Chcete krásnou profilovku? Populární aplikace NewProfilePic může být hrozbou, varují experti

Aplikace na úpravu profilových fotografií NewProfilePic je hitem. Umělá inteligence během několika kliknutí vygeneruje z nahrané fotografie obrázek, za který by se nemusel stydět ani profesionální grafik. Podobně jako u dalších aplikací jsou i zde experti skeptičtí. Panují zde obavy z bezpečnosti uživatelských dat a zacházení s nimi. Proč si dát pozor?

Jako lavina se na sociálních sítích začaly objevovat nové profilové fotografie, které mají jedno společné. Vypadají opravdu dobře, ale stojí za nimi algoritmy služby s neznámým původem. NewProfilePic.com dokáže z nahrané fotografie vygenerovat krásnou kresbu, nebo alespoň upravit fotografii tak, aby vypadala co nejlépe. Tvůrci se chlubí pokročilou umělou inteligencí a líbivými výsledky. Uživatelé si ale stěžují na stržené peníze a experti varují před možnými riziky.

Jak aplikace NewProfilePic funguje?

Aplikace má vedle své online varianty také verzi pro chytré telefony s Apple iOS a Androidem. Uživatelům stačí nahrát fotografii se svým obličejem, nechat chvíli algoritmus pracovat a následně už mohou vesele sdílet upravené fotografie. Co se děje s uživatelskými daty je velmi těžké ověřit, ostatně stejně jako u konkurenčních služeb a sociálních sítí, které řada z nás běžně používá.

Při nahrání odchází fotografie na vzdálené servery služby NewProfilePic, kde jsou analyzovány a na jejich základě dochází k vygenerování nových upravených obrázků. Tvůrci v podmínkách služby uvádí, že data jsou mazána a dlouhodobě sbírána jsou jen ta, ke kterým dají uživatelé svolení.

Obrázek: Chcete krásnou profilovku? Populární aplikace NewProfilePic může být hrozbou, varují experti

Stačí nahrát fotografii a během chvilky může vypadat dobře doslova každý. Původní foto najdete pro srovnání zde. Foto: Se souhlasem Michał Józefaciuk, The Chancellery of the Senate of the Republic of Poland

Jaká jsou rizika?

Již dříve experti u podobných služeb varovali před používáním především z důvodu odesílání potenciálně citlivých dat třetí straně. Zde by šlo konkrétně o fotografie obličeje svázané s detaily o uživatelích. Otazníky visí ve vzduchu také kvůli původu společnosti Linerock Investments, která za aplikacemi stojí. Jedno z jejích sídel totiž bylo v Rusku, kde byla původně zaregistrována i doména služby.

Z databáze Mezinárodního konsorcia investigativních novinářů (International Consortium of Investigative Journalists) vyplývá, že společnost Linerock Investments Ltd je vedle adresy v Moskvě také napojena na Britské Panenské ostrovy a její tvůrci tak o velkou transparentnost pravděpodobně neusilují.

Problémovým se v tuto chvíli zdá být také koncept předplatného, který dává uživatelům čas na bezplatné vyzkoušení (v aplikaci je možné odemknout prémiové funkce) a po uplynutí doby strhne peníze z účtů nepozorných uživatelů. Jak potvrzují uživatelské recenze na Google Play, nejde o vzácný případ a uživatelé zapomínají předplatné vypínat poměrně často. Nepříjemným překvapením je pak stržení stovek Kč. Při zapnutí lze nicméně tuto obrazovku přeskočit a využívat aplikaci se základními funkcemi bez nutnosti platit.

Tvůrci NewProfilePic nabízí v obchodech s aplikacemi také aplikace ToonMe, Photo Lab Picture Editor & Art a další.

Jak aplikaci bezpečně používat?

Pokud doopravdy toužíte po upravené profilové fotografii, měli byste být při vytváření obezřetní a minimalizovat případná budoucí rizika. Zde můžeme doporučit např. využití aplikace či online služby bez provedení registrace a bez propojení s účty na sociálních sítích.

Pokud někomu nevadí, že může svá data odevzdávat k neznámým účelům, pravděpodobně aplikaci s klidným svědomím použije. Potvrzuje to i fakt, že změněné profilové fotografie jsme nalezli i u zaměstnanců bezpečnostních společností typu ESET, které před podobnými aplikacemi v minulosti varovaly.

V roce 2019 se stala velkým hitem aplikace FaceApp, která ukazovala vrásčité obličeje uživatelů a umožnila jim virtuálně zestárnout. Vrásky ale dělala i bezpečnostním expertům.

Tvůrci aplikace NewProfilePic se brání a argumentují, že nejsou a nikdy nebyli napojeni na vládní organizace z Ruska, ani jiných zemí. Na základě zjištěných informací tedy nelze jistě tvrdit, že by šlo o pochybnou službu či podvod. Jsou zde však varovné signály, které by měly uživatele přinejmenším motivovat k co největší opatrnosti.

Zdroje: pho.to, Independent, inSmart.cz

2 Komentářů
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
kokos

Jsou zde však varovné signály,

Vlad

Co na to hlavní cenzor? ????

Obrázek: AI v rukou generace Z: Čeští studenti vymysleli brýle pro nevidomé a interaktivní čtečku knih
AI v rukou generace Z: Čeští studenti vymysleli brýle pro nevidomé a interaktivní čtečku knih
Obrázek: Vědci vyvinuli natahovací solární panel. Napnutím lze zvětšit jeho plochu o polovinu
Vědci vyvinuli natahovací solární panel. Napnutím lze zvětšit jeho plochu o polovinu
Obrázek: Klein Vision AirCar: Cesta létajícím vozem původem ze Slovenska je futuristickým zážitkem
Klein Vision AirCar: Cesta létajícím vozem původem ze Slovenska je futuristickým zážitkem
Obrázek: Silnice jsou kvůli nim prý nebezpečnější. Senátoři varují před autonomními vozidly a asistenty pro řidiče
Silnice jsou kvůli nim prý nebezpečnější. Senátoři varují před autonomními vozidly a asistenty pro řidiče
Obrázek: Tvrdí cizí lidé, že jim volalo vaše číslo? Poradíme, jak poznat podvodný spoofing
Tvrdí cizí lidé, že jim volalo vaše číslo? Poradíme, jak poznat podvodný spoofing
Obrázek: Podvodníci mohou volat z vašeho telefonního čísla i čísla banky. Proč operátoři nezasáhnou?
Podvodníci mohou volat z vašeho telefonního čísla i čísla banky. Proč operátoři nezasáhnou?
Obrázek: Máte doma nefunkční GPS lokátor od Invoxia? Nyní bude v ČR opět fungovat
Máte doma nefunkční GPS lokátor od Invoxia? Nyní bude v ČR opět fungovat
Obrázek: Tesla v ČR otevřela své rychlonabíječky pro všechny elektromobily. Jak nabíjet na Superchargeru?
Tesla v ČR otevřela své rychlonabíječky pro všechny elektromobily. Jak nabíjet na Superchargeru?