejmě velkým překvapením není. Mnoho českých a moravských měst, a to především těch menších, je na tom totiž velmi podobně. Poptávka po činžovních bytech stoupá a volné pronájmy z trhu pozvolna mizí. A činže? Logicky rostou! V souvislosti s tím se už zcela otevřeně hovoří o krizi bydlení, se kterou se každý vyrovnává dle svých možností. Řešení této krize by přitom mělo být komplexní a svým dílem k němu musí přispět stát i jednotlivé obce. Jak?

Nájemní byty v Českém Brodě (05/2022)

DispoziceVelikost (m2)DetailyČinže v Kč
1+kk334.podlaží, panel, část. zařízeno8 500
1+1404.podlaží, panel, vybaveno11 000
2+kk353.podlaží, panel, zařízeno9 500
2+kk38podkroví v RD + terasa9 000

Povolování staveb a územní plánování

Základní příčinou bytové krize není nic jiného než citelný převis poptávky nad nabídkou. Čeho není dost, to v případě rostoucího zájmu lidí zkrátka zdražuje a stává se ještě nedostupnějším. A proč není bytů dostatek? Zejména kvůli dlouhodobě poddimenzované výstavbě! V kombinaci se silnou poptávkou posledních let, která je patrná jak mezi „běžnými“ lidmi, tak mezi investory, je nedostatek nových bytů obzvláště zřejmý. Proč se tedy mnohem více nestaví? Dobrá otázka! Dle názoru mnoha odborníků jsou na vině především byrokratické překážky. Tím se dostáváme k tomu, co má ve svých rukou stát a také jednotlivé obce:

  • Stát – může k řešení krize přispět například tím, že zjednoduší proces povolování staveb, který je jednou z hlavních příčin nedostatku rezidenčních nemovitostí v České republice. A vypadá to, že se “stát” konečně činí. Nový stavební zákon je navzdory úpravám, jimiž právě prochází, základním předpokladem snazší a rychlejší cesty k podstatně většímu množství nových bytových projektů. Na to, co přinese v praxi, si však ještě počkáme. Jeho efekt přitom nelze očekávat dříve než za takové tři nebo čtyři roky.
  • Obce – mohou v řadě případů poměrně zásadním způsobem změnit územní plánování tak, aby lépe odpovídalo současným potřebám společnosti. Na zastaralé územní plány si samozřejmě stěžují hlavně developeři. Nutno uznat, že často oprávněně.

Více bytů dříve či později přinese příznivější ceny. Příznivější ceny pak umožní pořízení vlastní střechy nad hlavou mnohem širšímu okruhu zájemců. A jak to souvisí s omezenou nabídkou činžovních bytů? Jednoduše!

Nemám na „vlastní“? Jdu do nájmu!

Nedostatek rezidenčních nemovitostí na českém realitním trhu je hlavním důvodem jejich zdražování. Tento cenový růst je přitom v posledních letech doslova extrémní. Vede to k tomu, že si vlastní byt nebo rodinný dům může dovolit stále méně z nás. A co udělá člověk, který si vlastní střechu nad hlavou třeba i kvůli hůře dostupným hypotečním úvěrům nezvládne pořídit? Pokud nutně potřebuje bydlet, začne hledat pronájem. Co také jiného? Množství volných činžovních bytů je však na řadě míst omezené a vlivem této sílící poptávky nadále klesá. Dobře patrné je to právě ve středních Čechách a to hlavně tam, odkud není daleko do Prahy. Tedy i v Českém Brodě. Nájmy jsou totiž v naší metropoli v rámci republiky přece jen nejvyšší a tak se někomu vyplatí sehnat si něco finančně méně náročného v dostupné vzdálenosti od Prahy. A jak volných pronájmů ubývá, činže jdou nahoru. A nahoru ještě půjdou!

Činže o 20 % vyšší?

Většina analytiků předpovídá, že se činže letos pohnou směrem vzhůru. Ostatně, na mnoha místech už k tomu dochází. Jak vysoko povyskočí? Prý nejméně o 20 a možná dokonce až o 30 %. Jde samozřejmě o průměr, takže jiné to může být v Plzni, jiné v Jihlavě a jiný pohyb zaznamenají nájemníci třeba v Olomouci. To je pochopitelné. Je bohužel nutné přiznat, že k růstu hladiny činží svým dílem přispěje také příval utečenců z Ukrajiny, s nímž se Česká republika aktuálně potýká. Mnozí z nich totiž zcela jistě rozšíří už tak početné zástupy potenciálních nájemníků. Co s tím?

Řešením je pouze zmiňovaná výstavba. Rychlejší a rozsáhlejší! Kde se málo staví, tam se draze bydlí. To platí jak o vlastnickém bydlení, tak o tom nájemním!

Nebo vidíte cestu z bytové krize ještě někde jinde?

About the author

angelo

Leave a Comment