Jiří Mádl: Někdy si musím dát takový chlapský víkend k přemýšlení, a k tomu je ideální Irsko

Proti moderátoru Janu Krausovi se v jeho televizní show usadil herec, režisér a scenárista Jiří Mádl, který prý mačká na pozdrav ruku tak srdečně, až to bolí. „Já se omlouvám, jsem nějaký našlápnutý,“ ospravedlňuje se umělec svému hostiteli a předává mu knihu Přitažlivost planety Krypton.

Herec, režisér a scenárista Jiří Mádl, herečka a spisovatelka Jana Bernášková s dcerou Justýnou Drábkovou a tajemnice ředitele Ústavu hematologie a krevní transfuze v Praze a příležitostná herečka-dabérka a modelka Andrea Daňková v SJK 18. 5. 2022 – Snímek z veřejného natáčení pořadu Show Jana Krause v Praze.

„Je to román,“ dodává a vysvětluje, že na planetě Krypton se narodil Superman. „Ta knížka je o páru, který se potká na první sociální síti, která se jmenuje X-Chat, a vytvoří si tam vlastní místnost Planetu Krypton, kde si leta dopisujou.“ Jemu samotnému prý ale život na sociálních sítích moc nejde, nicméně snaží se na sobě pracovat. K dopsání románu využil období covidu. „To byl na spoustu věcí dobrý čas, na knížku především,“ myslí si Jiří, který v té době ale nepověsil na hřebík ani herectví, a tak se už brzy můžeme těšit na premiéru filmu Pánský klub, hvězdně obsazené komedie o mužích, kteří se sejdou na terapeutickém sezení pro eroticky závislé.

To Jana Krause přivede na myšlenku, zda může existovat někdo »eroticky nezávislý« a jak by si takového člověka Jiří Mádl představoval? „Tak, že někdo přijde na bar a je mu to jedno,“ praví s povzdechem nad těžkou otázkou a s tím, že na baru bývá podle něj první percepce toho, z čeho člověk v určitém věku vybírá. „Já tam hraju chlapce, který zatím nic neprovedl, ale bojí se, že něco provede. Začíná cítit nějaké tužby. Je to učitel, který učí mladé žačky, zároveň je ženatý,“ poodhaluje zápletku a dodává, že se mu to hrálo výborně. Navázat by chtěl ovšem i na své předchozí úspěchy režisérské.

„Mám scénář, který nese pracovní název Vlny a je inspirovaný skutečnými událostmi redakce Československého rozhlasu v 60. letech, do které byl najat technik, ale on neví proč. Jeho role má nakonec dopad na historické události nejen v Československu, ale i v Evropě. Na ten příběh jsem narazil, když jsem studoval žurnalistiku, a rád bych to natočil,“ prozrazuje své plány, pro něž nyní shání peníze.

A ani v osobním životě se mu prý nedaří špatně, za což vděčí přítelkyni Adrijaně, původem ze Srbska, jíž je věnována i jeho kniha. „Někdy si musím dát takový chlapský víkend k přemýšlení, a k tomu je ideální Irsko,“ vysvětluje svoji nedávnou cestu na sever umělec, který se považuje do jisté míry za romantika. „Cítím své limity, kdy to třeba neumím tak projevit. Mám pocit, že jsem to nejvíc projevil v té knížce, a trochu mě mrzí, že v životě se to ještě učím.“ Momentů z jeho života je prý v knize více, ale rozhodně odmítá, že by byla autobiografická. Jedna postava má však k Jiřímu Mádlovi mimořádně blízko. „Jmenuje se Martin,“ prozrazuje na závěr.

 

Foto: TV Prima