Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Burza Reportáž

    Hvězdy září pro Ukrajinu

    Benefiční koncert Hvězdy září pro Ukrajinu 17. května v Národním muzeum v Praze zahájil sbírku na podporu obnovy ukrajinského kulturního dědictví, kterou pořádá ICOM ve spolupráci s Národním muzeem. Koncert inicioval vedoucí Divadelního oddělení Libor Vodička spolu s Michaelem Tarantem, který večer na scéně Dany Hávové také zrežíroval v produkci Evy Ruferové a Lenky Šaldové.

    Vystoupili ukrajinští umělci, kteří v Česku žijí léta a nemohli se vyhnout pohnutí, které prožívají za své blízké doma na Ukrajině, mezi nimi Viktor Bezkorovainyi, Olexandr Beň, Andrij Shkurhan, Jevhen Shokalo, Marina Vyskvorkina a další.

    Emocemi nabitý program obsahoval pásmo veršů Tarase Ševčenka (1814–1861), Ivana Franko (1856–1916), Jevhena Malanjuka (1897–1968),ukrajinské lidové písně a operní árie skladatele Mykoly Lysenka (1842–1912), zatančili členové baletu v choreografii Jiřího Pokorného, virtuózně na klavír doprovázela Anna Bezkorovaina. Nechyběla společně zazpívaná ukrajinská hymna.

    Neveřejného koncertu se zúčastnil generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš  a pozvaní hosté, také Jan Burian, generální ředitel Národního divadla, které pomohlo s organizací koncertu. Především se však koncertu zúčastnili ukrajinský velvyslanec v Praze Yevhen Perebyinis a zmocněnec prezidenta Ukrajinské republiky a zástupce ředitele kanceláře prezidenta Igor Žovkva, který poděkoval za českou a evropskou pomoc v boji proti asiatským barbarům a prohlásil, že se jim nepodaří zničit naše evropské hodnoty. Organizátora sbírky ICOM – Mezinárodní radu muzeí zastupoval člen předsednictva české pobočky ICOM Jiří Střecha.

    Koncert byl streamovaný na stránce FB Národního muzea a je možné ho zde nadále shlédnout.

    Pro pomoc ukrajinským muzeím můžete přispět kdykoliv na účet č. 123-7121270287/0100, nebo prostřednictvím  QR kódu z plakátu.

    Připojujeme fotoreportáž ze snímků Karla Kašáka.

     

     

     

     


    Komentáře k článku: Hvězdy září pro Ukrajinu

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,