Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Smrtelně zraněnému Heydrichovi poskytla Marie první pomoc: Peníze, koncentrák i komunistický lágr jako „odměna“

Autor: mc - 
20. května 2022
05:00

Brzy tomu bude 80 let, kdy dvojice českých parašutistů po měsících plánování zaútočila na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Celou akci podpořily chyby, kterých se dopustil Heydrich i jeho blízcí, málem ji ale zmařily problémy, kterým čelil Kubiš s Gabčíkem. Ačkoliv akce fakticky úspěšná nebyla, Heydrich atentát nepřežil. A to i přes rychlou odbornou pomoc Marie Navarové, která za svůj čin platila do konce života.

Heydrich přistoupil k likvidaci odbojářů v Československu tak důkladně, že po Praze na jaře roku 1942 jezdil i přes Hitlerům zákaz v neopancéřovaném voze, bez vojenského doprovodu a dokonce se staženou střechou svého Mercedesu. A ani jeho řidič nebyl zrovna taktický génius. Když proti vozu v zatáčce v Libni vyskočil Gabčík a namířil na Heydricha kulomet, mělo být během vteřiny po všem. Jenže vojákovi se zasekla zbraň. Kubiš urychleně na vůz hodil granát, ale trefil jen venkovní část.

Řidič místo, aby s autem rychle uháněl pryč, zastavil a začal pronásledovat Gabčíka a zraněného Heydricha nechal samotného na místě. Kolem zrovna v době útoku projížděla tramvaj, ze které vystoupila Marie Navarová. Heydricha, který už tou dobou v bolestech seděl na kraji chodníku, šla ihned ošetřit. Zprvu asi netušila, komu jde pomoci, ale při pohledu do tváře tyrana nemohla pochybovat. Jenže v tu chvíli už od něj odejít nemohla.

Urychleně stopla projíždějící dodávku a poslala ji i se zraněným Heydrichem na Bulovku. Tak málo stačilo, aby tehdy bývalá zdravotní sestra byla do konce života pronásledována. Když Heydrich odjel, zmizela v tichosti z místa činu i Marie. Až když gestapo vyhlásilo po blonďaté ženě pátrání, přihlásila se - kdyby ji našli bez jejího přičinění, hrozil by jí i trest smrti.

Dostala odměnu 1000 marek, později dalších 20 000 a v očích veřejnosti z ní byla rázem kolaborantka. A to i když peníze věnovala na charitu a za zbytek chtěla postavit zdravotní zařízení pro děti vězňů. Sama byla navíc velice aktivní v odboji, právě to ale gestapo v roce 1944 odhalilo a Marie putovala do Terezína. Ani po válce ale neměla klid. Nový režim v ní našel ideálního obětního beránka a v roce 1948 ji odsoudili za zločin proti státu na osm let, odseděla si šest a v roce 1966 zemřela těžce nemocná a zavržená. Její manžel po propuštění z vězení v roce 1953 spáchal sebevraždu...

strng ( 7. ledna 2023 11:01 )

Chudák paní.Mela smůlu že jedna totalita (fašisti) jen v roce 1948 vystřídala druhou totalitu (komu­nisti)­.Komu­nistic­ká svoloč.

animka ( 29. května 2022 19:13 )

Nepodstatný detail.

animka ( 29. května 2022 19:12 )

animka ( 29. května 2022 19:10 )

animka ( 29. května 2022 19:10 )

Kolaborantka. Spravedlivý trest!

Zobrazit celou diskusi