Západní mzdy, západní ceny. Pražské byty zdraží na dvojnásobek

Jana Divinová | rubrika: BrandInsight | 20. 5. 2022 | 52 komentářů
„Když budeme dotahovat západní výplaty, není důvod, aby byla Praha levnější než Mnichov,“ říká Robert Hanzl, šéf společnosti Next Reality.
Západní mzdy, západní ceny. Pražské byty zdraží na dvojnásobek

Zdroj: Shutterstock

Jsou to dva roky od doby, co do Česka dorazil koronavirus. Jak se pandemie podepsala na trhu s nemovitostmi?

S příchodem koronaviru se začalo mluvit o ekonomické krizi a mnozí očekávali, že dojde k ochlazení trhu. Lidé se ale naopak začali zajímat o investování do nemovitostí. V první fázi, kdy se nikam nemohlo, byl zájem hlavně o rekreační objekty, pozemky a rodinné domy. Ve druhé fázi i o nákup bytů. Podporovaly to nízké úrokové sazby, nahromaděné úspory, které nebylo kde utrácet, a snaha chránit je před očekávanou inflací.

Inflace už je poměrně vysoká. Jak se to odráží na trhu?

Pokud pomineme zdražování energií, největší problém nastal u výstavby a rekonstrukcí. Ceny stavebních materiálů vzrostly o desítky procent. Lidé, kteří měli na podzim v plánu stavět s pětimilionovým rozpočtem, mají teď rozpočet na šest až šest a půl milionu. Pokud mají hypotéku na pět milionů, stojí před problémem. Někteří už se rozhodli od stavby ustoupit, není to ale zatím nic plošného, většina se to snaží řešit jinak.

Česká národní banka už nějakou dobu ochlazuje trh nemovitostí zvyšováním úrokových sazeb. Jak to ovlivnilo poptávku?

Poslední týdny pozorujeme deseti až patnáctiprocentní úbytek poptávky. Obecně je ale o nemovitosti stále obrovský zájem.

Podařilo se tedy centrální bance trh aspoň trochu zchladit?

Nemůžu říct, že by regulace měla na prodeje bytů zásadní vliv. Ceny neklesají, naopak meziročně rostou. Malometrážní byty plošně zdražily o 10 až 20 procent. Vysoké úrokové sazby ovlivnily jen ty, kteří nakupovali nemovitosti na hypotéku. Většina našich klientů ale dnes platí v hotovosti.

Robert Hanzl

Robet HanzlZdroj: Next Reality

Generální ředitel skupiny Next Reality, kterou založil s Romanem Vlasákem v roce 2006. Spoluzakladatel Realitního vzdělávacího institutu, člen asociační rady Asociace realitních kanceláří a předseda sekce Realitního zprostředkování při Hospodářské komoře hl. města Prahy. Je mu 42 let, pochází z Pardubic a na pražském realitním trhu působí od roku 2003. V Praze i bydlí.

Jde o investice ze zahraničí, nebo takovou hotovostí běžně disponují i Češi?

Před covidem víc než polovinu bytů v centru Prahy kupovali cizinci z různých koutů světa. Dnes nemáme jediného zahraničního klienta, s výjimkou těch, kteří tu trvale žijí. Ovšem v momentě, kdy pominou všechny restrikce a Česko se opět otevře zahraničním investorům, budou cizinci nemovitosti v Česku zas nakupovat. To mimochodem zase bude tlačit na růst cen.

Kolik z nemovitostí, které prodáte, kupují lidé na bydlení a kolik na investování?

Přes 50 procent malometrážních bytů 1+kk a 2+kk do 70 metrů čtverečních prodáme lidem, kteří v nich neplánují bydlet. Mají to jako investici.

Vyplatí se ještě kupovat byty na investici?

Ano, ale jen pro ty klienty, kteří mají finanční prostředky v hotovosti a nepotřebují si brát hypoteční úvěr. Podle našich zkušeností ale 60 procent bytů lidé platí v hotovosti.

A co jejich pronájem?

Praha se teď vzpamatovává po mírném propadu v době covidu. Kapitola sama pro sebe je centrum, kde je propad kvůli Airbnb stále velký. Z hlediska výnosu z nájmu už to v Praze jako celku ale nedává smysl. Pokud si tam koupím byt, tak jen proto, abych v něm měl uložené peníze. Počítat se zhodnocením finančních prostředků čistě z nájmu se dnes už nedá. Jiná situace je v menších městech. Tam můžete počítat i se zajímavým výnosem z nájmu. V budoucnosti to nebude jiné.

Už dlouho se spekuluje o tom, že na trhu s nemovitostmi je bublina, která brzy praskne. Budou ceny nemovitostí klesat?

U nejžádanějších nemovitostí, což jsou malometrážní byty, které lidé kupují převážně

jako investici, pokles neočekávám. Meziročně předpokládám růst přibližně o pět procent. Jiná situace může být u velkých bytů s výměrou nad 80 čtverečních metrů a velkých rodinných domů postavených před 15 až 20 lety. Tam by mohlo dojít ke stagnaci nebo mírnému poklesu. Souvisí to s hypotékami a energiemi. Lidé si hypotéku berou převážně na bydlení a cílí na větší byty a rodinné domy. A tam zdražení hypotéky může znamenat, že třeba nezaplatím energie, zvlášť u velkých domů, u kterých se při stavbě nedbalo na energetickou náročnost. Jinak klesají jen ceny penzionů, hotelů, restaurací nebo sportovních hal. Těch se lidé zbavují.

A jak to bude s paneláky? Růst, stagnace, nebo pokles?

Ceny paneláků budou růst do té doby, dokud budou růst platy lidí, kteří si je mohou dovolit kupovat. Panelákové byty jsou v tuto chvíli hodně poptávané zboží, očekávám u nich mírné zdražování.

Kde je hranice, kdy Češi přestanou mít na vlastní bydlení?

Budou na něj mít, dokud budou mít dobře placenou práci. Kdyby přišla nějaká větší krize a firmy neměly pro lidi práci, zastaví se růst platů a s tím i schopnost Čechů kupovat si vlastní bydlení.

Je něco, co by mohlo zdražování nemovitostí zastavit?

Masivní výstavba. Na trhu by se muselo najednou objevit velké množství nabídky. To se ale nepředpokládá. Developeři sice mají připravenou výstavbu desítek tisíc bytů, ale i tak to nestačí. V porovnání s tím, kolik lidí přichází do Prahy za prací, se bytů staví stále málo. Jejich nedostatek se rok od roku prohlubuje. Plus přibývají lidé, kteří kupují byty na investici.

O kolik podle vás zdraží byty za deset let?

Za posledních deset let podražily byty o 80 až 90 procent. Některé typy nemovitostí i o víc. A tak to podle mě bude pokračovat. Skoro bych dal ruku do ohně, že za pár let bude průměrná cena bytu v Praze dvojnásobná a bude přesahovat 220 tisíc za čtvereční metr. To je mimochodem dnešní cena bytu v Mnichově. Když porostou výdělky a my budeme dotahovat západní Evropu, logicky porostou i ceny bytů. A proč by Praha měla být nějak extra levnější než třeba Mnichov?

Pokud si koupím byt v Praze, tak jen k uložení peněz. Počítat s jeich zhodnocením z nájmu se dnes už nedá. Jiná situace je v menších městech.

Objevily se na trhu v důsledku současné situace nějaké nové trendy?

Určitě. Hodně se teď řeší alternativní způsoby financování. Fenoménem je družstevní bydlení, které je zajímavou variantou pro ty, kteří si nemohou vzít hypotéku nebo nemají finance v hotovosti. Dnes přitom můžu mít v družstvu i jeden jediný byt. Dalším trendem jsou online aukce nemovitostí, kdy se stanoví základní cena a zájemci se pak mohou předhánět, kdo přihodí víc. To jde ovšem jen u nemovitostí, o které je velký zájem nebo jsou něčím výjimečné.

Není to výhodné jen pro prodávající?

Já vždycky říkám, že obchod dopadne jen tehdy, když je výhodný pro obě strany. A u aukcí je to krásně vidět. Prodávající chce vždycky logicky prodat za co nejvyšší cenu. Tu ale určí jen samotní kupující. Je totiž jen na jejich svobodné vůli, kolik za nemovitost nabídnou.

FINMARKET je rubrika zasvěcená obsahu, který připravujeme ve spolupráci s obchodními partnery na míru společnostem, které chtějí seznámit čtenáře se svými produkty nebo službami.

Peníze BrandInsight

Jana Divinová

Autor článku Jana Divinová

Vystudovala ekonomii a management na Vysoké škole báňské. V redakci NextPage Media působí od podzimu 2021, předtím pracovala v MF Dnes a iDnes.cz. Volný čas tráví nejraději s rodinou a přáteli. Miluje přírodu, cestování a... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 52 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

20. 5. 2022 5:50, ABC

Západní mzdy dotahujeme 30 let a pořád jsou 3x vyšší. Ale v cenách se nám daří o poznání lépe - potraviny, elektřina, plyn - kam se na nás soudruzi ze Spolkové republiky hrabou. :-/

+159
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

20. 5. 2022 10:46

Mám jednu hypo na 1,89% fixace 10 let, takže jeden takový nájemník, jako jsi ty mi ji pěkně splácí. Nájemníků, kteří nebudou mít na hypo bude čím dál tím víc, takže opravdu nemám starosti.

Zobrazit celé vlákno

-15
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (52 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Za kopcem za trojnásobek. Horské apartmány stojí víc než byty v Praze

15. 4. 2024 | Milan Roček

Za kopcem za trojnásobek. Horské apartmány stojí víc než byty v Praze

Klínovec, Jizerky, Krkonoše, Lipno. Oblasti, které se v posledních letech staly terčem masivní výstavby horských apartmánů. To kromě náporu na lokální infrastrukturu přináší i řadu... celý článek

Průmyslových nemovitostí je v Česku pořád málo

5. 4. 2024 | Petra Nová

Průmyslových nemovitostí je v Česku pořád málo

Poslední rok investorům do mnoha typů komerčních nemovitostí moc nepřál. „Průmysl byl nicméně jedním z mála segmentů, kde se nepřestalo stavět a výsledek ve střední Evropě lze považovat... celý článek

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

27. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

Dvě aktuální studie zmapovaly situaci na trhu s nemovitostmi. Jedna upozorňuje, že ceny bytů začínají opět růst. A druhá popisuje nebývalý zájem o pronájmy.

Výsledky nemovitostních fondů: Inflaci překonalo šest retailových

27. 2. 2024 | Jan Traxler

Výsledky nemovitostních fondů: Inflaci překonalo šest retailových

Většina retailových nemovitostních fondů loni vydělala kolem pěti až sedmi procent. Nejvyšší zhodnocení zaznamenal Mint I. rezidenční fond, ukazuje porovnání.

Bydlení už víc nezlevní, hlásí banka. Ceny pozemků dál rostou

22. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Bydlení už víc nezlevní, hlásí banka. Ceny pozemků dál rostou

Ceny bytů i rodinných domů v loňském roce klesly. Vyplývá to ze statistiky ČSOB Index bydlení (dříve HB Index) za čtvrté čtvrtletí 2023. Základem jsou odhady tržních cen nemovitostí... celý článek

Partners Financial Services